Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — noiembrie 15, 2016 at 14:48

Violența în familie NU este niciodată OK! Amintiți-vă mereu, nimeni nu are dreptul de a vă abuza!!

by

Violența în familie NU este niciodată OK! În multe cazuri, este o Crimă! Este o încălcarea drepturilor omului.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbați, în calitate de promotor al proiectului „Campania națională de conștientizare și informare publică privind violența în familie”, a organizat ieri, 14 noiembrie 2016,  în  sala  de  conferinţe  a  Hotelului Călăraşi, întâlnirea din Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia adresată profesioniştilor din autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul asistenței sociale.

calarasi-cojesEvenimentul de la Călărași face parte din proiectul „Campania naţională de conștientizare și informare publică privind violenţa în familie”, programul RO20 „Violenţa domestică și violenţa bazată pe deosebirea de sex”, proiect finanţat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.

La masa rotundă au participat reprezentați ai ANES, COJES, DGASPC, sindicate, ONG-uri, reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și reprezentați din domeniul privat, din județele Călărași, Ialomița, Prahova, Argeș și Teleorman. Est demn de menționat faptul că au răspuns invitației Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbați atât prefectul județului Călărași, George Iacob, cât și directorul AJPIS Călărași, Liviu Oltenacu.

Subiectele dezbătute în cadrul acestui eveniment au fost în primul rând prezentarea generală a proiectului „Campania naţională de conștientizare și informare publică privind violenţa în familie”, dar și discuții privind nevoile și realitățile din teritoriu privind violența în familie și violenţa bazată pe deosebirea de sex.

calarasi-cojes1Prin intermediul meselor rotunde realizate în cadrul proiectului, adresate profesioniştilor din autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniu, se urmărește diseminarea informaţiilor cu privire la obiectivele campaniei şi la mesajele privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi a celei bazate pe deosebirea de sex, respectiv diseminarea materialelor informative şi publicitare. Astfel, prin intermediul acestor evenimente organizate la nivel regional, aproximativ 200 de specialişti din diverse domenii cu implicare în prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi a celei bazate pe deosebirea de sex, vor avea ocazia să dezbată asupra acestor aspecte şi să împărtăşească exemple de bună practică din propria experienţă.

fa-primul-pasViolența în familie se poate întâmpla oricui, dar în 95% din incidentele raportate, aceasta este angajată în principal de bărbați împotriva femeilor, a copiilor și a altor persoane vulnerabile. Violența în familie afectează oameni din toate categoriile sociale, indiferent de vârstă, cultură, identitate sexuală, inteligență, etnie, religie sau statutul socio-economic.

De ce se întâmplă?

Este greu de înțeles de ce oamenii ar putea răni pe alții în mod deliberat, în special pe cei despre care spun că îi iubesc. Violența bărbaților împotriva femeilor este cauzată de utilizarea abuzivă a puterii și a controlului, privilegiul sexului masculin. Privilegiul sexului masculin operează la nivel individual dar și social, în scopul de a menține o situație de dominare masculină, pentru a demonstra că bărbații au putere asupra femeilor și copiilor.

Violența în familie rănește întreaga familie!

Violența bărbaților împotriva femeilor este o consecință a inegalităților dintre bărbați și femei, înrădăcinate în tradiții patriarhale care încurajează bărbații să creadă că au dreptul la putere și control asupra partenerilor lor.

Sunt multe de spus și sunt multe lucruri diferite pot duce la violența în familie. De exemplu, unii oameni:

 • sunt mai puternici, mai mari, mai tare și au mai multă autoritate sau control decât altele, și pot crede că au mai multe drepturi decât alții pentru a obține ceea ce vor
 • nu au aptitudinile necesare pentru a face față stresului vieții sau nu știu cum să-și gestioneze sentimentele, devin frustrați și furioși și se răzbună pe alții
 • pot fi geloși și cred că au dreptul de a controla comportamentul și viața partenerului lor
 • pot vedea în partenerul lor pe cineva care le aparține și cred că îi pot trata așa cum le place
 • cresc în familii în care abuzul și violența i-a fost învățat ca sunt singurele modalități prin care oamenii ot obține ce vor, sau ceea ce doresc. S-ar putea ca aceștia chiar să nu știe alte moduri de comportament.
Ce este violența în familie?

Violența în familie sau violența domestică este maltratarea unui membru de familie de altul pentru a obține putere și control. Violența și comportamentele abuzive pot lua diferite forme:

 • Abuz fizic – pălmuirea, lovirea, imobilizarea, înjunghierea, sufocarea, sau se aruncatul cu lucruri, etc
 • Abuz emoțional – țipete, insulte sau amenințări, intimidare, izolarea, abuzul sau folosirea copiilor sau a animalelor de companie pentru a crea frica, urmărirea, hărțuirea verbală, inducerea sentimentului de vinovăție, etc
 • Abuzul sexual – contact sexual nedorit – violul, incest, hărțuirea verbală și prin atingeri nedorite, fără consimțământ, care te face să te simți rușinat sau mai rău, care face să te simți vinovat dacă ai refuza contactul sexual, etc
 • Neglijării – privarea de afecțiune, cu reținerea banilor, lipsa produselor alimentare, de îngrijire a sănătății sau a altor îngrijiri necesare

Violența în familie se poate întâmpla oricui. Așa cum am spus mai sus, cei care au experimentat violența în familie provin din toate mediile socio-economice și culturale. Violența în familie se caracterizează prin puterea unui individ și controlul asupra altuia. Agresorul folosește intimidare, frică și abuz pentru a menține acest control. Violența în familie are un impact enorm asupra celor care o experimentează.

Persoanele care au trăit violență în familie pot trăi mereu în frica pentru ei înșiși și familia lor, chiar și atunci când au ieșit dintr-o relație abuzivă. Violența în familie are atât efecte pe termen lung cât și pe termen scurt. Acestea includ:

 • Emoționale – crește sentimentul de rușine și vinovăție, confuzie, pierderea încrederii în sine, sentimente de inutilitate, pierderea respectului de sine, pierderea viselor și a pasiunii, sentimentele de furie cresc și senzație de putere scade
 • Sănătate fizică –risc crescut de accidentare, deces
 • Sănătatea mintală –depresia, psihoza, tulburarea de stres post-traumatic, tulburare de anxietate și tulburări legate de stres
 • Modificări comportamentale – auto-vatamare corporala, tulburări de alimentație, abuzul de substanțe, comportamente de dependență, tulburări obsesiv – compulsive
Responsabilitatea pentru violență revine agresorului

Violența este un comportament intenționat, învățat mai degrabă, decât o consecință a stresului, a abuzului de substanțe sau al unei relații disfuncționale. Abuzatorii evită asumarea responsabilității pentru comportamentul lor, și dau vina pentru violența lor pe cineva sau altceva.

Trebuie să înțelegem că responsabilitatea pentru violență este doar a agresorului, deși există anumite mentalități greșite în societatea noastră care încurajează atitudinile abuzive, lucru care face afectează și face dificil ca femeile și copii să ceară sprijin. Unele dintre aceste mentalități sunt:

 • A da vina pe femeie pentru violența barbatului
 • Tolerarea și utilizarea violenței
 • Privilegiind bărbații mai presus de femei și nevoile copiilor
 • Tratarea violenței în familie ca pe o chestiune privată
 • Căutând scuze pentru violență, cum ar fi: abuzul de alcool și droguri, etc

Violența în familie este despre câștigarea controlului, nu despre o lipsă de control.  Abuzatorii folosesc violența și tactici de constrângere, ca modalitate de exercitare a controlului și de a obține ceea ce doresc.

Efectele violenței în familie

Când apare violența toată lumea suferă, nu doar victima, iar când este vorba și despre copii, ei suferă cel mai mult. Cercetările sugerează ca 80 – 90% dintre acești copii sunt conștienți de violență. La copiii care cresc în familii violente crește foarte mult posibilitatea ca aceștia să aibă probleme emoționale, comportamentale și fizice, care pot dura o viață întreagă.  Depresia, anxietatea, violența față de colegii, tentativa de suicid, abuzul de droguri și de alcool, fuga cât mai departe de casă, sunt doar câteva dintre problemele care decurg din violența de acasă.

De asemenea, copiii pot fi răniți ca rezultat direct al abuzului. Uneori agresorii pot răni în mod intenționat copii în efortul lor de a intimida și de a controla partenerii. Băieții sunt de două ori mai susceptibili de a deveni agresori si fetele sunt mai predispuse de a intra în relații abuzive. Copiii se tem și sunt lipsiți de putere în casele violente. Ei au nevoie de ajutor și protecție. Eliberarea dintr-o relație violentă, înseamnă oprirea ciclului agresor-victimă pentru copiii dumneavoastră.

În cazul în care nu te simți bine și/sau te temi în relația ta, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse a lansat o linie telefonică gratuită împotriva violenţei domestice.

Numărul la care pot apela victimele violenței domestice este 0800 500 333, este gratuit iar operatorii vor răspunde non-stop. Aceștia vor direcționa victimele către 42 echipe de intervenție, interinstituționale și multidisciplinare, înființate la nivelul celor 41 de județe și al municipiului București.

violenta-in-familieCall-center-ul asigură asistență tuturor persoanelor agresate: copii, femei, bărbați și vârstnici, dar și consiliere pentru cei care nu își cunosc drepturile și serviciile de suport la care pot apela. Violenţa domestică este un fenomen cu caracter continuu, ciclic, care crește în timp ca frecvenţă și severitate și care are efecte devastatoare pe termen lung asupra copiilor – victime sau martori. În spatele liniei telefonice se află o echipă formată din operatori –psihologi și sociologi – experți în prevenirea și combaterea violenței domestice.

Care este primul pas pe care trebuie să îl faci în cazul în care eşti victimă a violenţei în familie?
Sună la 0800 500 333.
VICTIMELE VIOLENȚEI ÎN FAMILIE SUNT PROTEJATE DE LEGE

În România există o lege – Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata in 2014 – care se adresează acestei probleme. Definiția legală a violenței in familie din articolul 3 al acestei legi este:

“In sensul prezentei legi, violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.

(2) Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.”

Legea recunoaste urmatoarele tipuri de violenta in familie: violenta verbala, violenta psihologica, violenta fizica, violenta sexuala, violenta economica, violenta sociala, violenta spirituala.

In cazul in care sunteti intr-una din situatiile descrise mai sus nu ezitati sa cereti ajutor de specialitate la numarul de telefon: 0800.500.333. Apelul este gratuit.

Amintiți-vă mereu, nimeni  nu are dreptul de a vă abuza!!!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page