Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 23, 2014 at 17:35

Ziua Internaţională a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului

by

Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, iar în România, printr-o Hotărâre de Guvern din 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului.

ziua mondiala a cartii copyCu această ocazie, ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie a  transmis un mesaj printr-un comunicat de presă pe edu.ro.

„Ziua Internaţională a Cărţii, sărbătorită anual pe data de 23 aprilie, este o oportunitate pentru iubitorii de carte din întreaga lume să se dedice promovării lecturii, să aducă un omagiu marilor scriitori şi să-şi dovedească ataşamentul faţă de lectură.

Concomitent, în România este marcată astăzi şi Ziua Bibliotecarului, o sărbătoare dedicată acestei profesii speciale şi celor care au facut mereu efortul de a apropia persoanele de toate vârstele de învăţătură, cunoaştere şi cultură.

felicitare23 aprilie este ziua în care ne amintim de autorii operelor literare universale, de creaţiile lor care ne îmbogăţesc moştenirea culturală şi de bucuria lecturii, fie că folosim tablete, e-readere sau volume tipărite. Educaţia, cultura şi ştiinţa rezidă în cărţi, iar pentru a le descoperi pe toate trebuie doar să le deschidem”.

În România, printr-o Hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an. La fel se procedează şi în Republica Moldova, începând din anul 2010.

Astfel, în ziua de 23 aprilie, toţi bibliotecarii din România îşi sărbătoresc ziua profesiei, prin manifestări specifice meseriei, prin sesiuni şi comunicări, bilanţuri ale activităţii, premieri, cât şi alte activităţi care conduc la perfecţionarea relaţionării acestora cu utilizatorii. Cu această ocazie, bibliotecarii au ocazia să prezinte în fața colegilor de breaslă realizările profesionale, dar şi să dezbată teme de interes legate de promovarea profesiei de bibliotecar.

Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată pe  23 aprilie 1996, iniţiativa aparţinând Spaniei, unde anual, la această dată, are loc Festivalul Trandafirilor, dedicat Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi), dar şi comemorării scriitorilor Miguel de Cervantes şi William Shakespeare. La Diada de Sant Jordi coincide cu comemorarea Sfântului George, care este ocrotitorul oraşului Barcelona.

O tradiţie catalană, datând din Evul Mediu, spune că în ziua de Sant Jordi, bărbaţilor li se dăruiesc cărţi, iar femeilor, trandafiri roşii.

Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat abia după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes, William Shakespeare şi Inca Garcilaso de la Vega. Este, de asemenea, ziua în care s-au născut sau au murit Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

Din 1964, 23 aprilie a devenit Ziua Cărţii pentru toate ţările în care se vorbea spaniola şi portugheza.

Oraşul Port Harcourt din sudul Nigeriei a fost ales Capitala Mondială a Cărţii în 2014.

Port Harcourt a fost ales “pentru calitatea programului său, îndeosebi pentru importanţa activităţilor destinate tinerilor şi impactul acestui program asupra îmbunătăţirii culturii cărţii, lecturii, scrisului şi editării în Nigeria şi influenţa asupra nivelului alfabetizării din acestă ţară”, conform unui comunicat dat de membrii comitetului de selecţie

Port Harcourt, mare aşezare din regiunea petrolieră a Nigeriei, este al 14-lea oraş ales Capitală Mondială a Cărţii.

Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page