Cultură şi Educaţie, Educaţie — octombrie 31, 2014 at 23:38

Ziua Dovlecilor Zâmbitori, marcată de şcoala Roseţi

by

Ziua de 31 octombrie 2013 i-a adus impreuna pe elevii Scolii Gimnaziale I.Rosetti, Roseti în sala Centrului de documentare şi informare ,pentru a sarbatori un Halloween adaptat, pe care l-au numit Ziua Dovlecilor Zâmbitori.  Actiunea a debutat printr-o serie de activităţi ca: prezentare power point ,sculptare de dovlecei aduşi din propria gradină ,un carnaval de măşti si costume,realizarea  de postere, concurs de creativitate- realizarea de acrostihuri si eseuri sau desene tematice, totul pentru a dezvolta spiritul de competitie si creativitate al copiilor.

IMG_5585[2]Prezentarea power point  a fost facuta pe intelesul copiilor de către prof. Constantin Elena care le-a povestit Legenda Lampii lui Jack si le-a explicat acestora faptul ca Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine anglo-saxone a tuturor sfinților.

Elevii Scolii Gimnaziale I.Rosetti, Roseti au transformat insa  această zi, intr-o zi a imaginatiei creative si a bunei dispozitii, o zi pe care au numit-o a Dovleceilor Zâmbitori. Coordonati de prof. Vasile Virginia Narcisa, elevii clasei a V a A si a VII a B au realizat o inedită expoziție , au compus acrostihuri, au pictat si  au imbracat costume amuzante . Elevele Dumbravu Denisa si Lazar Elena de la clasa a Va A  au prezentat doua eseuri pornind de la o imagine data: un car plin cu dovlecei. Lor, li s-au alăturat  piticii de la clasa pregatitoare, costumati in pirat, batman, vulpita si pitic (inv.Rajnoveanu Ramona) precum si copii clasei a II a A care, indrumati de inv. Calin Mariana si prof. Constantin Elena au dovedit ingeniozitate in realizarea posterului intitulat Happy Halloween. Inv. Apostol Mirela a prezentat participantilor , o poezioara compusa de Barbosu Elisa clasa a I a A “Astazi, a aterizat/ Halloweenul asteptat/Cu bomboane si dovleci/ Peste tot sunt …lilieci. Documentarist Decu Maria a alcatuit un vesel panou expozitiv cu desenele aduse de participanti. Toti copii au fost felicitati de dir.adj. Rajnoveanu Daniela, pentru ingeniozitate si implicare. La sfârsit, elevele clasei a VII a B si- au servit colegii mai mici cu clătite si  gogoși , pentru a transforma actiunea intr-un eveniment dulce si distractiv.

IMG_5611[1]Prof. Vasile Virginia Narcisa a concluzionat ca,  Rãdãcinile acestui eveniment se regãsesc într-o festivitate celticã, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece. Simbolul suprem al sãrbãtorii rãmâne însã dovleacul luminat (Jack-o-Lantern), care are o legendã interesantã pe care astazi participantii au ascultat-o cu interes. A fost o zi a creativitatii  si a bunei dispozitii asortata cromatic cu cele două culori simbolice ale sărbătorii – oranj, semnificând anotimpul toamna, şi negru,culoare  asociată întunericului. 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page