Evenimente, Ultimile Știri — septembrie 15, 2018 at 13:12

Viorel Ivanciu: azi am fost cetățean

by

“Vreau să îi felicit pe cei de la „Let’s Do It, Romania!”  pe Doamna profesoară Viki Puran- coordonatorul judetean care ne-au oferit  oportunitatea să participăm astăzi la acțiunea  Ziua de Curățenie Națională 

Voluntarii din Călărași  nu sunt la prima acțiune, anul acesta ei sunt la a șasea acțiune și, în acești ani, au mobilizat mulți  voluntari  călărășeni. Este o acțiune de voluntariat,de educație prin puterea exemplului  și o acțiune de curățenie și protecție a mediului foarte necesare comunității noastre.

Mulțumesc tuturor celor care au  venit alături de noi , mulțumesc și liberalilor care m-au însoțit,a declarat  Viorel Ivanciu Viceprimarul municipiului Călărași.

Educația și voluntariatul sunt factori esențiali pentru un viitor mai curat și mai sănătos pentru orașul nostru ,a declarat pentru Argument ,Viorel Ivanciu Președintele organizației municipale Călărași.

Am participat la o acțiune de strângere de gunoaie, cred că este expresia cea mai simplă. Am strâns tei saci, am găsit în foarte puțin timp suficiente gunoaie de strâns și vreau să vă spun că sunt mândru de acțiunea noastră de astăzi. Am participat la invitația „Let’s Do It, Romania!” și este un fel de început al campaniei care, sperăm noi  , va genera noi comportamente,atitudini și acțiuni privind curățenia și protecția mediului în Călărași.

Vreau să reiau ce am mai spus odată: Să începem să ne ajutăm noi cu mânuțele noastre, cu creierașele noastre și cu sufletele pline de curaj și entuziasm, să începem să reclădim din cenușă ceea ce am moștenit de la cei de dinaintea noastră.Și concret despre disciplina socială și voluntariat. E timpul să arătăm că suntem o comunitate!

 

Adrian Stoica: O comunitatea activă este o comunitate sănătoasă, de aceea este important să luăm parte la acțiuni de voluntariat.Prin  faptul  că ne implicăm în acest gen de activități,îi putem provoca și pe cei din jurul nostru să ni se alăture în încercarea de îmbunătățire a a condiției sociale călărășene.

Virgil Nițulescu: Puterea exemplului este un factor esențial în generarea unor comportamente și preocupări publice  pozitive pentru comunitatea noastră.Municipiul Călărași are nevoie de o mobilizare generală pentru colectarea gunoaielor și salubrizare. De aceea am răspuns chemării prietenului meu Viorel Ianciu de care mă leagă un bakcground profesional îndelungat,în încercarea de conțtientizare a rolului voluntariatului în actiunea de curățenie și protecția mediului.

Valentin Barbu: World Cleanup Day , m-am alăturat cu bucurie și cu convingerea că este un exemplu de implicare civică și de responsabilitate cetățenească.

Cetăţenii din judeţul Călărași,din orașe și sate  au patricipat la curațenie. Pe data de 15 septembrie se organizează World Cleanup Day, mai exact cea mai ambițioasă mișcare civică de ecologizare de pe Glob.M-am alăturat cu bucurie și cu convingerea că este un exemplu de implicare civică și de responsabilitate cetățenească.

Toate deșeurile menajere colectate în urma acestei acțiuni, din toate zonele județului, vor fi transportate de către operatorii de salubrizare implicați .Este o bună practică de colaborare între cetățenii și cei responsabili pentru salubrizare.

 

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

În timp ce autoritățile sunt depășite de situație și se încurcă în formule birocratice societatea civilă invită la  initiative și cu mijloace puține încearcă să genereze un comportament responsabil ,atitudini și acțiuni benefice pentru comunități.

 

A consemnat Nelu Bălașa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page