Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — august 22, 2017 at 19:15

Zilele Diasporei la Călărași: Antreprenoriatul și Diaspora două resurse esențiale pentru progres și dezvoltare

by

20883070_1787421467939095_3848650647261839567_n

 O inițiativă din mediul de bussines și al societății civile a găsit deschiderea și energia necesară la primarul Daniel Drăgulin, pentru punerea în dezbaterea publică a două teme majore,două resurse  esențiale pentru progres și dezvoltare:  antreprenoriatul și diaspora.

 Așa a luat naștere parteneriatul dintre Primăria Călărași, Consiliul Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii,mișcarea civică Călărași semnează pentru Basarabia care au organizat împreună cu mișcarea civică națională Repatriot:  Zilele Diasporei  pentru prima dată la Călărași.

 Ziua de 20 august, declarată de Biserica Ortodoxă, Ziua Migrantului Român a fost prilejul ca Duminică 20 august 2017 să organizăm la Călărași Zilele Diasporei-prima ediție.20914604_1787421584605750_9070081255580284766_n (1)

Sala de conferințe a primăriei municipiului Călărași a fost plină de patrioți români, antreprenori locali, antreprenori care s-au repatriat, profesori,personalități,reprezentanți ai autorităților locale, elevi și studenți.

 Conceptul RePatriot inițiat de Romanian Business Leaders s-a întâlnit la Călărași cu nevoia comunității de a dezbate soluții de progres și dezvoltare. S-a produs o conectare a comunității călărășene la idei, curente de gândire și mișcări civice  actuale la nivel național și internațional.

big_academia_di_romania_26_martie_2017_02 Totodată acțiunea noastră răspunde unei rațiuni politice de stat: „Atenţia faţă de Diaspora, o prioritate!”- Klaus Iohannis, Preşedintele României

 România puternică este acel stat care are grijă ca drepturile cetăţenilor săi să fie respectate, oriunde s-ar afla ei. Indiferent de distanțe, apartenența la o națiune nu se pierde niciodată.

Pe termen lung, obiectivul Preşedintelui României este construirea unei relații puternice a societății românești și a statului român cu diaspora, benefică în ambele direcții. Ea presupune, pe de-o parte, capacitatea de a valorifica potențialul strategic al diasporei românești, ca punte de legătură cu celelalte state, iar, pe de altă parte, presupune a ști clar ce anume suntem datori să facem pentru diaspora, noi, cei de-acasă.

Statul român trebuie să facă eforturi sporite pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate de a li se asigura servicii şi asistenţă consulară la standarde specifice unui stat membru al Uniunii Europene.

Conservarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase româneşti în rândul comunităţilor din străinătate este unul dintre cele mai importante obiective ale României în politica externă. Valorile tradiţionale trebuie să reprezinte liantul dintre România şi comunităţile de români din străinătate.

A trăi și a munci în străinătate trebuie să devină doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere. Acest deziderat va fi îndeplinit atunci când românii din afara graniţelor vor avea opțiunea să se întoarcă în ţară, știind că și acasă munca şi performanţa lor sunt recunoscute și răsplătite.

http://www.presidency.ro

20914683_1571839146208469_681639256483102064_n

Conferința RePatriot a fost moderată de Marius Bostan, inițiatorul proiectului Repatriot și a avut ca speakeri mai multe personalități și oameni de afaceri la nivel local și național alături de Daniel Drăgulin – Primarul Municipiului Călărași, Mihai Dohotar – Antreprenor în Grecia și România, Mirabela Miron – Președinte Avisso și inițiator AVISSO, Cezar Nourescu – Fondator CBN IT, vorbitori Nicolae Micescu- Profesor Inspector Școlar, Aurel Dobre – Antreprenor, Căprilă Alin – Antreprenor repatriat din Anglia.20953067_1787421394605769_1994947205269675243_n

Acum oamenii trăiesc conectați la nivel înalt, trăiesc transnațional. Tehnologia și comunicațiile au schimbat totul. Ai nevoie de prieteni globali pentru a supraviețui. Geografia e istorie, de aceea diaspora e foarte importantă.

Diaspora românească este o  valoare pentru ţară și pentru comunitățile din care românii au emigrat.

Să vedem şi oportunitatea oferită de prezenţa unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea şi modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat.

“Românii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Acestea reprezintă un capital preţios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vorbim de specialişti demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor şi în activităţile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit ţării.  Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar şi ‘civic’, având experienţa de a trăi în democraţii consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public”, a declarat Klaus Iohanis președintele României.

“Putem valorifica ingeniozitatea şi creativitatea românească şi beneficia cu toţii de transferul de idei şi de proiecte în ambele direcţii, din străinătate către România şi invers”,

Pentru a răspunde aşteptărilor românilor de a se conecta cu ţara şi de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cât mai multe instrumente online – de la informaţii disponibile în reţea la cursuri şi programe educaţionale şi antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

20953162_1787421821272393_6439782780524308116_n

“România nu îşi permite să irosească preţiosul capital uman pe care îl reprezintă concetăţenii noştri din afara graniţelor. Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului românesc şi purtătorii de mesaj ai culturii şi obiceiurilor noastre, ci au demonstrat şi spirit antreprenorial prin însuşi destinul pe care l-au ales. Ei sunt surse de proiecte şi investiţii, de cercetare sau de schimburi artistice şi culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare şi modernizare pentru ţară”, a mai spus Iohanis.

Să prețuim  efortul oamenilor de afaceri care, în mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierând diaspora, pentru a prezenta oportunităţile disponibile în România.

Nelu Bălașa

Președintele Consiluiului Local al Intreprinderilor Mici Și Mijlocii Călărași

https://www.facebook.com/groups/147158805865391/?fref=ts

https://www.facebook.com/restart.home.calarasi/?fref=ts

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page