Politica, Politica locala — octombrie 1, 2017 at 20:28

Viorel Ivanciu: producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă, “pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare”, potrivit  legii.

by

IMG_3506

Viorel Ivanciu face apel la călărășeni: Primăria, serviciile municipale nu pot face singure ce putem  face împreună. Împreună pentru un oraș în care să ne fie mai bine!

Începând cu 1 octombrie, noi călărășenii, atât cetățenii cât și autoritățile trebuie să ne schimbăm comportamentul în ceea ce privește colectarea deșeurilor și mai ales punerea accentului pe colectarea selectivă a deșeurilor.

Atât contractul cu Rebu,dar mai eles politicile europene privitoare la protecția mediului dar și rațiunile practice de eficiență și mediu curat impun exigențe sporite în ceea ce privește managementul deșeurilor și refolosirea lor.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi,10 iulie 2017, o lege care modifică regimul deşeurilor, prin care se introduce obligativitatea colectării separate a unor categorii de deşeuri pentru producători.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 13 iunie OUG nr. 68/2016 pentru modificarea legii privind regimul deşeurilor, prin care se introduce obligativitatea colectării separate a unor categorii de deşeuri .

“Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.211/2011, în vederea transpunerii corecte şi complete a Directivei 2008/98/CE, alături de eliminarea obligativităţii existenţei Planurilor Regionale de Gestionare a Deşeurilor, întrucât structurile cărora li se adresează nu mai există (cele 8 regiuni de dezvoltare). Acesta dă posibilitatea aplicării principiului «plăteşte pentru cât arunci» de către autorităţile publice locale şi introduce obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie/demolări”, potrivit raportului întocmit de Comisia de mediu şi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă, “pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare”, potrivit  legii.

Am neglijat puțin colectarea selectivă a deșeurilor. De aceea am declanșat azi un proces de comunicare publică, de atitudine și comportament . Cred în puterea exemplului. Vom avea un oraș curat și civilizat când fiecare dintre noi vom avea grijă și preocupare pentru acest lucru. Chem călărășenii pentru ca împreună  să gospodărim mai bine locul în care trăim, a declarat viceprimarul municipiului Călărași,Viorel Ivanciu pentru Argument.

Primăria ,serviciile municipale nu pot face singure ce putem  face împreună cu cetățenii acestui oraș. De aceea  vă chem la atitudine  dar și responsabilitate ,comportament și participare.

Atitudine,responsabilitate,comportament,civilizație ,educație,participare este exemplul pe care-l vom începe cu primăria și angajații din primărie.

Încercăm să insuflăm  noi energii  în ceea ce privește  colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Călărași.

S-a desprins nevoia unei întâlniri cu stakeholderii*,cu factorii implicați, cu cetățenii și necesitatea elaborării în urma acestor întâlniri a unor politici publice viabile și a unui calendar de acțiuni.

A apărut și necesitate unui plan de comunicare și educație pentru  promovarea colectării selective a deșeurilor, a încheiat Ivanciu.

a consemnat,

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page