Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — martie 9, 2016 at 19:29

Zile libere în 2016

by

Codul muncii prevede existenta a 12 zile de sarbatoare legala, zile libere pentru bugetari si pentru lucratorii din mediul privat. Dar atentie ca anul acesta prima zi de Pasti coincide cu ziua de 1 mai, zi libera. Cu alte cuvinte, vom socoti doar 11 zile, din care unele pica in weekend. In total, 2016 aduce 7 zile de sarbatori legale care pica in timpul saptamanii. Fara sa mai socotim ziua de 1 ianuarie 2016, mai ramanem cu 6 zile libere pentru sarbatorile legale de peste an. Restul de 5 zile pica in weekend.

calendarIata care sunt sarbatorile legale prevazute de Codul Muncii:

SECTIUNEA 3
Sarbatorile legale

Art. 139. (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

 • 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata);
 • prima si a doua zi de Pasti – 1 si 2 mai (duminica si luni)
 • 1 mai (duminica);
 • prima si a doua zi de Rusalii – 19 si 20 iunie (duminica si luni);
 • Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
 • 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (miercuri) ;
 • 1 decembrie (joi);7
 • prima si a doua zi de Craciun -25 si 26 decembrie (duminica si luni);
 • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Atentie la faptul ca prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere. Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

In zilele de sarbatoare legala lucratorii pot fi chemati la sericiu acolo unde discutam despre locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Acestia vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca nu este posibila compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile libere, din motive justificate, atunci salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Atentie mare la faptul ca in cursul anilor 2014 si 2015, s-au declarat 3 sarbatori nationale importante, insa acestea nu au fost incluse in randul zilelor libere. Discutam despre:

 • 24 ianuarie – Unirea Principatelor Romane
 • 19 februarie – Ziua Constantin Brancusi
 • 10 mai – Inceputul Domniei lui Carol I, incoronarea primului rege al Romaniei

Acestea nu sunt zile libere de la stat, ci doar sarbatori nationale in care se pot organiza evenimente comemorative.

Atentie mare si la faptul ca lucrul in zilele de sarbatoare legala este dependent de compensarea cu timp liber corespunzator in mod prioritar. Daca nu se poate acorda timp liber corespunzator, din motive justificate, atunci se va acorda spor de minim 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate.

Amenzile sunt de 5.000 – 10.000 de lei pentru angajatorii care nu respecta aceste prevederi impuse de legiuitor.

sursa: legislatiamuncii.manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page