Anunţuri, Ultimile Știri — aprilie 30, 2014 at 15:12

Vremuri grele pentru un partid cheie din România

by

Bogdan Dinu semnează un articol marca pesurse.ro în care face o analiză despre şansele electorale ale Partidului Naţional Liberal şi, implicit, ale preşedintelui PNL, Crin Antonescu. De-a lungul timpului, nu putem a nu observa că site-ul pesurse.ro este destul de prezent cu ştiri despre evoluţia PNL pe scena politică românească.

grafic-descendent

“Liberalii contestă cu vehemență toate sondajele de opinie din ultima perioadă, spunând că sunt partizane, că sunt făcute la comandă pentru a-i pune pe ei într-o lumină proastă. Problema PNL este aceea că aceste sondaje sunt tot mai multe și de fiecare dată arată același lucru, anume că PNL nu are motive de bucurie în acest an electoral.

Atât alegerile europarlamentare, cât și cele prezidențiale par a fi compromise pentru PNL. Dacă în ceea ce privește alegerile din luna noiembrie mai există o speranță și anume o schimbare în abordarea liberalilor, alegerile europarlamentare sunt total compromise.

Procentul impus de Delegația Permanentă pentru alegerile pentru Parlamentul European este de 25%, însă studiile de piață arată că liberalii sunt departe de această țintă. Totodată, ultimele două luni au arătat și o scădere a șanselor pentru prezidențiale ale lui Crin Antonescu, cel care până mai de curând era singurul candidat la prezidențiale.

Sondajul CSCI dat publicității în această săptămână confirmă trendul descendent pe care se află PNL-ul, dar și faptul că toate celelalte formațiuni politice continuă să se întărească sau să se mențină la același nivel.

Astfel, observăm cum în ultimele săptămâni președintele PNL a scăzut din nou ca nivel de încredere, de la 17% cât avea în martie la 16% în prezent. Asta în condițiile în care Atât Mihai Răzvan Ungureanu, cât și Victor Ponta au crescut cu un procent. Fostul președinte al PNL și prim-ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu a avut și el o creștere a nivelului de încredere, chiar mai mare decât MRU și Ponta, de la 34% la 36%.

Însă, nu numai la capitolul încredere Antonescu stă prost spre foarte prost. Același lucru se petrece și la capitolul intenție de vot, acolo unde Antonescu nu ar lua decât 12% într-o luptă cu MRU și Victor Ponta. Ponta rămâne pe primul loc în intenția de vot cu 40%, în timp ce MRU se poziționează pe locul 2 cu 14%. În aceste condiții, liderul PNL nu ar intra nici măcar în turul 2.

De asemenea, chiar dacă ar fi să ajungă în turul 2, Antonescu nu mai sperie pe nimeni, el ieșind pe locul doi în orice confruntare pe care ar avea-o. Oricine ar candida împotriva președintelui liberal dintre cei care și-au anunțat intenția de a candida sau au șanse să candideze l-ar devansa pe Antonescu.

Ceea ce este mai grav pentru Antonescu și pentru liberali este faptul că liderul PNL se află ca nivel de încredere sub Traian Băsescu și Elena Udrea. Antonescu era cotat în perioada USL la un nivel de încredere net superior lui Băsescu și Elenei Udrea, însă ruperea Uniunii și deciziile ulterioare încep să îi afecteze credibilitatea președintelui PNL.”  sursa pesurse.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page