Politica, Politica locala — mai 28, 2016 at 14:41

Voicu Lică: Ne asumăm programul de dezvoltare al comunei Independența și răspunderea pentru realizarea lui!

by

Voicu Lică este primarul în funcție al comunei Independența și va candida din partea PNL la alegerile locale din 5 iunie 2016, pentru a obține cel de-al doilea mandat în funcția de primar al comunei. Voicu Lică a demonstrat în perioada 2012-2016 că a putut face față nevoilor comunității locale Independența ca  începător în administrația publică, cu muncă multă, perseverență, tenacitate și dorință de a înfăptui lucruri importante, punându-și cunoștințele și abilitățile  dobândite în experiența de antreprenor din domeniul privat, în slujba administrației publice.

voicu licaVoicu Lică este primul primar din istoria comunei Independența, care a avut inițiativa și curajul de a accesa și câștiga proiecte cu finanțare europeană și mai ales a realizat cel mai mare proiect de infrastructură din județ, Proiectul transfrontalier ”Modernizare străzi comuna Independența, sat Vișini și sat Independența”, asfaltarea a 15,2 km de drumuri în satele Vișinii și Independența.

Aceste fapte demonstrează că de acum înainte munca îi va fi mai ușoară, știe ce are de făcut, știe de unde și cum trebuie să înceapă lucrurile, și de aceea, pentru viitor, în mandatul 2016-2020 are multe alte proiecte noi pentru dezvoltarea și bunăstarea comunității comunei Independența. Este de remarcat grija primarului și a Consiliului Local Independența, nu numai pentru satul Independența, dar și pentru satele Vișinii și Potcoava. În tot ceea ce s-a făcut s-a încercat menținerea unui echilibru în dezvoltarea satelor din componența comunei Independența.

Primarul Lică Voicu este acel om care dacă poate ajuta, ajută necondiționat și a demonstrat asta pe parcursul celor 4 ani în administrarea comunei Independența. În mandatul său comuna a reușit să înflorească și să se evidențieze în capacitatea de a atrage fonduri pentru dezvoltare, investițiile din proiectele realizate, fie că au fost fonduri europene sau guvernamentale, au fost mai mult de 300 miliarde lei în ultimii 3 ani.

Este demn de menționat faptul că Voicu Lică a ținut să sublinieze că realizarea proiectelor a fost un efort de echipă, a unui colectiv format din o parte din administrația locală, pentru că din păcate încă mai au colegi care nu înțeleg că tot ceea ce se face, se face împreună pentru comunitatea locală, și nu se face de către unii pentru ceilalți. Mulțumește de asemenea Consiliului Local și viceprimarului care i-au fost alături și au înțeles că totul este spre binele și bunăstarea comunității Independența, și își dorește ca pe viitor, în mandatul 2016-2020, să aibă o echipă de consilieri tineri care să muncească alături de el pentru continuitatea proiectelor în derularea și accesarea altora noi, care sunt pentru binele și dezvoltarea economică, socială și culturală a comunei Independența.

Voicu Lică a preluat în 2012  comuna Independența fără utilități. Își dorește ca cetățenii să știe acest lucru, și mai ales că s-au depus eforturi considerabile pentru obținerea finanțărilor, a fost nevoie de competență, perseverență și multă muncă. Este nevoie de luni de zile de muncă, au avut sprijinul celor de la Consiliul Județean, în speță al lui Daniel Ștefan și a echipei de implementare a proiectului, care i-au ajutat să nu greșească și să întocmească documentațiile corespunzător, astfel că, în comuna Independența, am ajuns să vorbim azi de o absorbție importantă de fonduri.

I. Proiecte realizate în mandatul 2012-2016

Ca și bilanț al mandatului 2012-2016, Voicu Lică enumără cu mândrie justificată proiectele realizate. O parte din aceste proiecte realizate le-a preluat de la stadiul de studiu de fezabilitate, s-a zbătut și a bătut la toate ușile ministerelor pentru a-și prezenta comuna și problemele cu care se confruntau. ”Erau străzi pe unde nu puteai scoate nici măcar mortul din casă, unde nu putea intra mașina de pompieri sau salvarea”, menționează Voicu Lică. Chiar dacă a fost greu, a reușit să găsească finanțarea de care aveau nevoie, iar la sfârșitul anului 2014 a apărut primul semn pozitiv că în Independența vor veni bani pentru dezvoltarea comunei.

1. În primul rând facem referire la primul proiect, cel mai mare proiect de infrastructură din județ, Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Călărași-Silistra prin reabilitarea drumurilor din comuna Independența și Municipalitatea Silistra” cu un buget total de 5,9 milioane de euro. Partenerul lider, Comuna Independența din județul Călărași, a modernizat 15,2 km de drum din comună, sat Vișinii și sat Independența în valoare de3,5 milioane de euro,iar cel de-al doilea partener, Municipalitatea Silistra, a reabilitat un segment de 7,8 km de drum din oraș.

Trebuie punctat faptul că finanțarea a fost aprobată în luna octombrie 2014, iar proiectul tehnic a fost aprobat în februarie 2015. Din momentul aprobării proiectului tehnic, rămânând foarte puțin timp pentru obținerea avizelor, autorizațiilor, al verificărilor documentelor de către ANRMAP, minister, BRCT, care a durat până în septembrie 2015. Construcția trebuia finalizată până la 31 decembrie 2015, și au reușit.

Pe data de 7 septembrie a fost semnat ordinul de începerea construcției al acestui mare proiect. Nu au fost mulți cei care dădeau șanse de reușită acestui proiect având în vedere timpul scurt de execuție al lucrărilor, iar ministerul dezvoltării și BRCT-ul trimiteau adrese precum că sunt în întârziere și că le vor imputa proiectul. Au reușit să facă proiectul  eligibil, adică să toarne cei 15,2 km de asfalt în întregime. Dacă un singur km de asfalt rămânea neturnat proiectul era neeligibil și ducea la imputarea sumelor, chiar dacă nu era din vina primăriei Independența, pentru că a fost un proiect transfrontalier și partea bulgară, în speță municipalitatea Silistra, avea și ea de făcut 7,8 km de asfalt.

”Am reușit realizarea acestui proiect și datorită faptului că am avut tot sprijinul directorului Consiliului Județean Călărași, dl. Ștefan, care ne-a susținut în fața municipalității Silistra dar ne-a ajutat și să întocmim conform documentațiile. Realizarea acestui proiect nu a constat doar în asfaltarea a 15,2 km de drumuri în comuna Independența și a 7,8 km la Silistra, ci a însemnat atragerea a 5,54 milioane de euro, fonduri europene și guvernamentale.

Eu, în calitate de manager de proiect și primăria ca responsabil al acestui proiect, aveam răspunderea întregului proiect, adică inclusiv pentru partea bulgară”, subliniază Voicu Lică.

Trebuie punctate toate aceste lucruri, pentru ca cetățenii să înțeleagă că atunci când Voicu Lică nu era de găsit la primărie sau pe stradă, el era cu documentații care trebuiau aprobate, fie pentru avize, fie pentru finanțare, la ministere, la BRCT, la bulgari, partenerii comunei Independența în acest proiect.

2.Un alt proiect important pe infrastructură drumuri și care este în derulare, pe PNDL de data asta, constă în asfaltarea a 5,22 km de drumuri în satul Independența, mai concret asfaltarea a încă 5 străzi care nu erau prinse în proiectul transfrontalier. Cu ajutorul acestui proiect, se finalizează asfaltarea tuturor străzilor din satul Independența. La acest proiect s-a realizat structura de piatră și urmează să se finalizeze și turnarea asfaltului.

3.Proiectul pentru alimentarea cu apă în comuna Independența de 16,79 km, în valoare de 4,2 milioane lei, finanțare primită de la Ministerul Dezvoltării. A fost dificil și anevoios drumul pentru a se reuși aprobarea acestui proiect, dar motivația lui Voicu Lică a fost aceea că această comună de la revoluție până acum, deși avea o populație de 3500 de locuitori, încă nu avea alimentare cu apă. Au făcut hârtii peste hârtii la toate instituțiile care i-ar fi putut sprijini în demersurile lor, și într-un târziu proiectul li s-a aprobat.

”Din punctul meu de vedere s-a început un proiect, poate cel mai important pentru comuna Independența, alimentarea cu apă, pe care mi l-am dorit să-l văd realizat și pentru care m-am tot agitat de când am devenit primar. Menționez că am semnat pentru finanțarea alimentării cu apă în aceeași zi în care am primit și acordul pentru finanțarea asfaltării drumurilor pe PNDL.”, spune primarul Voicu Lică.

”Dacă alimentarea cu apă s-ar fi demarat mai demult, astăzi am fi vorbit și despre un proiect pentru canalizare. Pentru canalizare avem deja studiul de fezabilitate cu avize și actualizat, dar nu l-am depus spre finanțare pentru că am considerat că esențială în acest moment este alimentarea cu apă. Imediat ce se va finaliza proiectul alimentare cu apă, adică în aprilie 2017 conform caietului de sarcini, vom începe demersurile pentru obținerea finanțării pentru realizarea canalizării”, a adăugat Voicu Lică.

Proiectele au fost gândite la maniera de a nu se distruge unul pe celălalt și menționez că pentru a nu strica asfaltul, pentru alimentarea cu apă se vor face subtraversări. În acest moment la proiectul de alimentare cu apă sunt forate cele 2 puțuri, realizați 11 km din cei 16,7 km de conducta, se lucrează la stația de apă, conform proiectului. Constructorul deja a făcut subtraversări la o parte dintre racordurile efectuate. Au mai rămas de introdus 5,7 km de țeavă, si cele 860 de cămine, câte un cămin pentru fiecare gospodărie.

4.Pietruire 3,5 km drumuri satul Potcoava. Referitor la satul Potcoava la începutul mandatului său, Voicu Lică a avut 3 mari obiective de îndeplinit: pietruirea străzilor pentru că nu erau pietruite nici măcar 50%, amenajarea unei pajiști pentru crescătorii de animale și reducerea infracționalității care escaladase.

”Pietruirea tuturor străzilor din satul Potcoava este aproape de finalizare și astfel mi-am îndeplinit obiectivul pe care mi l-am propus la începutul mandatului, ceea ce am promis locuitorilor satului Potcoava s-a îndeplinit” a declarat edilul Lică Voicu.

Pentru nevoile generale de infrastructură ale comunei s-au accesat fonduri europene, iar pentru satul Potcoava s-a alocat din bugetul local. ”Din fericire și bugetul local a fost direcționat așa cum mi-am luat angajamentul față de cetățeni, dar și proiectele mari de infrastructură au fost aprobate și realizate. Din cele trei obiective o parte le-am îndeplinit în primul an de mandat, și aici vorbim de amenajarea pajiștii, iar în ceea ce privește pietruirea străzilor,eu si Consiliul Local am considerat că este o situație de urgență și anual s-a alocat 70-80% din bugetul comunei, pentru pietruirea drumurilor”, a afirmatVoicu Lică.

5. Reabilitarea rețelei electrice la Vișinii, care necesita înlocuirea datorită faptului că era îmbătrânită, veche și la primul vânt mai puternic lăsa localitatea fără lumină.

6. Realizarea de șanturi betonate și trotuare pe unele străzi din comuna Independența.

7. Realizarea proiectului pentru sistemul de supraveghere video pentru monitorizarea obiectivelor de interes public din comuna Independența, şcoli, biserici, magazine, primaria, intersecţiile principale, care ajută foarte mult la combaterea infracțiunilor.

8. Realizarea parcului pentru copii de la Vișinii, un spațiu adecvat pentru joacă

9. Reabilitarea dispensarului uman din Independența.

10. Pentru satul Potcoava în momentul de față am primit finanțare pentru reabilitarea grădiniței și a școlii, și de asemenea reabilitarea grădiniței Vișinii.

11. Modernizarea căminului cultural din satul Independenta, dotarea cu instalații de lumini și sunet și achiziționarea de costume populare

12. Semnarea unui contract cu Romtelecom pentru instalarea unei rețele wireless pentru satul Independența

13. Achiziționarea celei de-a doua mașini de pompieri cu o capacitate de 6000 litri

14. Plantarea a 150 de tei în localitatea Independența

15. Repararea parcului auto

16. Modernizarea Căminului Cultural Potcoava

17. Constructie magazie de lemne si garaj pentru microbuzul scolar, corp B, şcoala gimnazială ”George Vâlsan” şi la grădiniţa cu program normal nr 1 ”Zâna Florilor”

18. Instalare centrală termică la primarie si grădiniţa cu program normal nr 1 ”Zâna Florilor”

19. Înfiinţare grup sanitar şi sursă de apă la grădiniţa cu program normal nr.2 ”Albă ca Zăpada” Potcoava

20. Modernizarea școlilor de pe raza comunei Independența.

21. Externalizarea servicilor de pază. Serviciul de pază al comunei a fost externalizat, pentru ca la începutul mandatului său exista un Serviciu Local de Pază care s-a dovedit a fi ineficient, angajații acestui serviciu nu își făceau treaba pentru care erau plătiți, furturile creșteau și erau foarte multe sesizări la Poliție. S-a desființat acest serviciu și cu aceeași bani pe care îi plătea și înainte a angajat o firmă de pază eficientă, care își face treaba și păzește avutul public și cetățenii, dovada fiind statistica de la poliție privind furturile pe raza comunei, care au scăzut substanțial.

22. Autogospodărirea, este o modalitate prin care se asigură firescul, normalul în comuna Independența în condiţii de restrângeri bugetare de la an la an.

23. Pentru toate cele trei parohii din comună primăria și Consiliul Județean au alocat peste 200.000 lei, pentru reparații acoperiș biserica din satul Independența si Visinii, pentru a instala încălzire centrală la biserica din satul Potcoava și amenajarea unei săli de mese la biserica din satul Independența. În satul Vișinii s-au alocat bani pentru reparație la acoperiș și în exteriorul bisericii, dar și pentru casa parohială.

24. Administrarea și întreținerea a 10 ha de spații verzi, însemnând centrul comunei, străzile principale, stadioane, parcuri. Pentru întreținerea acestora s-au angajat 2 persoane prin Asociația Comunelor și se folosesc utilajele din dotarea primăriei.Un alt lucru demn de menționat este faptul că din cei 15 de locuitori ai comunei care au fost angajați de constructori la cele două proiecte de infrastructură, sunt în continuare angajați la aceștia, detașați la alte proiecte.

25. Primarul Lică Voicu a încercat să împartă cât mai bine bugetul mic pe care îl avea comuna, majoritatea banilor preferând să-i aloce pentru cofinanțarea proiectelor mari, importante, de infrastructură. Cei 4-5 miliarde de lei pentru investiții, trebuia să-i împartă chibzuit, pentru cofinanțarea proiectelor și întreținerea localităților componente comunei Independența.

”Referitor la salubrizare doresc să subliniez faptul că în acest moment locuitorii comunei Independența au contracte încheiate pe perioada nedeterminată cu operatorul regional Sc Salubris Galațui Srl, iar acesta nu își respectă contractul. Eu, ca primar, nu pot interveni într-un contract încheiat între furnizorul de servicii și beneficiarul-persoană privată. Pe viitor, având în vedere aceste probleme existente, voi căuta soluția optimă pentru comunitate și mă angajez că această comună va fi salubrizată, fie că devine operațional serviciul județean de salubrizare, fie noi, comuna Independența împreună cu ADI Salubris, vom lua decizia corectă pentru cetățeni. Noi sperăm ca operatorul de salubrizare va respecta contractul, așa cum a răspuns adreselor trimise din partea primăriei, iar dacă nu, primăria și Consiliul Local vor lua decizia optimă pentru cetățeni”, a ținut să puncteze primarul Lică Voicu.

Pentru mandatul 2016-2020, Voicu Lică își dorește să poată derula proiectele pentru care deja există acordul Consiliului Local. Dacă în mandatul 2012-2016 prioritățile au fost utilitățile și infrastructura de bază, pentru mandatul 2016-2020 prioritățile se vor axa pe continuitatea proiectelor în derulare, îmbunătățirea vieții locuitorilor și un potențial mult mai ridicat în atragerea investițiilor.

II. Voicu Lică împreună cu echipa sa de consilieri PNL, își propun realizarea următoarelor proiecte:

  1. Este în derulare, documentație și proiect depus pentru asfaltarea a altor 7,05 km de drumuri în satul Potcoava, în valoare de 7,839,522 lei. S-a întârziat puțin pentru că o parte din străzi nu erau intabulate și începând cu 2016 se solicită și cărțile funciare aferente acestor străzi.
  2. S-a pregătit documentația pentru alte două proiecte pe fonduri europene pentru drumuri agricole în satul Potcoava și în satul Independența, drumuri care însumează 12 km.
  3. Realizarea proiectului de canalizare în comuna Independența
  4. Proiect privind realizarea unui parc fotovoltaic. Este necesar acest proiect datorită faptului că iluminatul public și toate instituțiile de pe raza comunei consumă energie electrică de cca 2 miliarde lei anual, bani care pot fi economisiți și folosiți în dezvoltarea altor proiecte necesare comunității.
  5. Proiect privind alimentarea cu gaze a comunei Independența, pentru care există documentația și o parte din aprobarile necesare.
  6. Sprijinirea, implicarea și cofinanțarea la proiectele europene inițiate de școală pentru elevi și părinți
  7. Realizarea unui Centru de Zi pentru copii tip afterschool. Din fericire pentru comuna Independența tinerii vin și nu pleacă, comuna s-a întinerit iar numărul locuitorilor nu a scăzut ci a crescut, căsătoriile au crescut, per total există un trend ascendent, pozitiv.
  8. Realizarea unei intrări moderne în comună, demnă de o comună europeană
  9. Realizarea unui loc de agrement pentru locuitorii comunei

Voicu Lică este cinstit, corect, onest şi ferm în tot ceea ce întreprinde și are năzuințe mari pentru comuna Independența, iar acum, mai mult ca oricând, crede că totul este posibil, având în vedere istoricul în accesarea proiectelor europene. Voicu Lică știe ce vrea și ascultă dorințele și nevoile cetățenilor comunei.

Comunitatea din Independența a luat-o pe drumul cel bun datorită curajului și tenacității pe care Lică Voicu le-a avut în întreprinderea de măsuri și proiecte menite să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor comunei. A dovedit în cei 4 ani că este un bun administrator al bugetului primăriei prin inițierea și câștigarea unor proiecte de investiții importante pentru comuna sa, de aceea, Lică Voicu poate dovedi și asigura cetățenii că banii lor au fost folosiți chibzuit și eficient, pentru bunăstarea lor.

Lică Voicu este hotărât să câștige alegerile din 5 iunie 2016, cu ajutorul comunității sale, pentru a putea continua împreună proiecte aflate în derulare și cele care se vor iniția în noul mandat, pentru a continua drumul dezvoltării unei adevărate comune europene, drum pe care comuna Independența a intrat și s-a făcut remarcată prin anvergura proiectelor, rapiditatea și calitatea acestora.

Voicu Lică se simte capabil, are puterea și motivația să-și asume responsabilitatea unui nou mandat de primar, conștient de întreaga responsabilitate ce-i revine prin asumarea acestei funcții.

În continuare, este și va fi preocupat de atragerea de fonduri europene, pentru dezvoltarea comunității comunei Independența, iar pentru asta Voicu Lică împreună echipa sa de consilieri PNL, o echipă tânără, energică, cu idei noi și viziuni noi, sunt pregătiți și determinați să lucreze împreună cu cetățenii comunei, cu interes şi dăruire pentru binele şi bunăstarea comunității din care fac parte.

”Momentan spun că stăm bine, dar tot eu spun, că se poate și mai bine! În administrație mai ales, întotdeauna este loc de mai bine!”, afirmă cu tărie Voicu Lică.

Liliana Manea

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page