Evenimente — iunie 5, 2018 at 14:05

Ziua Mondială a Mediului 2018 – “Beat Plastic Pollution”

by

Instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 5 iunie.  Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de  a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.  Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială.

În fiecare an, la 5 iunie, în peste 100 de ţări sunt organizate manifestări pentru conştientizarea populaţiei privind problemele de mediu. Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial. În 2018 aceste manifestări sunt găzduite de India.  Accentul care se pune pe ţara gazdă ajută la evidenţierea provocărilor de mediu cu care aceasta se confruntă şi sprijină efortul depus pentru abordarea acestora.

Sub tema: “Beat Plastic Pollution”, Ziua Mondială a Mediului 2018 emite un apel la acțiune pentru indivizi, guverne, sectorul public și privat pentru a examina soluții comune pentru a reduce povara grea a poluării plastice în locurile noastre naturale, și sănătatea noastră, cu materiale plastice.

Fiecare Zi Mondială a Mediului este organizată pe o temă care pune accentul pe o preocupare deosebit de presantă asupra mediului. Tema pentru anul 2018, “ Beat Plastic Pollution“, este o chemare la acțiune pentru ca toți să venim împreună pentru a combate una dintre marile provocări ecologice ale timpului nostru. Tema ne invită pe toți să analizăm modul în care putem face schimbări în viața noastră de zi cu zi pentru a reduce povara grea a poluării plastice în locurile noastre naturale, în viața sălbatică și în sănătatea noastră. În timp ce plasticul are multe utilizări valoroase, am devenit excesiv de dependenți de plasticul de unică folosință sau de plastic – cu consecințe grave asupra mediului.

În timp ce plasticul are multiple utilizări valoroase, oamenii au devenit dependenţi de obiecte din plastic de unică folosinţă, iar acest fapt se soldează cu grave consecinţe asupra mediului, se arată pe site-ul http://worldenvironmentday.global.

În lumea întreagă, un milion de sticle de băutură din plastic sunt achiziţionate în fiecare minut, iar până la 500 de trilioane de pungi de plastic de unică folosinţă sunt folosite în fiecare an. Totodată 13 milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în ocean, potrivit raportului care a fost lansat astăzi în New Delhi de către prim-ministrul indian Narendra Modi și directorul executiv al UN Environmental Erik Solheim cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. În total, jumătate din materialul plastic fabricat este destinat pentru a fi utilizat o singură dată, fiind apoi aruncat.

Printre recomandări se numără acțiunile specifice pe care factorii de decizie politică le pot lua pentru a îmbunătăți gestionarea deșeurilor, pentru a promova alternative ecologice, pentru a educa consumatorii, a permite strategii de reducere voluntară și a pune în aplicare cu succes interdicții sau taxe privind utilizarea și vânzarea de materiale plastice de unică folosință.

Dintre constatările cheie, raportul prevede că taxele și interdicțiile guvernamentale – acolo unde sunt planificate și aplicate în mod corespunzător – au fost printre cele mai eficiente strategii de limitare a utilizării excesive a produselor din plastic de unică folosință. Cu toate acestea, raportul continuă să indice nevoia fundamentală de cooperare mai largă din partea părților interesate din sectorul privat și din sectorul privat, oferind o foaie de parcurs pentru soluțiile din amonte, inclusiv responsabilitatea extinsă a producătorului și stimulente pentru adoptarea unei abordări economice mai circulare privind producția și consumul de plastic.

Raportul recunoaște că practicile de generare a deșeurilor de plastic de unică folosință și de gestionare a deșeurilor diferă în funcție de regiuni. Deși nici o măsură unică împotriva poluării nu va fi la fel de eficientă peste tot, autorii descriu 10 pași universali pentru factorii de decizie politică pentru a aborda problema în comunitățile lor.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page