Editoriale, Interviuri — octombrie 1, 2017 at 22:04

Vasile Aurel valorifică trecutul ,cinstește istoria,pune bazele prezentului și dă speranță viitorului în comuna Jegălia. Cu credința în Dumnezeu și  iubirea de oameni  în suflet trudește la refacerea legăturilor umane ale comunității

by

va

Vasile Aurel valorifică trecutul ,cinstește istoria, pune bazele prezentului și dă speranță viitorului în comuna Jegălia. Cu credința în Dumnezeu și iubirea de oameni în suflet trudește la refacerea legăturilor umane ale comunității. Școala și Biserica sunt prioritățile izvorâte din efortul atent de a asculta nevoile comunității. Dar ce este cel mai important, elita comunei participă dedicat la un proces înnoitor de a ridica standardele comunității.

Viața mea la primărie a început cu o poveste foarte frumoasă. La începutul mandatului într-o discuție cu un băiat tânăr, a venit și mi-a spus: Domnule eu sunt de aici din Jegălia, născut, crescut, cu părinții de aici atât soția cât și eu,am doi copii mici , convinge-mă să vin la țară, că eu mi-aș dori să vin la țară să nu mai stau în București. Și atunci a trebuit să stau să mă gândesc ce pot să fac în primul rând pentru ei,eu ca primar, a început Vasile Aurel primarul comunei Jegălia, retrospectiva pe care l-am rugat să o facă pentru ziarul Argument.

Comuna Jegălia în 2012 nu avea decât 5 km de piatră drum pietruit, câteva străzi principale cu piatră și primul lucru pe care l-am făcut am pus piatră în toată comuna, ca să poată copilul acela, tânărul să ajungă la familia părinților și a socrilor , după care concomitent am demarat un proiect în care am identificat străzile le-a denumit și marcat cu tăblițe, iar casele cu numere. M-am dus personal eu numerele la oameni acasă. Am început să știm că există o stradă și că un anumit cetățean stă pe strada aceea la numărul X,ceea ce e foarte important este prima condiție să-ți faci carte de identitate.

Ei acum…am pus drumurile la punct,am început să ne cunoaștem comuna, am identificat nevoile copiilor pentru că, copiii înseamnă și viitor.

Primul lucru pe care l-am început și terminat este o grădiniță la Jegălia cu toate dotările necesare. La Gâldău exista grădiniță am intervenit foarte puțin dar am aranjat o în așa fel încât copii să poată fi esucaí, ca acel tânăr- părinții să poată să și aducă copiii la grădiniță.

După terminarea progaramului la grădiniță ..ce fac copii? și atunci m-am gândit și le-am făcut un parc deasupra apei, unde am îmbinat utilul cu plăcutul, aici la intrarea în Jegălia unde de fapt era o groapă de gunoi , o apă mizerabil[, un focar de infecție. Am făcut un loc de joacă,are copilul unde să se joace.

Au crescut copiii ajung la școli. Am făcut școlile. La Gâldău a fost un proiect pe AFIR de 5 md și pe lângă modernizare, WC-urile din curte au fost înglobate în interiorul școlii cum e normal,am pus o centrală pe lemn pentru încălzire centralizată și am făcut afară în curte unde aveam un loc de joacă mai mare, un gazon sintetic,am împrejmuit școală cu un gard nou și diferite lucrări de amenajare, bănci,spații verzi.

Școala Generală Jegălia un proiect de 27 miliarde pe PNDL la școala și grădinița dn Jegălia sunt arondați și copii di satul Iezerul pe care îî aducem cu un microbuz școlar, sală de sport ,terenuri de sport,toaletele le-am introdus în interior,încălzire centrală.

Stimulăm activitatea sportivă. Avem două echipe de fotbal, un club sportiv de fapt cu două echipe de fotbal și o secție de lupte libere.

Două cămine culturale unul la Jegălia și unul la Iezeru.La Jegălia avem biblionet și am făcut inclusiv la Gâldău un cămin cultural. Peste 50 de copii își desfășoară activitatea, dansuri populare.Am achiziţionat costume naționale și aparatură de sonorizare printr un proiect. Doi profesori instructori care vin de la Călărași au grijă să-i înveţe. Au început și dansurile de societate.

Mai mult de atât, Jegălia a avut un cămin,un centru cultural microregional care s-a distrus. Am făcut un proiect care s-a scos la licitație la CNI (Compania Naţională de Investiţii) valoarea este de 500 0000 euro, cofinanțare din partea primăriei de 30% în parteneriat cu centrele culturale din Călărași,Fetești cu biserici, cu școli.

Am început asfaltarea drumurilor de piatră , avem un km pus cu asfalt și mai sunt 12,5 km pe PNDL.

Din 2010 serviciul de apă și canalizare concesionat RAJA Constanta care urmează să reabiliteze tot pe banii lor.

A reabilitat până în momentul de față 5km de rețea la Gâldău, urmând începând de peste două săptămâni, să reabiliteze tot la Gâldău și Jegălia printr -un proiect câștigat de ei 7,5 milioane de euro, alimentare cu apă și canalizare. Lucrare care va începe din toamnă însemnând reabilitare cu apă în Iezeru și Jegălia și canalizare în comuna Jegălia, o stație de epurare la ieșire din Jegălia și două uzine de apă una pentru Gâldău și una la Iezeru 1,5 milioane de euro. La Gâldău apa fiind foarte bună calitativ vom aduce și la Jegălia și la Iezeru, apă de la Gâldău.

Sistemul de iluminat am început înlocuirea becurilor cu leduri și din 477 de becuri de iluminat am schimbat 300 urmând să o finalizăm în perioada imediat următoare.

Trei biserici Jegălia a avut trei biserici unde noi am intervenit pentru sfințire și resfințire. Când vorbim despre sfințire ,resfințire vorbim de restaurare,acum când vorbim refacem din nou pictura la Gâldău,o să construim o cameră mortuară,sală de mese ,bibliotecă și un un birou al părintelui paroh, care este și protopopul arondat zonei noastre.

Am găsit foarte multe cruci ale eroilor împrăștiate și neîngrijite și le-am grupat în curtea bisericii din Jegălia și îngrijim un cimitir prin care aducem cinstire neamului și strămoșilor. Organizăm acolo cu copii evenimente cultural patriotice și de cinstire.

Am refăcut cele trei cimitire Jegălia,Iezeru și Gâldău. Avem apă curentă,iluminat,alei betonate,puncte de gospodărire a gunoiului..Am reparat și completat gardurile care împrejmuiesc cimitirele.

Jegălia are la ora acutală tot pământul arabil cadastrat,măsurat ,bine pus la punct d.p.d.v. al măsurătorilor ,vecinătăților și documentației. Pentru suprafața de pășune am înființat două asociații ale crescătorilor de animale. Am început colaborarea cu alte zone renumite în creșeterea de animale și două branduri locale încep să se înfiripe în producția de brânzeturi și cașcaval. Am stimulat și încurajat înscrierea agenților economici în Grupul de Acțiune Locală ca poată să acceseze fondurile europene.

Am pus 8 ha de pădure proprietatea primăriei,avem un tractor cu remorcă,am cumpărat un buldozer,o bucătărie de campanie,un utilaj multifuncțional pentru incendii,deszăpezire,lucrări gospodărești, o freză.

modernizarea urbanistică

Ne-am apucat de proiectul de suflet amenajarea trotuarelor și amenajarea urbanistică și peisagistică a străzii principale cu trandafiri, pin negru și ienupăr târtor , amenajarea a 10 stații de autobuz, 2 la Iezeru,4 la Jegălia,4 la Gâldău,amenajarea intrărilor în Jegălia. Vom amenaja două troițe tip biserici cu părculețe de jur împrejur.

Sănătatea locuitorilor o preocupare permanentă, subliniază Vasile Aurel

Avem cabinetul medicului de familie și centru de permnență. Jegălia are 7 medici de familie care asigură și servic iul. Suntem singura localitate rurală din județ care avem centru de permanență. Avem asistent comunitar la școală.Avem și medic stomatolog. Vom deschide și un centru pentru analize medicale.

Trei acțiuni importante puse în practică de Primărie pentru sănătatea locuitorilor:

prima:600 de cetățeni au fost consultați de 60 de medici profesori unversitari,medici specialiști și și asistente care au venit la Jegălia,cu aparatura necesară, în cadrul unui proiect, două zile și care au oferit gratuit servicii medicale

a doua:De la Elias am avut 25 de medici. care au tratat 70 de persoane cu bolile cele mai grave.

a treia:Am dus la București peste 800 de persoane cu medicul de familie cu autocarul câte 50 pentru evaluare și tratament.

Am modernizat și extins primăria,de lucrează în condiții civilizate.

Organizăm în fiecare an zilele comunei, două zile.

Am elaborat și tipărit o monografie a comunei.

a consemnat ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page