Mâncare şi Băutură — octombrie 14, 2016 at 21:24

VINTEST 2016. DEGUSTARE ANTE PORTAS, cu adevărat, cu multe și bogate vinuri

by

14713704_1190302834360910_4132509543076259026_n

A fost o degustare a viitorilor specialiști. Unii din anul IV de la viticultură, alții masteranzi la aceeași disciplină. N-a durat mult, vreo oră și jumătate, dar a cuprins destul de multe vinuri: să zicem paisprezece, dacă nu cumva unii s-au mai scăpat și au degustat și altele. O degustare în toată regula/ legea.

Prevăzută ca un fel de anticameră pentru VINTEST 2016. DEGUSTARE ANTE PORTAS, cu adevărat, cu multe și bogate vinuri.

Suflete prezente: cam treizeci și cinci. N-am pus și îngerii. Și ei un partea lor. Chiar și de la vin, nu de la vinars sau (numai) coniac.

Decanul de vârstă: Căpitanul NEMO. Adică DON PROFESOR Ioan Nămoloșanu.

Maestru de ceremonii: Lucia Pîrvu (mai are nevoie de prezentări).

Creierașul chimic al grupului: prof. Arina Oana Antoce.14670610_1190296277694899_3315948682063647559_n

Rătăciți în tranziție, p-acolo (printre care și noi, cu voia dumneavoastră): Florin Albu, Traian Bădulescu, Cristi Pitulice. Toți TURIȘTI. Foști și viitori. Am uitat, hait, pe cineva? Nu-i nimic, adăugăm…:)

  1. Domeniile Anastasia, Fetească Albă, 2014. Un vin alb suav, mai deschis la culoare decât majoritatea suratelor sale fetești albe, croșetat cu finețe de macrame. Și, totuși, plin de o vigoare neașteptată: ne-am gândit la tăria alcoolică.
    2. 1000 De Chipuri, Fetească Albă/Iordache, 2012. Ne-am procopsit cu o tărie alcoolică de 14 grade, nenică, oho, care nu-i de ici și nici de colo.
    3. Finka de la Crama Rătești. Cu nume de reședință sau roman hemingwayan: adicătelea Finka Vigia. Știați că acolo s-a retras Hemingway într-o vreme a vieții sale? Subiect demn de o ecranizare, care s-a și făcut. Altfel un vin bun, o Fetească Regală, sec, 2014. Un vin popular și nu chiar. Aromă puternică, semn că strugurii au avut substanță odorantă ce dă o senzație rustică pronunțată. Vinul este corpolent. Se simte solul în pahar. Vin reductiv.
    4. Cricova, Chardonnay, 2013. Vin puternic, nu glumă, căci simți alcoolul și în nas/miros, dar nu neplăcut/deranjant. Și un gust untos mediu (tipic). Tărie avem la 13 grade. Semnificativ mirosul(dar ușor, discret) de pucioasă arsă, semn al unei conservări prudente. Poate să reziste la sticlă și 12-15 ani fără probleme.
    5. Pietroasa (Veche), Tămâioasă. Inconfudabilul loc al doilea din țară, după Vincon, cucerit tot la VINVEST/VINTEST. Nas mirobolant, parfum pamblicat, învechire armonioasă, miros de tămâie arsă.
    6. Vincon, Tămîioasă. Din gama de presigiu Egregio. Un vin care se apreciază pe la 30-35 de lei, locul unu la concursurile tocmai anterior pomenite. Vin cu detentă/și fuleu a(l) parfumului.
    7. Domeniile Sâmburești, Roze, 2015, cu alură amintind de busuioceală/busuiocire. Roze autentic, născut, ori nu făcut: bun de povestit.
    8. Cramele Lungu, Busuioacă, sec. Vin de o tărie medie, 12,5 grade, tipic moldav (dar, repet, vinificat în sec – cu măiestrie de Gabi Stoica).
    9. Domenii/Casa de vinuri Cotnari, Busuioacă de Bohotin. Cotnarii au fost prezenți cu două sau trei vinuri, aceasta de față fiind cel mai bine echilibrat dintre toate. Ce mai, vin rotund. Toate vinuri de referință, care onorează Casa de vinuri Cotnari.
    10. Pietroasa (Veche), Busuioacă de Bohotin, 12%. O culoare capricios-cameleonică, trimițînd spre vinul orange. Combinată cu un post-gust intens, plus șase secunde.
    11. Domeniile Sâmburești, Fetească Neagră. Vin roșu provenind dintr-o zonă reprezentativă pentru roșii. Un vin care se dovedește sora mai mare a Feteascăi Albe, în general mai/cam timidă. Nu are mare potențial ca substanțe colorante și fenoli. Dar scrie pe buletinul ei NĂSCUTĂ ÎN ROMÂNIA. Fructat, mai puțin floral. O altă generație de Fetești Negre. Mirosuri tipice: nițel piper, ceva cioco(lată), fructe de pădure, ușure smeure.
    12. Vinarte, Fetească Neagră. Ehei, aici se cunoaște că a fost trecut prin baric, este și ușor mai tare – și are și personalitate, bre, mai accentuată.
    13. Vinarte, Nedeea. Cîndva, spuneam că e ca un dandy, acum îi revizuiesc părerea, mi s-a părut un vin ceva mai serios, capabil să poarte chiar și papion.
    14. Domeniile Anastasia, Fetească Neagră plus Cabernet Sauvignon. Un fel de societate pe acțiuni – acest al treilea vin de Domeniile Anastasia – în care Cabernetul aduce tăria și Feteasca Neagră exuberanța. Feteasca Neagră e, de altfel, partea feminină a cuplului. Mai catifelată. Și nițișor mai evanescentă, față de durul Cabernet macho.14671303_1190293794361814_4402882505990557495_n

În buletinele de degustare au figurat următoarele vinuri:

  1. Crama Ratesti
    – Feteasca
    Regala
    2014
    Funka
    – Feteasca Neagra 2014
    Crama Ratesti
  2. Crama Hermeziu
    – Busuioaca de Bohotin 2015 sec
    C’est soir
    – Busuioaca de Bohotin 2015 demidulce
    C’este soir
  3. Crama Dealu
    l
    Dorului
    – Burgund Mare
    2014 Share
    – Merlot
    204 Share
  4. DDM Urlati
    – Feteasca Alba 2015
    – Feteasca Neagra 2015
  5. Cricova
    – Chardonnay 2013
    Cricova
    – Caberne
    t Sauvignon
    2014
    Cricova
  6. Domeniile Anastasia
    – Feteasca Alba 2015
    Domeniile Anastasia
    – Feteasca Neagra
    + Cabernet sauvignon
    201
    5 Domeniile Anastasia
    7. SCDVV Pietroasa
    – Busuioaca de Bohotin 2014 Pietroasa Veche
    Tamaioasa Romaneasca 2013 Pietroasa Veche
  7. 1000 de chipuri
    – Feteasca Alba 2011 Iordache
    – Feteasca Neagra 2013, 1000 de Chipuri
  8. Casa de Vinuri Cotnari
    – Busuioaca de Bohotin 2015 Domenii
    – Feteasca Neagra 2014 Domenii
  9. VINARTE
    – Nedea 2013 9 cupaj de Feteasca Neagra, Negru de Drăgășani, Novac)
    – Feteasca Neagra 2013 Terase Danubiene

11.Samburesti
– Rose ( Cabernet Sauvignon + Merlot) 2015 Domeniile Samburesti
– Feteasca Neagra 2015 Domeniile Samburesti14671368_1190308271027033_3832987779994040554_n
A consemnat Mihail Gălățanu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.