Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — iulie 31, 2014 at 10:51

Veste bună pentru pensionari! Debitele pensionarilor proveniţi din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor către bugetul de stat se scutesc de la plată

by

Veste buna pentru pensionari! Daca aveti parinti sau rude care sunt la pensie, cu siguranta ii intereseaza decizia luata de Guvern zilele trecute. Saptamana trecuta au intrat in vigoare dispozitiile legii care ii absolva pe pensionari de la plata unor sume pe care fiecare dintre ei le datora la stat.

batranicaDe vineri a intrat in vigoare dispozitiile care prevad ca se scutesc de la plata debitele pensionarilor ce provin din sistemul de asigurari sociale ale agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina lor la data la care prezenta lege a intrat in vigoare. Debitele in cauza au fost generate de interpretari neunitare ale OUG nr. 67 din 2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public, ce provin din sistemul de asigurari sociale al agricultorior.

Legea nr. 120 din 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 541 din 22 iulie 2014 iar prevederile sale se vor aplica din data de 25 iulie.

Redam un extras din Legea nr. 120 din 18 iulie 2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale ale agricultorilor catre bugetul de stat:

“ART. 1
(1) Debitele pensionarilor proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina acestora la data intrarii in vigoare a prezentei legi, generate de interpretari neunitare ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, aprobata prin Legea nr. 383/2003, si ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se scutesc de la plata.
(2) Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata conform prevederilor alin. (1), nu se recupereaza.
    ART. 2
Prevederile art. 1 se aplica si in cazul debitelor catre bugetul de stat generate de cauza prevazuta la art. 1 alin. (1) si constatate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
ART. 3
Nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi, debitele care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente neconforme realitatii sau in declararea de catre acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.
ART. 4
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin al ministrului.”

In cadrul actului se precizeaza ca nu se va recupera contributia de asigurari de sanatate sau, in functie de caz, impozitul, aferente debitelor scutite de la plata.

Atentionare! Conform Legii nr. 120 din 2014, se scutesc de la plata si debitele catre bugetul de stat constatate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, dupa data de 25 iulie.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page