De prin lume adunate — octombrie 7, 2013 at 18:14

Zgomotul urban creste riscul de atacuri cerebrale

by

atac CEREBRALExpunerea la zgomotul provocat de traficul rutier poate creste riscul de a fi victima unui accident vascular cerebral, mai ales in cazul persoanelor in varsta de 65 de ani sau mai mult, relateaza un studiu publicat astazi in European Heart Journal.

O cercetare ce a avut drept subiecti mai mult de 50.000 de persoane a dus la concluzia ca fiecare 10 decibeli aditionali de zgomot de fond provoaca, in medie, o crestere de 14% a probabilitatii de a fi suferi un atac cerebral.

Pentru persoanele mai tinere de 65 de ani, riscul nu este statistic semnificativ. Dar privind doar grupa de varsta “65 de ani+”, se observa ca fiecare 10 decibeli in plus cresc riscul de atac cerebral cu 27%, iar la peste 60 de decibeli, pericolul este semnificativ mai mare.

O strada aglomerata provoaca, in general, zgomot de fond de 60-70 de decibeli. In Bucuresti, harta de zgomot arata multe zone in care nivelul de zgomot stradal ajunge si la 80 de decibeli. De asemenea, orase precum Craiova, Timisoara, Brasov sau Iasi au zone in care intensitatea zgomotului urban depaseste 80 de decibeli. Aceste arealuri pot fi extrem de periculoase pentru persoanele in varsta.

“Studii efectuate in trecut arata ca zgomotul urban este deseori corelat cu tensiunea arteriala ridicata si cu atacurile de cord. Cercetarea efectuata de noi adauga la aceste riscuri si pe cel de accident vascular cerebral”, a declarat Mette Sørensen, cercetatorul care a condus studiul efectuat de Societatea Daneza pentru Prevenirea Cancerului.

Dintre cele 51.485 de persoane studiate de-a lungul cercetarii, 1.881 au suferit un atac cerebral. Opt la suta din atacurile cerebrale la nivelul populatiei generale si 19% din cele suferite de persoanele de peste 65 de ani au fost corelate cu expunerea la zgomotul urban, conform studiului.

Studiul, fiind epidemiologic, nu poate confirma ca zgomotul urban provoaca direct atacurile cerebrale, ci doar ca exista o corelatie intre cele doua. Mecanismul prin care zgomotul provoaca problemele cardiovasculare nu este inca inteles, urmand sa fie in continuare studiat.

Sursa: AFP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.