Editoriale, Interviuri — august 24, 2018 at 10:00

Viorel Ivanciu: Este necesar să ne schimbăm mentalitățile și atitudinile, să schimbăm tehnologiile, practicile și infrastructura, să ne adaptăm noilor cerințe și noilor realități privind gospodărirea și managementul deșeurilor

by

 

Nelu Bălașa: În ultimul timp s-au intensificat criticile  cu privire la salubrizarea municipiului Călărași.

Viorel Ivanciu: Schimbarea  reglementărilor în domeniul managementului gunoiului și managementului deșeurilor, a operatorului și a contractelor de salubrizare a adus și pentru  municipalitatea din Călărași schimbări importante dar și deficiente inerente.

Un întreg domeniu al modernizării, pentru care statul român a semnat cu UE contracte de finanţare de peste un miliard de euro, se află într-o întârziere de câţiva ani.

Și noi suntem în întârziere și nepregătiți. Este necesar să ne schimbăm mentalitățile și atitudinile, să schimbăm tehnologiile,practicile și infrastructura, să ne adaptăm noilor cerințe și noilor realități privind gospodărirea și managementul deșeurilor

 

 

Nelu Bălașa: Cum vedeți responsabilitatea pentru salubrizarea municipiului Călărași , gestionarea și managementul gunoiului și deșeurilor municipale?

Viorel Ivanciu: Problema gestionării și managementului gunoiului și deșeurilor municiplale este o problemă care este în principal  o responsabilitate a primăriei dar care nu poate fi rezolvată fără  parteneriatul dintre primărie, cetățeni, agenți, economici, unități administrativ teritoriale  și operatorul de salubritate  Rebu.

Responsabilitatea  revine în principal primăriei care pe lângă realizarea acestui parteneriat trebuie să investească în infrastructura de colectarea a deșeurilor și gunoaielor, în informarea,educația și pregătirea populației , a agenților economici  pentru noi  cerințe, noi proceduri    în domenilu salubrizării.

 

Nelu Bălașa: De ce?

Viorel Ivanciu: Principalele obiective ale gestiunii deşeurilor sunt: – protejarea sănătăţii populaţiei; – protejarea mediului; – conservarea resurselor naturale prin politicile de reducere a deşeurilor, prin reutilizare si reciclare; – menţinerea valorilor estetice a peisajelor naturale şi antropice

 

 

Nelu Bălașa: Cum se poate face?

Viorel Ivanciu: Un sistem organizat de a separa deșeurile după material (plastic, hârtie, sticlă, metal, etc)”.  Prin urmare se impune un efort de organizare imens și multă disciplină, proceduri generale care se adresează unor administrații avansate.

Problema gunoaielor ține însă de două lucruri: de gradul de (in)toleranță al oamenilor și de capacitatea de organizare. Căci dacă cetățenii urbei se arată cu adevărat oripilați de străzile pline de scurgeri imunde și de gunoaiele neridicate la timp, atunci salubritatea devine o problemă politică și sunt șanse să primească un tratament potrivit cu condiția unei bune organizări.

De aceea problema gunoaielor este o prioritate pe masa mea de lucru.

Ținta: gunoiul colectat selectiv de către populaţie, prelucrat de un singur operator de salubritate şi apoi depozitat într-o rampă ecologică.

 

 

Nelu Bălașa: La ce vă gândiți când vă referiți la “Este necesar să ne schimbăm mentalitățile și atitudinile, să schimbăm tehnologiile,practicile și infrastructura, să ne adaptăm noilor cerințe și noilor realități privind godpodărirea și managementul deșeurilor”?

 

Viorel Ivanciu:  Am in vedere câteva noi activități pe care să le supunem aprobării consiliului local și populației și pe care să le implementem în formule pilot.

*automate de colectare selectivă a deșeurilor

Aparatele sunt tip self-service și răsplătesc clienții care reciclează ambalajele cu o sumă de bani, oferită sub formă de cupon de reducere ce poate fi folosit în magazine. Tehnologia utilizată permite funcționalitatea în cel mai sigur mod, folosind un sistem automat de colectare și compactare a sticlelor PET și a dozelor de aluminiu.

*pubele subterane, care ne scapă de mirosurile grele, dar si de mizeria care se strânge în jurul tomberoanelor.

Practic, deșeurile aruncate de cetățeni ajung în containere îngropate în pământ și astfel, la ele nu mai au acces oamenii străzii, care caută materiale reciclabile.

Sistemul, este folosit și câteva orașe din România Cluj,Brașov,Buzău,Botoșani chiar și Oltenița  la noi în județ.

La prima vedere par niște coșuri de gunoi obișnuite, e adevărat cu un design mai special. Sub aceasta platformă însa există 4 pubele uriașe. In fiecare încap intre 250 si 300 de kg de gunoi.

Sistemul functionează ca un lift. Mașina firmei de salubrizare este dotată cu o pompă hidraulică. Se conectează un furtun la platforma pe care stau coșurile de gunoi, și imediat, prin presiune, ridica tomberoanele. Fiecare sistem este format din 4 pubele: unul pentru gunoiul menajer și trei  pentru deșeuri reciclabile.

*puncte model de colectare  selectivă a gunoiului   în colaborare cu scolile și liceele care vor fi deschise și cetățenilor

Mă gândesc la un model de parteneriat bazat pe educație dar care să rezolve și o necesitate publică salubrizare.Un prim  acest model  îl vom implementa împreună cu  profesorii  și elevii de la Colegiul Carol care este și în centru și aproape de primărie.

 

Un material  documentat și realizat cu dăruire pentru comunitate de  viceprimarul Viorel Ivanciu și Nelu Bălașa

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page