Evenimente, Ultimile Știri — martie 24, 2016 at 17:28

Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei : ”Uniți pentru a pune capăt tuberculozei”

by

În 24 martie 1882, Robert Koch descoperea  bacilul care provoaca tuberculoza,  ,,una dintre cele mai temute boli infectioese” (R.Koch, 24 martie 1882).  Tuberculoza a continuat sa reprezinte un pericol permanent pentru populatie, o problema prioritara de sanatate publica a unui insemnat numar de tari. Desi,  in lume s-au inregistrat numeroase progrese in  combaterea  acestei  maladii,   aspectele  inedite de  ordin  medico-social  pe  care  le genereaza constant boala impun o fermitate fara precedent a  masurilor pentru limitarea si,  in final,  eliminarea acesteia.

tuberculoza2Pentru 2016, sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este ”Uniți pentru a pune capăt tuberculozei” (”Unite to End TB”), potrivit site-ului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). ”Orice persoană bolnavă de tuberculoză ar trebui să aibă acces la instrumente și servicii inovative pentru diagnosticare rapidă, tratament și supraveghere. (…) Având în vedere rezistența tuberculozei la anumite medicamente, asigurarea unei supravegheri de calitate și completă va fi în beneficiul securității sănătății la nivel global”, afirmă directorul general al OMS dr. Margaret Chan. Directorul general al OMS a făcut un apel pentru solidaritate și acțiune în vederea asigurării succesului strategiei de eradicare a tuberculozei.

tuberculoza1Ministerul Sanatatii din Romania a aprobat  o   serie   de   masuri  pentru  imbunatatirea controlului tuberculozei,   printre  cele mai importante  fiind: majorarea cu aprox. 70%  a bugetului  anual acordat   Programului   National  de  Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei in anul 2014  si aprobarea Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei In Romania 2015 – 2020, care  are ca scop eliminarea  TB ca problema  de sanatate  publica in  Romania  pana in  2050.

Obiectivele  majore stabilite  prin aceasta  strategie  sunt:

  • Asigurarea, pana in 2020, a accesului universal la metode rapide de diagnosticare a TB;
  • Diagnosticarea   a cel putin 85% din cazurile  de TB chimiosensibila   si TB-MDR;
  • Tratarea  cu succes,   pana in  2020, a cel putin  90%  din cazurile  noi de TB  pozitiva in cultura  si  a cel putin 85% din retratamente;
  • Tratarea  cu succes,   pana in  2020,  a 75% din cazurile  de TB-MDR;
  • Reducerea,   pana  in  2020,    a  ratei  generale   a  mortalitatii   prin  TB  la  mai  putin  de 5/100.000  locuitori;
  • Nu vor mai exista familii  care sa se confrunte  cu costuri  catastrofale  cauzate  de TB;
  • lncidenta   TB  va  scadea   cu  10%  anual in intervalul   2015-2020,   ajungandu-se    la  o incidenta  mai mica de 49%000  de locuitori,   pana In 2020;
  • Cresterea  capacitatii  sistemului  sanitar tn controlul  TB.

lnterventiile   incluse in Strategia  Nationala  2015 –  2020  urmaresc  asigurarea  serviciilor  de prevenire, depistare, tratare si cresterea aderentei  la tratament pentru bolnavii  cu tuberculoza si in  special tuberculoza multidrog-rezistenta, in conformitate cu recomandarlle Organizatiei   Mondiale  a Sanatatii.

În  implementarea  masurilor  si  actiunilor prevazute de Strategia  Nationala, institutiile  statului – Ministerul  Sanatatii, Programul  National de Prevenire, Supraveghere si Control  al Tuberculozei, lnstitutul de Pneumoftiziologie  ,,Marius   Nasta” –  vor  avea  ca parteneri organizatii neguvemamentale, organizatii nationale si  lntemationale. Pentru atingerea  scopului  final,   eliminarea  tuberculozei   ca problema  de sanatate  publica  pana in anul   2050,    intreaga    societate   va  trebui   sa  se  implice:    de  la Guvernul  Romaniei  si institutiile  abilitate  ale  statului, la  organizatii   neguvemamentale, societate civila, presa, precum  si intreaga  populatie.

tuberculozaTuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial. În 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95% din decesele provocate de TBC apar în țările cu venituri mici și medii. Tuberculoza este printre primele cinci cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au îmbolnăvit de TBC, la nivel mondial.

Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.

Aproximativ o treime din populația lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise — cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriție sau cu diabet, persoanele fumătoare — au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome — tuse, febră, transpirații nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.

Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune și un regim de viață sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conțină multe vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa pe care o bem este potabilă. Fructele trebuie spălate, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător.

În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de șase sau de nouă luni, și pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page