Politica, Politica naţională — mai 31, 2014 at 13:34

Vezi harta județelor în care PNL va fuziona cu PDL și a celor în care USL mai trăiește

by

Fuziunea dintre PNL și PDL ar trebui să aducă o serie de schimbări la nivel central, dar și la nivel județean și local. Atât președintele PDL, Vasile Blaga, cât și președintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, anunțau, miercuri, după primele negocieri dintre cele două partide, că începând ”chiar de mâine dimineață” PNL și PDL vor fuziona în parlament și la nivel local.

harta-romaniei-judeteLucrurile nu se întâmplă, însă chiar așa cum își doresc șefii de la centru. În multe județe această fuziune are deja loc cu mult timp înainte ca președinții celor două partide să înceapă negocierile, iar în altele alianța lipsește cu desăvârșire, iar consilierii liberali continuă să lucreze cu PSD.

PESURSE.RO vă prezintă situația politică din câteva județe ale țării.

Spre exemplu în județul Vrancea liderii partidelor politice nu sunt deciși încă dacă USL trăiește sau nu.

USL trăiește în Vrancea. Nu uitați un lucru: USL s-a născut în Vrancea cu un an mai repede. PDL este încă partid de opoziție”, a declarat, pentru PESURSE.RO, vicepreședintele PSD Vrancea, Marian Oprișan.

Pe de altă parte, lider al PNL Vrancea a declarat pentru PESURSE.RO că USL a murit de mult și că PNL va fuziona cu PDL.

Nu mai există niciun USL. Vom face un acord. Nu am început o discuție, dar eu mi-aș dori să funcționăm ca un întreg. Putem stabili un protocol de colaborare local. Nu am nevoie de București ca să semnez un contract. În cazul unui protocol există doi co-președinți, organizațiile nu se contopesc. Ne vom sprijini reciproc”, a declarat liderul PNL Vrancea, Nini Săpunaru.

În județul Bistrița Năsăud, liberalii susțin că fuziunea cu PDL va avea loc, astfel obținând majoritatea, iar primarul pesedist al Bistriței rămâne cu buza umflată și cu proiectele pe foi.

Contactat de echipa PESURSE.RO, deputatul PNL, Dorin Dobra, ne-a declarat că USL stă ”rău” în Bistrița, iar fuziunea dintre PDL – PNL va avea loc, fiind ”binevenită și foarte importantă ca răspuns al foștilor noştri parteneri din USL ce ne-au tratat incorect la guvernare şi după aceea au încercat să distrugă acest partid”.

În şedinţa de ieri de la Consiliul Local Bistriţa, primarului PSD nu i-au mai trecut proiectele. Împreună cu PDL avem majoritate. Iar la Consiliul Județean sunt deja frământări din partea preşedintelui PSD. Are emoţii fireşti şi normale. Şi acolo majoritatea va fi PNL – PDL. Proiectele din perioada USL nu sunt afectate deloc. Sunt date pe finanţări instituţionale şi ele merg mai departe. Nici domnul primar nu ar trebui să îşi facă griji”, a declarat Dorin Dobra.

Pe de altă parte, primarul pesedist al Bistriței, Ovidiu Crețu, a declarat pentru PESURSE.RO că USL totuși ar exista.

Da, există, (n.r. – USL) într-un fel sau altul. Pentru că oamenii de jos, de la firul ierbii, nu sunt influenţaţi de o hotărâre a lui Crin Antonescu, că s-a trezit el peste noapte să rupă o alianţă contra lui Băsescu şi să facă el ce vrea să facă”, a precizat Crețu.

Întrebat dacă PNL și PDL vor fuziona, acesta a răspuns: ”nu. De ce să fuzioneze? Aici e vorba de un bun simț. Adică am plecat la război cu dumneavoastră împotriva lor şi la mijlocul atacului m-am răzgândit. Asta e lipsă de seriozitate. Nici nu mai discut mai mult”.

În județul Cluj situația este complicată având în vedere că PNL Cluj are o conducere interimară, iar președintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, se află în arest preventiv fiind acuzat de procurorii DNA de infracțiuni de luare de mită. Cu toate acestea PNL și PDL au început deja fuziunea.

La Cluj e o situaţie specială cu preşedintele Consiliului Județean e şi preşedintele PNL Cluj (n.r. – Horea Uioreanu). Am avut o primă discuţie, urmează ca la nivel de PNL să se stabilească conducerea interimară care va fi aici şi continuăm discuţiile. Este singura soluţie pentru viitorul României. Înseamnă România orientată spre vest, faţă de ceea ce înseamnă PSD orientat spre est. Este important să avem un preşedinte de dreapta pentru echilibrul democratic şi în acest context forţele de dreapta au demonstrat şi demonstrează că dincolo de orgoliile unor persoane vorbim aici de viitorul ţării şi nu de persoane. Vorbim de un proiect pentru România. În acest proiect pentru România îşi găseşte locul orice forţă care crede în aceste principii de care vorbeam noi. Este un lucru foarte bun care se întâmplă în România, întrucât având în vedere un guvern socialist este nevoie să avem în primul rând un preşedinte de dreapta pentru echilibrarea forţelor politice în România. (…) Discutăm (n.r. – cu PNL). E un plan pe care l-am stabilit şi pe care îl urmăm, tocmai pentru a face majorităţi cum s-a decis la nivel naţional”, a declarat pentru PESURSE.RO, vicepreședintele PDL, Alin Tișe.

Contactat de echipa PESURSE.RO, senatorul PNL Cluj, Marius Nicoară, a declarat că PNL nu a primit încă nicio dispoziție pentru a fuziona cu PDL.

USL nu mai există la Cluj de când am ieșit noi din USL. Nu s-a dat nicio astfel de dispoziție (n.r. pentru a fuziona cu PDL). Nu s-a stabilit nimic. Avem un Birou interimar care nu poate să decidă fuziunea”, a declarat Nicoară.

Se pare că la Hunedoara lucrurile sunt mai simple și se face ceea ce se dictează de la centru.

La USL am pus cruce în februarie, iar ieri am avut o întâlnire informală cu liderii PDL-ului la nivelul județului Hunedoara, unde am fixat patru puncte care s-au născut la nivelul central. Clar fuziune și în niciun caz alianță. N-am discutat despre președintele noului paritid. S-a vehiculat că ar fi doi co-președinți. Am zis că ne asociem, noi ne contopim. E normal să fie un singur conducător. Nu pot să fiu dispus (n.r. – să lase PDL să conducă partidul) fiindcă suntem mult mai mare și mai bine plasat la nivel național”, a declarat, pentru PESURSE.RO, președintele Consiliului Județean Hunedoara, liberalul Mircea Moloț.

Și în Alba PNL și PDL va fuziona.

”Noi, la nivelul Consiliului Județean avem o majoritate mare PNL și PD. De fapt președintele CJ este PD și vicepreședinții PNL și PD. Vom fuziona. USL nu mai există de la ruperea USL-ului”, a declarat pentru PESURSE.RO, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.

În județul Maramureș fuziunea dintre cele două partide de dreapta va fi foarte greu de realizat.

Cele două partide s-au gândit că fuziunea așa făcută pe picior ar fi o chestiune pozitivă. Vorbim despre dreapta și valorile dreptei ar trebui specificată clar obictivele pentru că fuziunea nu înseamnă să creezi un nou angrenaj politic, înseamnă să creezi o platformă de proiecte bazată pe principii de dreapta. Nu cred că cine este atât de important cine este și cum îl cheamă pe președintele României. Împortant este pentru cine se luptă președintele României. Președintele nu se luptă pentru PNL sau PDL ci trebuie să se lupte pentru România. Pe mine e cam greu să mă dea la oparte pentru că sunt singurul primar care a obținut 87%, iar PNL, PSD și PDL nu au reușit împreună să obțină 40%. Așadar cu mine e mai greu mai ales că majoritatea consilierilor locali sunt promovați de mine și i-am adus de mână în CL ne-am asumat niște lucruri pentru comunitate împreună. În municipiul Baia Mare nu există opoziție sau putere. Toți sunt de la putere fie că sunt de la UDMR, PDL, PNL. În județ Maramureș lucrurile sunt puțin mai delicate pentru că orgoliile liderilor sunt mai mari, dar la fel cum trebuie să ne gândim la județ și nu la fuzionări”, a declarat, pentru PESURSE.RO, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș (UNPR).

La Satu Mare USL încă trăiește și va fi greu de doborât.

USL există obligatoriu. Să fuzioneze cine are timp de chestia asta. Noi nu cred că avem timp pentru așa ceva. Nu am mai vorbit cu cei din PNL, însă eu vă garantez că la Satu Mare nu există altă formulă de a guverna. Nici județul și nici orașul”, a declarat, pentru PESURSE.RO, deputatul PSD, Ovidiu Silaghi.

În județul Arad negocierile pentru fuziunea dintre PNL și PDL vor începe de săptâmâna viitoare.

La Arad am convenit aseară (n.r. – joi seara). Vineri dânșii (n.r. – PNL) validează deja niște oameni. Noi vom avea sâmbătă o întâlnire să ne decidem oamenii. Săptâmâna viitoare începem discuțiile. S-a decis la nivel național crearea unui singur partid”, a declarat, pentru PESURSE.RO, președintele organizației județene PDL Arad, Gheorghe Falcă.

La Botoșani cele două partide de dreapta, PNL și PDL, lucrează de mai bine de un an împreunp, deci decizia de fuziune nu va crea niciun fel de problemă.

PNL și PDL sunt împreuna de mult împreună, de vreun an și ceva de zile. Tot timpul au lucrat împreună. Acum trei luni ne-au schimbat vicepreședintele la Consiliul Județean, iar acum o lună ne-au schimbat viceprimarul din Botoșani”, a declarat, pentru PESURSE.RO, președintele PSD Botoșani, Andrei Dolineaschi.

Totodată preşedintele filialei teritoriale Botoşani a PNL, Florin Ţurcanu, susţine fuziunea dintre formaţiunea politică pe care o reprezintă şi PDL.

Având în vedere că fuziunea va fi sub sigla PNL, din punctul meu de vedere, istoria partidului rămâne aceeaşi. Era altă discuţie dacă schimbam denumirea sau sigla partidului, dar atâta timp cât o facem în interiorul PNL nu-i o problemă. Eu am propus şi susţin această fuziune“, a afirmat, pentru Agerpres, Florin Ţurcanu.

Fuziunea PNL-PDL nu va crea probleme nici la Neamț.

PSD și PDL și cu cine mai pot ei, noi suntem cu PPDD și o parte din consilierii județeni PDL. Încercăm să păstrăm majoritatea pe care o avem având în vedere noile reașezări. Normal ar trebui să fie și UNPR cu noi, însă din punctul meu de vedere UNPR la Neamț este cu partener credibil și serios, dar președintele UNPR care este și președintele Consiliului Județean face jocuri duble. Cu PNL nu mai avem demult legături, dinainte să se rupă USL, sunt neserioși și este un partid mic de 8 – 9 %”, a declarat, pentru PESURSE.RO, președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

La Buzău lucrurile sunt destul de simple. Alianțele din USL încă funcționează.

Contactat de echipa PESURSE.RO, președintele PSD Buzău, Constantin Boșcodeală a declarat: ”USL nu mai există, dar alianțele din consilii funcționează în continuare”.

În județul Prahova Partidul Național Liberal este împotriva fuziunii.

Deputatul liberal de Prahova Grațiela Gavrilescu a declarat vineri că este împotriva “oricărei fuziuni, indiferent cu ce partid”, ea arătând că PNL nu trebuie să își piardă identitatea.

Această inițiativă este pentru că noi, ca liberali, suntem împotriva oricărei fuziuni, indiferent cu ce partid, orice fel de comasare astfel încât PNL să nu își piardă identitatea celor 139 de ani. Nu putem să fim de acord cum un partid istoric ar putea efectiv să se disoluționeze într-o astfel de fuziune sau absorbție și nu credem că este momentul ca după sute de ani să putem să dizolvăm PNL. Vom lupta pentru ca PNL să își ducă în continuare idealul și doctrina. Cred că marea majoritate a membrilor PNL sunt de acord cu acest lucru“, a afirmat Grațiela Gravrilescu.

http://www.pesurse.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page