Evenimente, Ultimile Știri — mai 23, 2014 at 11:35

Ziua Mondială a Broaştelor Ţestoase

by

23 mai este Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase, inițiată în anul 2000, când American Tortoise Rescue a denumit-o prima dată ca fiind ziua mondială a acestei specii, aflată din ce în ce mai mult pe cale de dispariție.

brosca testoasaNatura ne dăruie în fiece clipă exemple, modele, alternative… de-a trăi, supravieţui, lupta, de-a învinge… Depinde numai de noi să  fim atenţi la animalele care trăiesc în jurul nostru… dacă le-am acorda puţină atenţie,  am constata că noi oamenii suntem binecuvântaţi, că mama natură ne-a dat multe vieţuitoare, de la care să  învăţam… să conştientizăm că talentul, educaţia şi…. din păcate superficialitatea cu care tratăm uneori ceea ce ne înconjoară…  nu ne sunt întotdeauna suficiente… numai dacă stăruim şi suntem hotărâţi putem reuşi în viaţă… Vietăţile, vieţuitoarele, natura, ne îndeamnă să nu renunţăm la speranţă, să căutăm un rost în toate şi să mergem înainte orice ar fi…

Iată exemplul elocvent al broaştele ţestoase… Ţestoasele sunt reptile ce aparțin ordinului Chelonieni, care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani… cu mult dinaintea dinozaurilor…Fantastic, nu este aşa?!!… Au o forţă de adaptare extraordinară, dar din păcateau ajuns o specie pe cale de dispariţie… din cauza faptului că au condiţii speciale de trăi, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume. Viaţa acestei specii de broaşte depinde foarte mult de mediul în care trăieşte, care-şi pune amprentă asupra temperaturii lor corporale şi a duratei de viaţă… Ele nu pot supravieţui frigului şi nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la oră actuală în lume, le scurtează media de viaţă.

tesudoDar, nu doar natura a devenit neprielnică supravieţuirii broscuţelor ţestoase…. Şi omul a intervenit în evoluţia speciei, când a început să le vâneze şi le găsească diverse utilizări, fie ca animal de companie, fie izolate în grădini zoologice… Broaştele ţestoase nu au fost vânate numai pentru carnea lor, pentru ouăle lor deosebit de gustoase, cât şi pentru carapacea lor… sau folosite în diverse industrii …

Ştiai că o broască ţestoasă poate trăi luni de zile chiar dacă a suferit amputări grave? În timpul unui experiment, biologul italian pe nume Redi a scos creierul unei broaşte ţestoase şi, cu toate acestea, ea s-a mişcat în spaţiul destinat timp de încă 6 luni. Iată şi alte curiozităţi pe care nu le ştiai despre broaşte ţestoase :

 • În anul 1937 a fost găsită pe coasta Cubei o broască ţestoasă gigant, în vârsta de peste 500 de ani şi cu o lungime de 4 m.
 • Insula Aldabra din Oceanul Indian, declarată rezervaţie naturală, este insula cea mai populată cu broaşte ţestoase uriaşe. Aici vieţuiesc peste 100.000 de broaşte ţestoase cu dimensiuni foarte mari.
 • Broasca țestoasă are o rezistență formidabilă la foame, ce poate ajunge până la 400 de zile.
 • Cea mai grea broască țestoasă din lume la ora actuală este broasca țestoasă pieloasă LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg și o lungime de 2-3 m; ea înoată cu viteza unui atlet în cursa de 100 m și trăiește numai în apele marine.

Dermochelys-Coriaceea

 • Cele mai mari broaște țestoase de uscat trăiesc în Insulele Galapagos (Testudo elephantopos) și în Insulele Oceanului Indian. Ele depășesc 1 m lungime și o greutate de 250-400 Kg.
 • Broasca țestoasă din specia Testudo Radiata trăiește peste 200 ani.
 • Pe coasta Cubei a fost găsită în anul 1937 o broască țestoasă gigant, cu o lungime de 4 m și în vârstă de peste 500 de ani, ceea ce presupune că trăia încă de pe vremea când Columb a descoperit America.

Tortoise-radiata

 

 • Puterea de regenerare la broaștele țestoase este extraordinară. Astfel, dacă carapacea unei țestoase este rănită sau arsă în proporție de 70%, ea are puterea de a și-o reface în unul sau doi ani.
 • O broască țestoasă de dimensiuni mici, dacă prinde în gură o nuia sau o sfoară, poate sta atârnată de ea zile întregi.
 • Creierul broaștei țestoase este mic și puțin evoluat, în schimb organele de simț, cum sunt: văzul și mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile să sesizeze imediat variațiile de lumină foarte puțin diferențiate, precum și urmele foarte slabe de mirosuri.
 • Una dintre cele mai frumoase broaște țestoase este țestoasa cu stele, pe care o întalnim pe coastele de răsărit ale Indiei. Carapacea este de formă ovala, cu centrul boltit și cu colorit feeric. Celelalte plăci compun un desen pe fond negru, prin care radiază benzi de culoare în galben marmorat.

broasca cu stele

 • Un comportament mai particular îl întâlnim la masculul aparținând speciei Țestoasa-de-baga, care în larg, dacă este prinsă o femelă, sunt în stare să o urmeze și în barca pescarilor și de multe ori s-a întâmplat ca barca să fie răsturnată, iar masculul înșelat în speranțele sale (broasca femelă fiind moartă) atacă pescarii, aceștia ne mai având nici o șansă de scăpare.

broasca-testoasa-din-insula-pintaÎn mitologia greacă, broasca țestoasă este atribuită zeului Hermes, cel care s-a folosit primul de carapacea ei pentru a alcătui un instrument muzical numit țiteră. În China, acest animal simboliza nordul și iarna. În mitologia indiană, lumea este alcătuită dintr-o piramidă, având la bază o țestoasă care susține pe carapacea ei un elefant, ce ține cu trompa lui lumea. În civilizația Maya, zeul lunii, deține o platoșă făcută din carapacea unei broaște țestoase. Longevitatea acestui animal este asociată la foarte multe popoare cu ideea de nemurire. În mitologia tibetană, dar și în concepția unor populații din Bengal, broasca țestoasă a fost aleasă de zeul creator pentru a aduce pământ de pe fundul Oceanului Primordial. Astfel, țestoasa are un rol important în geneza lumii.

L.M.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page