Dezvoltare personală, Lifestyle — aprilie 16, 2013 at 22:12

Viata este aici si acum…Osho

by

Viata este aici si acum...Osho“Incredere este poate cel mai frumos cuvand din limbajul uman. Iar increderea este atat de aproape de adevar incat daca este totala, se transforma in adevar; ea devine o revelatie, o revolutie. 

Iubirea este frumoasa, dar schimbatoare. Ea este frumoasa, dar nu te poti baza pe ea. Astazi este aici, maine nu mai este. Iubirea este mai savuroasa decat increderea, mai naturala decat increderea, insa increderea este de o calitate mai inalta.

Cuvantul incredere nu este explicat cum se cuvine in dictionare: el inseamna a avea incredere in cineva care merita acest lucru. Este ceva obiectiv – persoana merita incredere, prin urmare i-o acorzi. Increderea nu este o calitate a ta; calitatea apartine celuilalt, iar increderea ta depinde de asta.

……………………………….. 

Cand folosesc cuvantul incredere semnificatia pe care i-o dau este cu totul diferita: nu inteleg prin acest cuvant faptul de a avea incredere in cineva care merita acest lucru. Aceasta nu este incredere. Omul respectiv merita incredere, insa voi nu aveti nici un merit. Cand spun incredere, ma refer la faptul ca aceasta este acordata indiferent de caracterul omului, indiferent daca merita aceasta incredere sau nu. De fapt trebuie sa ii acordati increderea voastra tocmai atunci cand nu o merita…numai atunci se va ivi ceva, pentru prima data, in constiinta voastra. Atunci increderea voastra va deveni un fenomen foarte luminos, mult superior iubirii, deoarece este total independent de cealalta persoana. 

……………………………………

Cand spui Te iubesc exista si un curent subtil de posesivitate. Fara sa se spuna explicit, se intelege ca: Acum este in posesia mea, nu trebuie sa te mai iubeasca nimeni.

In cadrul increderii nu se mai pune problema sa posezi persoana in care ai incredere. Dimpotriva, ii spui: Te rog, poseda-ma. Distruge-mi ego-ul. Ajuta-ma sa dispar si sa ma unesc cu tine, astfel incat intre noi sa nu mai existe nici un obstacol.

Iubirea este o permanenta lupta, un permanent conflict. Iubirea cere mereu.

Te iubesc inseamna Trebuie sa ma iubesti la randul tau. De fapt te iubesc doar pentru ca vreau sa ma iubesti si tu. Este doar un targ, ca urmare apare teama: Nu trebuie sa iubesti pe nimeni altcineva, nimeni altcineva nu trebuie sa te mai iubeasca, deoarece nu vreau sa mai participe nimeni la iubirea mea, ea nu mai trebuie impartasita de nimeni. 

Mintea inconstienta a omului continua sa creada ca iubirea este ceva cantitativ, ca este vorba de o anumita cantitate de iubire: Daca te iubesc, trebuie sa iti dau intreaga cantitate tie. Daca mai iubesc si alte persoane, trebuie sa impart aceasta cantitate intre ele…

In consecinta apare gelozia, neincrederea, lupta, cicaleala – tot ceea ce este urat si se ascunde sub frumosul nume al iubirii. In incredere nu se pune problema unei lupte. Aceasta este adevarata predare. Ori de cate ori spui Am incredere in tine acest lucru inseamna… Din aceasta clipa lupta mea cu tine se incheie. Sunt al tau.

Increderea nu este o competitie… in cadrul ei nu apare gelozia.

Increderea este – fara nici o indoiala – mai valoroasa decat iubirea.

In incredere este continuta si iubirea, insa iubirea nu presupune increderea. Cand afirmati Am incredere in tine” se subintelege ca si iubiti.

Insa cand afirmi ca iubesti, acest lcuru nu presupune in mod obligatoriu si incredere. In realitate iubirea voastra este foarte suspicioasa, neincrezatoare, tematoare, mereu la panda, urmarind in permanenta fiinta iubita. Indragostitii devin uneori adevarati detectivi. Ei se spioneaza unul pe altul

Iubirea este frumoasa daca este o parte a increderii, deoarece increderea nu poate exista fara iubire.

Este evident ca atunci cand spuneti Te iubesc nu este vorba de daruire….cand spui Te iubesc este egal cu celalalt, iar aceasta egalitate are o anumita agresivitate.

Spunand insa  Am incredere in tineeste vrba de o profunda daruire, o deschidere, o receptivitate, o declaratie fata de tine insuti si fata de univers: ” Chiar daca acest om ma va duce in infern, nu voi protesta. Am incredere deplina. Daca locul in care ma duce mi se pare a fi infernul, exista sansele ca eu sa nu vad bine. Nu este cu putinta ca el sa ma conduca in infern”.

Cand este vorba de incredere, vei gasi greseli numai in tine insuti.

Cand este vorba de iubire, greseala va fi a celui pe care il iubesti.

Increderea inseamna a spune… Sunt ignorant, sunt adormit si inconstient. Exista posibilitatea de a spune ceva gresit, de a face ceva rau, astfel incat trebuie sa fii ingaduitor si plin de compasiune fata de mine.

Increderea inseamna atat de mult… Este o comoara nepretuita.”

Osho

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page