Editoriale, Monumentele Neputinţei — noiembrie 21, 2013 at 06:05

Vouă vă place cum arată municipiul Călărași? Nouă nu!

by

534011_695690637112147_707512312_nIndiferent dacă ne place sau nu d.p.d.v.d urbanistic și architectural este opera arhitecților și urbaniștilor care au lucrat pe el, a deciziilor pe care le-au luat edilii și a numirilor pe care aceștia le-au făcut în funcţiile de răspundere urbanistică şi arhitecturală, dar și a atitudinii pe care  au avut-o cetățenii, comunitatea pentru centru civic. O neglijență a tuturor…

Autorităţile au făcut tot ce au vrut și cum s-au priceput… și avem un oraș lamentabil din punct de vedere urbanistic și arhitectural şi peisagistic. Neglijenţa, cârpeala şi hei-rup-ul şi-au pus amprenta pe aspectul acestui oraş.

De când Martin  a distrus  identitatea urbanistică și social culturală a centrului civic călărășean, o nouă furie de sorginte comunistă și un voluntarism distructiv bîntuie minţile autorităţilor. Nu întâmplător Martin este invocat că “e singurul care a făcut pentru oraş”.

Laurențiu Samoilă, arhitectul şef al judeţului, a venit în conferința de presă a PNL să ne spună mai puțin convingător și mai puțin concludent- ca un specialist nu-i așa? – ceea ce ne-a spus președintele consiliului județean  Răducu Filipescu, că se va organiza un concurs de arhitectură pentru un proiect de regenerare urbană a centrului civic.

Îmbucurător este faptul că Samolilă a dat un orizont de timp de 10 ani pentru a526412_687060907975120_1855136035_n realiza proiectul. Nu ne-a spus dacă la stadiul fizic sau pe hîrtie.

Asta arată că autoritățile, mai mult consiliul județean, pentru că primaria nu dat semne pînă acum,  vînd pielea ursului din pădure. Orizontul de timp  previzionat nu o să-i mai găsească în funcții.

Arhitectul Șef al județului nu este de acord cu punerea în dezbaterea publică a temei de proiectare deși legea și democrația îi obligă. Oraşul arată aşa pentru că mai toţi cei care au condus  oraşul s-au crezut mai deştepţi decât  toţi cetăţenii oraşului la un loc, nu au pus şi nu pun în dezbatere publică decizile care afectează viaţa comunităţii şi din această cauză  oraşul arată  aşa cum arată.

Tema de proiectare așa cum a fost ea însăilată din declarații imprecise ar avea obiectivul cel mai des invocat o  parcare subterană în spaţiul dintre prefectură şi consiliul judeţean şi transformarea zonei într-o zonă pietonală.

564196_687060841308460_1729218544_nTraficul și realitățile nu justifică o parcare subterană acolo.  Parcarea subterană este un moft, o aroganţă, în condițiile în care clădiri de patrimoniu  au căzut pradă neputinței şi degradării chiar în “centrul civic.”

Luată nechibzuit, decizia de a închide total traficul rutier şi a face o parcare subterană (surpriză!) nu are nici un suport ştiinţific sau de o altă natură. Este doar o măsură tipic românească, prin care dovedim încă o dată că e greu să devenim europeni când trebuie. Această măsură dă mult mai uşor senzaţia că administraţia locală face ceva, acţionând direct, prin „spoitul gardului”. Da’ cu „leopardul” ce facem?

Chestia asta tipic românească de care vorbim se manifestă ori prin a nu face nimic, ori  prin a crea o acţiune de tip isteric, de a face ceva „radical” – cum e şi cazul despre care vorbim aici –, spre a vedea lumea că totuşi există oameni de acţiune şi la noi în administraţie, ce „iau taurul de coarne”.

Municipiul Călărași  are nevoie de regenerare urbană, are nevoie de obiective arhitecturale care să dea viață și sens unui centru civic.  Centrul civic are  nevoie de identitate și de particularitate. Proiectul privind regenerarea urbană trebuie să fie rezultatul unei mobilizări strategice  a tuturor resurselor comunităţii, instituţii, organizaţii, mediu de afaceri, societate civilă, cetăţeni.

Tema de proiectare

Mi-aş permite să sugerez, luănd în considerare nostalgiile cetăţenilor care 954662_687043291310215_389341268_npostează pe facebook fotografii cu un centru civic distrus de Martin, că principală temă de proiectare pentru proiectul de regenerare urbană al centrului civic din Călăraşi este : Refacerea unor  elemete arhitecturale care să redefinească stilul şi identitatea arhitecturală  şi urbanistică, particularităţile valoroase ale Călăraşiului, prin reconstruirea unor clădiri sau elemente de clădiri care au existat în centru civic. (ex hotelul Novotel din Bucureşti şi altele).

 Nu mai trebuie să distrugem, cum s-a întâmplat în ultimii ani! Trebuie să  să conservăm ce există și să restaurăm clădirile valoroase.

Refacerea atmosferei prin amplasarea unor obiective de interes care să readucă cetăţenii în centru civic. Numai oamenii dau viaţă oraşului. Nu trebuie construit de dragul de a construi. Tot ce se face  trebuie să fie util omului, trebuie ţinut cont de nevoile reale ale populaţiei şi de aceea sunt foarte importante sugestiile comunităţii.

Utilităţi, activităţi şi facilităţi  care să dea viaţă şi să fie atractive pentru cetăţeni şi vizitatori, o casă a intreprinzătorilor, o  clădire a societăţii civile, saloane ale artelor, saloane pentru învăţământ vocaţional şi activităţi vocaţionale, spaţii pentru cercetare, inovare şi progres tehnico-economic şi social culturale.

Ce fel de regenerare?

Municipiul Călăraşi nu-şi poate permite proiecte megalomanice, dar proiecte 559684_687043507976860_729256133_nmici rafinate şi mai ales un set de politici publice care să înceapă acum, nu peste zece ani. Frumosul nu ţine de bogăție, ţine de educație și rafinament, ţine de bun gust şi de aceea pentru a începe un lucru bun nu trebuie bani mulţi. E nevoie de o bună viziune şi politici publice care să o susţină.

Regenerarea urbană a centrului civic al municipiului Călăraşi trebuie să fie mai degrabă o multitudine de proiecte mici înfăptuite de mai multe entităţi  administrative şi private, într-o viziune unitară, care să asigure diversitate şi o anumită programare în timp  şi  nu un proiect unic care este şi mai greu de înfăptuit şi scapă din vedere esenţialul.

Sigur că rolul principal în mobilizarea strategică îl au autorităţile însă realizarea proiectului trebuie să fie rezultatul acceptării şi participării comunităţii, a tuturor celor care îşi maniestă interesul şi dorinţa de participare.

Reabilitarea zonei istorice este una dintre responsabilităţile municipalităţii, dar nu este apanajul acesteia.

Reabilitarea zonei istorice este una dintre responsabilităţile municipalităţii, dar nu este apanajul acesteia. Responsabililor urbei ar trebui să le fie foarte limpezi şi apoi să ştie să le transmită locuitorilor printr-o publicitate activă, percutantă, în forme uşor de înţeles şi reţinut următoarele:

1. obiectivele urmărite prin reabilitarea centrului civic (de ce trebuie făcută);
2. care este strategia pe care au adoptat-o pentru atingerea acestor obiective;
3. ce acţiuni concrete vor întreprinde în anul bugetar în curs şi pe durata proiectului.

1098144_687043414643536_77666123_nTrebuie precizate şi clarificate: cine va realiza operaţiunea de reabilitare a zonei istorice (planificarea ei, mobilizarea fondurilor necesare, execuţia, urmărirea), cine o va administra în timp, cine vor fi utilizatorii permanenţi (rezidenţi, comercianţi, prestatori de servicii, instituţiile implantate aici), cine vor fi vizitatorii (cărui public i se adresează cu precădere).

Obiectivele regenerării urbane a centrului civic

Dacă discutăm despre obiective, de bună seamă că un rol important în decizia privind reabilitarea centrului civic îl constituie accentuarea identităţii, particularităţii, creşterea atractivităţii şi prestigiului oraşului şi, de bună seamă, îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor (transformarea oraşului într-un loc în care să se trăiască plăcut).

Operaţiunea de reabilitare a centrului civic nu poate fi organizată de funcţionarii primăriei şi sau ai consiliului judeţean. Ea necesită o instituţie, o agenţie specializată a cărei acţiune să fie continuă, consecventă, coerentă şi eficientă, nu dictată de campanii şi exasperări conjuncturale. Municipalitatea trebuie să pună pe picioare această instituţie şi să-i creeze un cadru organizatoric care să-i asigure eficienţa şi profesionalismul.

Alături de primărie, care poartă mai ales responsabilitatea amenajării domeniului public, asigurării infrastructurii şi a clădirilor pe care le are în proprietate, trebuie antrenaţi proprietarii, investitorii interesaţi şi care, prin amplasarea aici a afacerii lor, să poată obţine profit.

Regenerarea urbană o atenţie constantă, tenace.

Regenerarea urbană a centrului civic al municipiului Călăraşi nu are nevoie de măsuri „pompiereşti” , gen concurs de proiecte, ci de o atenţie constantă, tenace, de un „tratament” potrivit nevoilor sale, dar şi realităţii înconjurătoare, care să permită recuperarea şi regenerarea unei ambianţe romantice, nostalgice pentru vizitatori, dar al căror suport să fie intervenţia specialiştilor, continuă, coerentă, pragmatică, realistă, eficientă economic.   

954779_687060921308452_1959234217_nUn alt obiectiv: bucuria străzii, redescoperită bucuria de a ne distra împreună, de a ne bucura de spectacolul spaţiului public împreună. Pentru aceasta, nu trebuie să aşteptăm momentul încheierii operaţiunii de reabilitare a întregului centru civic. Trebuie amenajate grabnic pentru odihnă, contemplare, petrecere a timpului liber zone de mai mici dimensiuni (amenajate complet şi coerent), adevărate „capete de pod” şi puncte de interes pentru refacerea comunităţii.

Regenerarea urbană trebuie începută acum!

Pentru asta trebuie să începem acum, nu peste 10 ani, să schimbăm starea  de fapt.

Clădirile prost întreţinute, ruinele abandonate, magazinele cu mărfuri de mâna a doua, trotuarele pline de hârtoape şi deseori murdare, care generează un sentiment de nesiguranţă şi zona este tot mai pustie, tot mai ocolită şi de localnici şi de turiştii de ocazie trebuie să devină trecut. Aceste lucruri pot fi schimbate acum prin spirit gospodăresc,preocupare şi atenţie.

Regenerarea centrului civic al municipiului Călăraşi? DA!

Pentru asta e nevoie  de un model remarcabil de urbanism participativ avânt la letter. Un plan urbanistic se promovează vreme ani.  Aţi auzit de aşa ceva la Călăraşi? (în paranteză fe spus planul urbanistic general al municipiului Călăraşi este o catastrofă).

Nelu Bălaşa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page