Evenimente, Ultimile Știri — noiembrie 25, 2016 at 12:28

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

by

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la data de 25 noiembrie, și a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999. Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

abuz-femei-25-noiembrieViolența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, in spitale. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

În fiecare an, pe 25 noiembrie, o realitate extrem de dureroasă a zilelor noastre, violența asupra femeii este adusă atenției publice pentru că numai conștientizând existența și gravitatea ei vom putea și găsi acele reglementări legale care să facă din abuzul și violența asupra femeii o amintire urâtă a umanității.

În 2016, tema campaniei UNiTE este: ”Orange the World: Strângem fonduri pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”. Una dintre cele mai mari provocări pentru eforturile de prevenire și încetare a violenței împotriva femeilor și fetelor la nivel mondial este reprezentată de deficitul substanțial al finanțărilor. Obiectivele de dezvoltare durabilă, care includ un obiectiv specific privind eradicarea violenței împotriva femeilor și fetelor, oferă promisiuni uriașe, dar trebuie să fie finanțate în mod adecvat, în scopul de a aduce schimbări reale și semnificative în viața femeilor și fetelor. Inițiativa reprezintă, de asemenea, posibilitatea de mobilizare a resurselor pentru această problemă.

În România, cifrele sunt și mai alarmante: 70% din reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenței fizice în timpul vieții. Tocmai de aceea, aceasta a fost și una din principalele preocupări ale organizației noastre, derulând de-a lungul timpului mai multe inițiative care să aducă în atenția opiniei publice problema violenței asupra femeii.

violentaAvând însă în vedere cifrele alarmante, considerăm că este o și mai mare nevoie de a aduce noi reglementări în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât cele care există în acest moment nu fac altceva decât să trateze efectul, nu însă și cauza.

Violența împotriva femeilor reprezintă o problemă stringentă în statele membre UE si afectează drepturile fundamentale ale femeilor, dar și unul din principiile fundamentale ale lumii, anume egalitatea dintre femei și bărbați.

Luna noiembrie este și luna campanie FĂ PRIMUL PAS. SUNĂ LA 0800.500.333, ce are ca obiective informarea femeilor – victime ale violenţei domestice asupra prevederilor legale care vin în sprijinul lor și existența unei linii telefonice dedicate acestora.

fa-primul-pasCampania încurajează femeile să sune la acest call center pentru a primi ajutor specializat, având în vedere faptul că victimele violenței domestice pot beneficia de consiliere, adăpost și asistență juridică.

Mai mult, campania urmărește o schimbare de mentalitate în societatea românească astfel încât violența să devină inacceptabilă.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page