Editoriale, Interviuri — februarie 12, 2016 at 13:19

Voicu Lică: Oamenii  văd o perspectivă de dezvoltare pentru comuna Independența

by

12713975_1302592926432986_1494591955_ninterviu cu Voicu Lică,primarul comunei Independența

În comuna Independența în luna Decembrie au început trei proiecte mari care au schimbat fundamental viața comunei. Practic într-o lună și jumătate s-au făcut în comuna Independența ceea ce nu s-a făcut în zeci de ani. Voicu Lică de la statutul de outsider a trecut la statutul de primar consacrat si cu cele mai mari realizari într-o comună,din județul Călărași, într-un termen așa de scurt.

Voicu Lică:  la sfârșitul mandatului viitor în ceea ce privește infrastructura, adică apă, canalizare, drumuri și alte utilități publice, vor fi terminate în comuna Independența

Voicu Lică: știu ce am de făcut, știu de unde să încep lucrurile

Am început interviul puțin abrupt,  surprins de faptul ca proiectul de asfaltare este aproape finalizat și proiectul de alimentare cu apă avansat. Cu o lună și jumătate în urmă erau numai vorbele primarului. Acum o realitate confortabilă și surprinzătoare…

Nelu Bălașa: Am văzut că ați băgat și tevi de alimentare cu apă. Ce este cu ele?

Voicu Lică: Avem un proiect PNDL pentru alimentare cu apa, aflat în derulare încă de anul trecut. Suntem la execuția lucrării, practic de câteva luni am lucrat.

Nelu Bălașa: Practic în câteva luni s-a realizat ce, asfaltarea?

Voicu Lică: Noi acum suntem la execuția proiectelor care se află în derulare de cca un an jumătate sau chiar doi. Am avut noroc că documentațiile s-au derulat foarte bine și în timp util. La proiectul PNDL privind asfaltarea drumurilor execuția a durat doar o luna și jumătate. Pe 7 noiembrie 2015 am dat ordin de începere și la sfârșitul lui decembrie 2015 era gata în procent de peste 94%.

Proiectul privind  alimentarea cu apă a început execuția la data de 7 decembrie 2015 și a fost câștigat de două societăți care lucrează împreună. În aproximativ 40 de zile lucrătoare s-au introdus 10 km de conductă de apă, din cei 17 km prevăzuți în proiect.

Nelu Bălașa: Practic într-o lună și jumătate s-a făcut ceea ce nu s-a făcut în zeci de ani înainte

Voicu Lică: Locuitorii sunt cei care pot decide asta. Din punctul meu de vedere s-a început un proiect, poate cel mai important pentru comuna Independența, alimentarea cu apă, pe care mi l-am dorit să-l văd realizat și pentru care m-am tot agitat de când am devenit primar

Nelu Bălașa: Acum sunteți la final de mandat. Când ați venit la primărie erați un ”outsider”, acum sunteți un primar consacrat și lumea, clar, va avea pretenții și mai mari de la d-voastră. Sunteți pregătit să faceți față?

Voicu Lică: Dacă am putut face față la nevoile comunității locale ca și începător în administrația publică, mă gândesc că de aici înainte munca îmi va fi mai ușoară pentru că știu ce am de făcut, știu de unde să încep lucrurile. Deja mă gândesc la viitor pentru că am în față un alt mare proiect, la care proiectul tehnic este făcut și depus deja, pentru satul Potcoava, deoarece comuna Independența nu are în componență doar Vișinii și Independența.

Nelu Bălașa: În timp ați dobândit știința de a face, de a accesa proiecte.

Voicu Lică: Proiectul care va fi pentru satul Potcoava este în valoare de 7,839,522 lei pentru a asfalta 7,51 km de drumuri. Proiectul este depus spre avizare și solicitare de fonduri. Suntem în faza de procurare de avize, avem mici probleme pentru că începând cu 2016 ni se solicită și cărțile funciare aferente acestor străzi. Mai avem de lucru, dar acest proiect este prevăzut pentru a se desfășura în mandatul viitor. Cu acesta, putem vorbi de a-l patrulea proiect mare care pentru comuna Independența.

Nelu Bălașa: Deci, d-voastră, pentru că sunteți spre sfârșitul mandatului, aveți 3 proiecte mari care au transformat fundamental infrastructura comunei Independența?

Voicu Lică: Nu știu dacă acum ar trebui să mă laud, dar se vede cu ochiul liber satul Vișinii este asfaltat, iar în satul Independența ne-au mai rămas doar 5 străzi de asfaltat din 19, care vor fi finalizate tot pe proiectul PNDL imediat ce timpul ne permite acest lucru.

Nelu Bălașa: Veți mai candida? Dacă veți fi ales, credeți că la sfârșitul mandatului viitor în ceea ce privește infrastructura, adică apă, canalizare, drumuri și alte utilități publice, vor fi terminate?

Voicu Lică: Sunt convins că da, și vin cu argumente. Pentru alimentarea cu apă avem toți banii și dacă constructorul se mișcă bine un procent important din proiectul cu apa poate fi atins chiar din acest mandat, pentru că din 17 km de conducte am realizat deja 10 km. Au mai rămas de introdus 7 km de teavă, stația de apă și 860 de cămine, pentru că fiecare gospodărie va avea un cămin în fața porții, unde posibil că se mai poate întârzia. Dacă timpul ne permite, alimentarea cu apă un procent de 60-70% din lucrare va fi realizat până în luna mai 2016.

Nelu Bălașa: Cum vedeți comuna Independența din punct de vedere edilitar, hai să spunem urbanistic, în raport cu celelalte comune din județ, în momentul acesta?

Putem spune decât că am intrat și noi în rândul localităților care beneficiază de fonduri, al localităților care încearcă să atragă cât mai mulți tineri la sat, cât și cât mai mulți investitori.

Nelu Bălașa: Ce investitori aveți pe raza comunei acum?

Voicu Lică: Am reușit să atragem confecțiile Baden, un mic dezvoltator imobiliar care dorea să construiască case și mai apoi să le revândă în satul Potcoava. Se ridică foarte multe case, la Vișinii chiar am semnat pentru autorizații de case cu nivel, sunt foarte mulți orășeni care își construiesc case pe raza comunei iar noi chiar avem nevoie de reîntinerirea populației în satul Vișinii.

Nelu Bălașa: Eu am fost și am văzut cum arată acum comuna. D-voastră ce simțiți acum, după ce au fost realizate toate aceste lucrări de infrastructură, în raport cu intențiile oamenilor de a se așeza aici, la sat?

Voicu Lică: Așa cum vă spuneam, de curând, în Independența putem spune că avem un proiectant, un cadastrist, pentru că foarte mulți oameni dacă aveau nevoie de aceste servicii trebuiau să meargă la Călărași. Toți oamenii care vin, presupun că văd o perspectivă de dezvoltare pentru că altfel nu ar veni.

Nelu Bălașa: Având în vedere această cerere de terenuri intravilane, această ”presiune” din partea oamenilor, nu aveți posibilitatea să extindeți intravilanul Independenței?

Voicu Lică: Avem posibilitatea să îl extindem, sau și cumpărat dealtfel în zonele unde l-am extins, cum ar fi str. Bărăganului, unde dealtfel locuiesc și eu. Până acum am extins extravilanul pe terenurile unde erau proprietăți private, administrația locală nu poate și nu are teren al comunei unde să extindă intravilanul. Nu stăm prea roz la acest capitol. Dacă din consultările cu populația reiese faptul că sunt tineri doritori de terenuri, atunci vom identifica terenurile și vom face tot posibilul să satisfacem cerințele lor.

Nelu Bălașa: Aveți utilități acolo?

Voicu Lică: Deocamdată nu, dar conducta de apă a ajuns și acolo pe strada Bărăganului, chiar dacă este o stradă mărginașă a satului, inclusiv cu asfaltul ne-am apropiat.

Nelu Bălașa: Ce faceți cu pământul de la lucrări?

Voicu Lică: Intenționăm să nivelăm intrarea în comună, să dispară stuful acela din stânga intrării în Independența, pentru că ne dorim ca atunci când se intră în sat să fie o altă imagine. În dreapta intrării doresc să facem un loc de agrement pe viitor, să mai plantăm niște pomi.

Ca să revin la problema de dinainte cu terenurile, mai pot spune că din păcate suntem o localitate cu teren extravilan, cu pajiști și chiar și intravilan, foarte puțin. Am doar 103 ha de teren pe care trebuie să îl împart la toți fermierii și la 3500 de locuitori. Este foarte greu, indiferent cât am încerca. Din cele 103 ha a trebuit să plantez și 4 ha de pădure pentru protecție împotriva înzăpezirii, ne ajută foarte mult pe perioada iernii.

Nelu Bălașa: Îmi puteți enumera toate proiectele pe care le-ați făcut?

Voicu Lică: Aș putea să vă enumăr câteva dintre cele mari, pentru că întreținere și reparații facem mai mereu.

În primul rând vorbim despre reabilitarea rețelei electrice la Vișinii, care necesita înlocuirea datorită faptului că era îmbătrânită, veche și la primul vânt mai puternic lăsa localitatea fără lumină. Un părculeț pentru copii tot la Vișinii. Cei 7,8 km de asfalt în satul Vișinii, datorită cărora așa cum vă spuneau atrag persoane care doresc să cumpere teren pentru case în zonă.

În Independența am reabilitat dispensarul uman, am realizat 7,4 km de străzi asfalte prin proiectul transfrontalier. Avem proiectul PNDL tot pentru asfaltare unde am făcut deja structura de piatră și urmează ca atunci când timpul va permite să intrăm la turnarea asfaltului. Am făcut șanturi betonate pe toate străzile, avem trotuare pe toate străzile. De asemenea avem alimentarea cu apă tot pentru satul Independența, proiect care este în derulare. Comuna Independența are sistem de supraveghere video care ne ajută foarte mult la combaterea infracțiunilor.

Am accesat prin AFIR un proiect pentru dotarea căminului cultural pentru achiziția de costume populare, instalații de lumini și sunet, iar acestea vor sosi acum pe 27 februarie. Toate acestea erau necesare ansamblului folcloric ”Hora”. Membrii acestui ansamblu la sfârșitul lunii martie vor fi în Slovacia la un festival unde vor reprezenta România

Avem asociația sportivă unde la echipa de fotbal joacă numai tineri din comuna noastră. Avem două mașini de pompieri, una de 3000 litri și o alta pe care am achizițioat-o recent de la ISU Galați, de 10000 litri. Am plantat 150 de tei în localitate, am reparat parcul auto.

La satul Potcoava am pietruit aproximativ 3,5 km de străzi cu banii din bugetul local, și am accesat un proiect pentru a reuși să pietruiesc toate străzile, așa cum le-am promis locuitorilor. Sper să reușim să prindem în acest nou proiect inclusiv asfaltarea a cca. 50% din strazile din satul Potcoava.

Am încercat să împart cât mai bine bugetul mic pe care îl avem, majoritatea banilor preferând să-i bag în cofinanțarea proiectelor mari, importante, de infrastructură. Nu avem decât 4-5 miliarde de lei pentru invstiții, bani pe care trebuie să-i împărțim chibzuit. Anul trecut am beneficiat de la trezoreria statului de cofinanțarea proiectul transfrontalier, altfel trebuia sa bag cam tot bugetul în acest proiect. Am avut noroc și am cheltuit doar banii pentru avize din acest proiect, restul bugetului fiid folosit pentru cofinantarea altor proiecte, plus pe întreținerea acestor localități.

Nelu Bălașa:  Proiecte pentru viitor aveți?

Voicu Lică: În primul rând îmi propun să le finalizez pe cele deja începute. Pentru viitor voi insista pe proiectul privind panourile fotovoltaice, pentru că iluminatul public și toate instituțiile de pe raza comunei consumă pe energie electrică cca 2 miliarde lei, bani pe care am putea să îi economisim și să-i folosim în dezvoltarea altor proiecte necesare comunității.

Am năzuințe mari, și acum cred că sunt posibile pentru că deja avem un istoric în accesarea proiectelor, știm cum să facem lucrurile. Acum, dacă merg la un consultant știu exact ce să cer și cum să cer, singura problemă este aceea de a reuși să am buget suficient pentru dezvoltare, pentru cofinanțarea altor noi proiecte. Momentan spun că stăm bine, dar tot eu spun, că se poate și mai bine! În administrație mai ales, întotdeauna este loc de mai bine!

Nelu Bălașa:  Domnul primar, vă mulțumim și vă urăm succes în continuare!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page