Mâncare şi Băutură — martie 11, 2014 at 15:05

Wasabi – condimentul împăraţilor niponi

by

Considerat în vremea shogunilor un aliment mistic care ferea conducătorii de otrăvuri, wasabi este un condiment japonez despre care se spune că are valenţe medicale deosebite. Misionarii portughezi din secolul 16 îl catalogau drept o erezie păgână, însă după ce a pătruns în cultura universală, a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate condimente.

wasabi

Wasabi este o plantă care  face parte din familia cruciferelor, asemeni hreanului, conopidei sau muştarului.  Originar din arhipelagul nipon, el există în mai multe variante – atât sălbatice, cât şi cultivate, însă în gastronomie se folosesc numai două: wasabi japonica duruma şi wasabi japonica mazuma.

wasabi1

Pentru condimentarea mâncărurilor din planta de wasabi se foloseşte rădăcina. Aceasta se dă prin răzătoare iar apoi se prepară o pastă de culoare verde. Pasta de wasabi trebuie consumată rapid, deoarce gustul şi mirosul se păstrează maximum o oră. Rădăcina poate fi păstrată, în atmosferă rece şi umedă, aproximativ 30 de zile. Uscarea rădăcinii şi transformarea sa întâi în pudră – tehnică folosită pentru conservare – alterează definitiv proprietăţile condimentului.

wasabi2

Gustul iute şi aroma foarte puternică, caracteristice pentru wasabi, sunt mai apropiate de cele ale muştarului decât ale ardeiului iute sau piperului. Acesta este primul lucru care ajută la deosebirea produsului original faţă de substitutele mai ieftine care se găsesc în supermaket-uri şi în unele restaurante. Aroma wasabi-ului, dată de compuşi foarte volatili, este percepută mai degrabă în cavitatea sinusurilor şi mai puţin pe limbă.

wasabi3

Pasta de wasabi poate fi servită ca atare sau în combinaţie cu sos de soia (wasabi-joyu) lângă  sushi sau sashimi preparate din peşte sau fructe de mare crude

Proprietăţile medicinale ale wasabi-ului, considerat în culturi asiatice un remediu împotriva otrăvurilor, au fost studiate prima dată în secolul al XVI-lea de fundamentaliştii religioşi portughezi ajunşi pe tărâmurile nipone. Deşi ei au respins ideea că wasabi ar putea fi o plantă miraculoasă, ştiinţa modernă a demonstrat că el este un antioxidant foarte puternic şi un antibacterian eficace, datorită unui compus numit izotiocianat. Din aceste motive el s-a dovedit foarte folositor în bucătăria şi medicina medievale japoneze, când consumul mare de peşte şi fructe de mare conservate impropriu ducea adesea la intoxicaţii alimentare.

wasabi4

Mai mult, de câţiva ani, se incearcă izolarea isothiocyanatului conţinut de wasabi pentru a putea fi încorporat în diverse produse precum pasta de dinţi, deoarece compusul poate inhiba principala bacterie care cauzează apariţia cariilor.

Sursa: stylereport.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page