Evenimente, Ultimile Știri — februarie 4, 2017 at 12:35

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului – ”Noi putem. Eu pot”

by

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

ziua mondiala a canceruluiPentru anul 2017, sloganul campaniei de luptă împotriva cancerului este ”Noi putem. Eu pot” –  We Can. I Can”.

Ziua Mondiala a Cancerului va explora modul în care toată lumea – ca un colectiv sau ca indivizi – pot face ceva pentru a reduce povara globală a cancerului. La fel cum cancerul afectează toata lumea in moduri diferite, așa oamenii au puterea de a lua diverse măsuri pentru a reduce impactul pe care îl are asupra cancerului asupra individului, familiilor și comunități.

Ziua Mondiala a Cancerului este o șansă de a reflecta asupra a ceea ce se poate face, la un angajament și la a lua măsuri . Orice ai alege să faci sub sloganul “Noi putem. Eu pot”, face diferența in lupta împotriva cancerului.

”Ziua mondială de luptă împotriva cancerului reprezintă o oportunitate unică pentru a atrage atenția asupra ceea ce poate fi făcut pentru a preveni cancerul, pentru a salva milioane de vieți, prin diseminarea informațiilor referitoare la această boală, insistând ca guvernele și indivizii din întreaga lume să acționeze”, este apelul directorului general al UICC, potrivit site-ului www.worldcancerday.org.

De Ziua Mondiala a Cancerului, avem o oportunitate de a examina în mod colectiv strategii de control al cancerului, pentru a identifica formulele câștigătoare, care vor accelera progresul. Scopul pentru noi toți este acela de a ne asigura că din ce în ce mai putini oameni vor dezvolta cancer, mai multe persoane vor fi tratate cu succes și că există o mai bună calitatea vieții persoanelor în timpul tratamentului și în afara ei, ” Heather a Bryant, Cancer Control, Canadian Partnership Against Cancer.

Download (PDF, 493KB)

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer — IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control — UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.

Boala este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta și zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze și în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentație a fructelor și legumelor, consumul de alcool și tutun.

În prezent, 8,2 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 39 și 60 de ani), precizează www.worldcancerday.org.

Consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.

UICC este un consorțiu mondial, care are ca membre peste 800 de organizații care luptă împotriva cancerului, din peste 155 de țări. UICC a organizat pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006.

”Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume și doar 65 de milioane de oameni. Împreună putem să accelerăm progresul în lupta împotriva cancerului prin campanii de conștientizare, informare și prevenție în rândul populației. ‘Să Fim Împreună Împotriva Cancerului’ este Campania pe care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România va continua să o desfășoare an de an, alături de Voi”, este mesajul transmis de Federație pe site-ul http://fabc.ro.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page