Editoriale, People-Passion-Performance — martie 26, 2016 at 19:58

”Vestitorii primăverii” au răspândit iubire la Călărași, de Buna Vestire! Galerie Foto și Video

by

Pe lumea asta nimic nu este întâmplător, totul se întâmplă cu un motiv anume. Așa s-a a fost și ieri, 25 martie, într-o zi de mare sărbătoare, copiii din ”Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic”-România filiala Călărași au simțit că nu sunt singuri. ”Vestitorii primăverii” au sosit la Călărași de Buna Vestire! Copiii, adolescenții, tinerii, profesorii, părinții, călărășenii, veniți într-un număr foarte mare au arătat solidaritate cu sufletele nevinovate ale copiilor cu handicap. 

vestitorii primaverii200De asemenea nici reprezentanții autorităților nu au lipsit și au răspuns la apelul umanitar lansat de Școala Gimnazială Mircea Vodă, Academia de Arte Frumoase Daniel Iordăchioaie și Centrul Cultural Județean Călărași. Au fost alături atât prin prezența la spectacol cât și prin contribuții materiale, primarul Daniel Ștefan Drăgulin, viceprimarul Marius Dulce, managerul Centrului Cultural Județean – Alina Jipa, Roxana Pațurcă – președinta OFSD Călărași, reprezentanta Asociației Femeilor de Afaceri din Călărași – Elena Nicolache, demonstrând solidaritate și empatie cu cei loviți de soartă.

Sala de spectacole ”Barbu Știrbei” a Centrului Cultural Județean a fost plină… oamenii au zâmbit nu doar cu chipul, ci cu sufletul… urnele pentru donații s-au umplut, tablourile puse în vânzare ”dispăreau” văzând cu ochii…de fapt, lucrul cel mai impresionant a fost faptul că cei care puneau bănuți în urne erau copiii… copiii au fost darnici cu copiii, cu aceia care natura a fost vitregă și i-a țintuit într-un scaun cu rotile… scopul spectacolului s-a atins, dărnicia oamenilor s-a concretizat și într-o sumă frumușică, 3618 lei. Este mult, este puțin? Nu știu… Știu doar că oamenii au dăruit din inima, din puținul lor, pentru alți oameni. La final e importantă lecția de viață, trebuie să înțelegem că, chiar dacă nu suntem bogați din punct de vedere material, putem fi bogați prin suflet… iar sufletul bun și generos este averea infinită pe orice om o poate avea! Și mai sunt sigură că inimoasele doamne Tudora Zanfir și Elena Tulpan, vor găsi destinația exactă și corectă a acestor bani care le vor prinde foarte bine copiilor din ”Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic”-România filiala Călărași.

vestitorii primaverii262Copilăria probabil că este cea mai frumoasă etapă din viața unui om. Mă gândesc că nouă adulților, poate nu ne-ar fi rău, să încercăm cât mai des posibil, ca măcar pentru o zi să redevenim copii… Am avea posibilitatea să vedem lumea altfel prin ochi de copil… și, poate că pentru o clipă, am putea avea puritatea  și inocența sufletului lor… Poate așa, vom fi capabili să ne facem lumea în care trăim mai bună și mai frumoasă…

Nu, nu sunt doar niște cuvinte așternute pe o foaie de hârtie virtuală… Azi, la spectacolul umanitar „Vestitorii Primăverii”, organizat de Centrul Cultural Județean Călărași, împreună cu Școala Gimnazială Mircea Vodă și Academia de Arte Frumoase Daniel Iordăchioaie, copiii au făcut lumea mai frumoasă timp de aproximativ patru ore. Acest spectacol maraton, organizat pentru copiii care fac parte din ”Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic”- România filiala Călărași, a beneficiat de participarea elevilor talentați din școlile județului Călărași, de la Palatul Copiilor și Flores Campi.

vestitorii primaverii032Spectacolul a fost regizat și moderat de către Daniel Iordăchioaie, inima ”Academia de Arte Frumoase Daniel Iordăchioaie”, care pe tot parcursul spectacolului a demonstrat că este trup și suflet al acestei manifestări de umanitate și generozitate. Artistul a felicitat pe toți cei care au sprijinit și avut inițiativa  de a înființa ”Academia de Arte Frumoase Daniel Iordăchioaie” la Călărași, și a felicitat deopotrivă părinții și copii talentați, care au o deosebită dorință și plăcere de a cânta.

Melodia ”Vine, vine primăvara!” în interpretarea micuței Ana-Maria Nicolae, studenta ”Academiei de Arte Frumoase Daniel Iordăchioaie” a fost vestitorul că spectacolul a început. Au urmat elevii Școlii Gimnaziale Mircea Vodă, care și ei au urat bun venit tuturor prin imnul școlii ce a pus la cale acest minunat spectacol de binefacere și care au demonstrat încă o dată aprecierea şi prețuirea semenilor prin implicarea în problemele comunității.

Pe parcursul spectacolului au urcat pe scenă la îndemnul lui Daniel Iordăchioaie și personalitățile  prezente în sală, pe care artistul le-a provocat să adreseze câteva cuvinte publicului și participanților. Prima alocuțiune a aparținut Elenei Nicolache – reprezentanta Asociației Femeilor de Afaceri din Călărași: ”Am o legătură strânsă cu Asociați Copiilor cu Dizabilități și i-a ajutat de fiecare dată  când au apelat la Asociația Femeilor de Afaceri. Îi vom ajuta mereu și consider că este datoria mea umană să fiu alături de ei astăzi și știu că fiecare bănuț va contribui la realizarea proiectelor lor. Mie ”mi-au făcut cu ochiul” toate tablourile cu buburuze și pentru că este anul buburuzelor, buburuzele mănâncă dăunătorii, așa că toate buburuzele de pe tablouri vor fi ale mele!”

vestitorii primaverii048A urmat apoi alocuțiunea Alinei Stanciu, directorul Școlii Gimnaziale Mircea Vodă, una dintre persoanele ”vinovate” de realizarea acestui eveniment. ”Vă mulțumin pentru participarea într-un număr atât de mare, asta demonstrează că știm ce înseamnă umanitar. Vă mulțumim că sunteți aici și veți contribui la umplerea urnelor, pentru că este momentul să dăm o mână de ajutor acestei asociații care face niște lucruri minunate pentru copiii cu handicap fizic. Mulțumim presei că ne-a sprijinit în promovarea spectacolului.”

vestitorii primaverii062Alina Jipa – managerul Centrului Cultural Județean Călărași, o altă ”vinovată” a faptului că acest spectacol a fost realizat, a fost și este mai mult decât trup și suflet pentru copii. ”Spectacolul este al copiilor, pentru niște copii speciali, care ne dau în fiecare zi o lecție de viață. Membrii Asociației de Sprijin a Persoanelor cu Handicap, copiii, sunt în sală. Ei ne uimesc în fiecare zi, sunt și pot deveni cei mai buni prieteni ai noștri, iar azi acest spectacol este pentru ei. Este foarte important să-i ajutăm! Fiecare bănuț este cheltuit cu multă chibzuință, pentru ei. Felicitări copiilor și felicitări profesorilor îndrumători și vă mulțumim că sunteți alături de noi în această acțiune!”

vestitorii primaverii111Primarul Daniel Ștefan Drăgulin, a urcat vizibil emoționat pe scenă și sincer avea și de ce. Remarc faptul că scurta sa alocuțiune s-a întâmplat la cca două ore jumătate de la începerea spectacolului, nu și-a ascuns emoția și bucuria a ceea ce a vizionat și ascultat, pentru că a fost un regal unde copiii s-au întrecut în a transmite emoția cântecelor, poeziilor, scenetelor și dansurilor interpretate.  ”Ceea ce faceți d-voastră azi împreună cu școala gimnazială Mircea Vodă și cu centrul cultural, este ceva deosebit, pentru că aici, în spatele nostru pe scenă, sunt niște ființe speciale. De câte ori merg la centrul de zi pentru persoanele cu handicap din cadrul Direcției Sociale pentru Protecția Copilului a municipiului Călărași, trăiesc momente deosebite, pentru că acolo sunt îngerii pe pământ, copiii, iar părinții, cei care îi ocrotesc sunt sfinții. Ceea ce se întâmplă astăzi este un exemplu demn de urmat și de către societatea civilă. Toți suntem la fel, avem suflete la fel, important este să ne respectăm și să-i primim pe acești copii speciali cu brațele deschise, lângă noi.”

vestitorii primaverii162Un spectacol, un regal al frumosului, bunătății, al culorii și al purității sufletelor de copii, în care s-au alternat momentele de dans, de poezie și muzică… copiii au fost copii și s-au bucurat… nu au existat bariere între ei. Copiii cu nevoi speciale au performat alături de copiii ceilalți, au trăit, au visat, s-au distrat împreună pe scenă și în sală… Buna Vestire a bucuriei

Și în încheiere, aș vrea să subliniez ceva… A avea un copil cu dizabilități este cea mai mare provocare fără drept de apel pe care viața o poate lansa, și căreia, indiferent de ce se întâmplă, trebuie să îi faci față. Nici un părinte nu își dorește suferința propriului copil, de aceea, a avea un copil cu dizabilități este una dintre cele mai copleșitoare experiențe umană… Nu sunt ipocrită să spun că pot înțelege vreodată ce este în sufletul acestor părinți și prin ce trec aceștia când își privesc copilul în fiecare zi… De aceea, mă înclin în fața lor, și vreau să-i asigur de tot respectul și de considerația mea… Ei sunt sfinții, ei sunt eroii adevărați, care luptă pentru viața și pentru calitatea vieții copiilor lor… mai spun doar atât: ”Generozitatea înseamnă noblețe sufletească, înțelegere, mărinimie și totodată lipsa egoismului. Trebuie să înțelegi că există o lege nescrisă, conform căreia, mai întâi, trebuie sa oferi ca apoi să poți primi.

Pentru a dărui iubire semenilor tăi nu trebuie să existe, un motiv. Dar, dacă totuși, dorești să găsești unul, acesta nu poate fi decât BUCURIA pe care o produci acelora, care beneficiază de generozitatea ta.”

[wzslider autoplay=”true”]

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page