Lifestyle, Sănătate — noiembrie 28, 2015 at 20:44

Varza roșie: Virtuțile şi efectele sale vindecătoare

by

Spre deosebire de  varză albă, aceasta  are  o “farmacie” în plus. Nu este vorba doar de culoarea sa, ci şi de uimitorul său potenţial vindecător. Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-alburie, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor, dar şi al afecţiunilor tumorale sau al bolilor degenerative. Cum se dozează, cum se administrează şi care sunt indicaţiile acestui fenomenal aliment-medicament ?

varza rosieNutriţioniştii care au studiat varza roşie, în comparaţie nu doar cu varza albă, ci şi cu alte legume celebre pentru efectele lor asupra sănătăţii, au rămas uimiţi de bogăţia de vitamine şi minerale din frunzele acestui medi­ca­ment vegetal. Ca să ne facem o idee: vitamina A, necesară pentru vedere şi sistemul nervos, este de 10 ori (!) mai abundentă în varza roşie decât în cea albă, în timp ce vitamina C, esenţială pentru imunitate, este de opt ori mai multă, iar fierul, de două ori. Apoi, varza roşie este extrem de bogată în sulforafani, nişte substanţe care pe termen lung au efecte de prevenire şi de tratare a cancerului excepţionale. Însă armamentul greu al acestei legume este constituit de bogăţia de pigmenţi care îi dau culoarea purpurie-violacee şi care au un efect de stimulare al imunităţii, antitumoral şi antioxi­dant extrem de puternic. La un asemenea arsenal terapeutic, ne putem da seama cu uşurinţă că şi efectele vindecătoare sunt pe măsură, cu o singură condiţie: să ştim cum să utilizăm acest aliment-medicament.

Cum consumăm varza roşie

Dacă în cazul verzei albe este admisă şi prepararea termică blândă, în cazul suratei roşii gătirea la foc este total contraindicată, bogăţia de substanţe terapeutic active, care o fac unică, fiind extrem de sensibilă nu doar la temperaturi înalte, dar şi la depozitarea improprie, la oxidarea cu aer atmosferic atunci când este mărunţită etc. Aşadar, dacă vrem să beneficiem de uimitoarele proprietăţi terapeutice ale verzei roşii, trebuie să ţinem cont de două îndemnuri:

  • Cât mai proaspătă!
  • Întotdeauna crudă!

Sucul de varză roşie

Se obţine foarte simplu, cu ajutorul storcătorului centrifugal. Varza se spală, se îndepărtează eventualele porţiuni stricate, apoi se taie în bucăţi suficient de mici, pentru a intra pe orificiul de admisie al storcătorului, care le va mărunţi şi apoi le va centri­fuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 300-600 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni.

Salata de varză roşie

Spălată şi curăţată de frunzele stricate sau îmbătrânite, varza se taie mărunt, cu ajutorul unui cuţit cu lamă de inox sau, şi mai bine, de ceramică (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor şi a vitaminelor). Imediat după tăiere, se amestecă bine cu sare, cu puţin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece şi cu oţet sau lămâie, după gust. Se consumă cât de proaspătă posibil. Doza minimă, indicată pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale verzei roşii este de 300 de grame pe zi. O cură cu salată de varză roşie poate dura oricât de mult, dar nu mai puţin de patru săptămâni.

Varza roşie murată

Preparată în această formă, păstrează doar parţial vitaminele şi celelalte substanţe vindecătoare ale legumei proaspete, în schimb, are conţinutul de minerale, de fibre alimentare intact şi, important, are pigmenţi şi substanţe care ajută la îmbunătăţirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor şi a proteinelor. Aceasta este şi explicaţia pentru care varza murată (mai ales cea roşie) este nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele, pentru că simţim instinctiv că ne ajută digestia şi metabolismul. Studii statistice recente mai arată că la populaţiile care consumă multă varză murată, precum şi moare de varză roşie (în Polonia, în anumite regiuni ale Germaniei şi ale Olandei), rata anumitor forme de cancer este mult redusă, ceea ce sugerează faptul că o parte din vitaminele şi antioxidanţii din varză se păstrează într-un procent semnificativ, în urma murării.

Cataplasma cu varză roşie

Este foarte simplu de aplicat: foile de varză se zdro­besc pe o plan­şetă de lemn şi apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi înfăşurate cu un tifon subţire, aşa încât să nu cadă. În general, o aplicaţie externă cu varză se face vreme de 2-4 ore pe zi, după care zona tratată se lasă să se usuce la aer. De regulă, varza roşie folosită extern are efecte antiinflamatoare şi antialergice mai puternice decât surata sa albă.

Varza roşie  crește imunitatea

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele, având puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, varza roşie este un adevărat medicament imunostimulent. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecţiie bronşice, pulmonare şi urinare recidivante, dar sunt tratate şi infecţiile deja instalate. Pigmenţii pe care îi conţine blochează replicarea viruşilor gripali, dar şi a celor care produc hepatita sau herpesul. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi a grăbi procesul vindecării. Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă şi varza roşie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În caz de febră se administrează sucul de varză roşie, câte 200 mililitri, băuţi de 2-3 ori pe zi. Conţinutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima şi sistemul cardiovascular să reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizează acţiunea sistemului imunitar, care este principalul „beneficiar” al acceselor de febră.

Tratamente interne

1. Adjuvant contra cancerului gastric – studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roşie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea şi chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer care afectează stomacul, dar şi cavitatea bu­cală. Această acţiune antitumorală se datorează pigmenţilor şi sulforafanilor din varza roşie. Însă mai există o substanţă, un aminoacid conţinut de varza roşie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creşterea şi dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc ţesutul protector care „căptuşeşte” stomacul şi intestinul subţire.

2. Adjuvant contra cancerului uterin – un mini­experiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul unu a presupus consumul unui extract de varză, care conţine o substanţă denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, analizele au arătat că, la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neoplasmul înregistrând remisie completă. Prin comparaţie, la niciuna dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecţiuni, se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.

3. Adjuvant contra cancerului la sân ­  mai multe studii de medicină experimentală arată că tratamentele cu compuşii pe bază de sulf şi pigmenţi prezenţi în varza roşie determină remisia tumorilor maligne mamare, într-un procentaj de cel puţin 40%. Ca adjuvant contra acestei afecţiuni, se recomandă consumul zilnic de salată proaspătă de varză, la măcar o masă. Suplimentar, se ţin cure de câte 4 săptămâni, în care se consumă câte un pahar (200 ml) de suc de varză, dimineaţa şi seara.

4. Adjuvant contra cancerului intestinal şi al polipilor intestinali – studii făcute în Statele Unite arată că sulforafanul conţinut de varză inhibă dezvoltarea polipilor intestinali, dar şi a tumorilor maligne, provocând remisia acestora. Se recomandă varza roşie sub formă de salată, din care se consumă câte 300 g zilnic, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză.

5. Valori ridicate ale colesterolului, atero-scleroză – cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Hawaii, Statele Unite, au evidenţiat faptul că unii compuşi din varza roşie împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a acestuia), către vasele de sânge şi către ţesuturi. De asemenea, varza roşie, prin conţinutul său de vitamina C şi alţi antioxidanţi, împiedică oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom. Se recomandă consumul de varză roşie sub formă de salată, câte 300 g zilnic, vreme de măcar trei zile pe săptămână.

6. Obezitate – consumul zilnic, la prânz şi la cină, a câte 200-300 g de salată de varză roşie crudă face minuni în reglarea ponderală. Ce-i drept, efectele apar pe termene medii şi lungi, adică de ordinul lunilor. Însă vorbim de un slăbit natural, cât se poate de sănătos, făcut cu ajutorul verzei roşii, care este bogată în fibre alimentare, are puţine calorii şi multe, foarte multe vitamine şi minerale, ajutându-ne astfel să ne menţinem sănătatea trupească şi tonusul psihic. Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile pe săptămână această salată, în cantităţi mari, are şi alte avantaje: reduce cantitatea de hrană consumată la fiecare masă, curăţă organismul de toxine, ne ajută în regimurile disociate. Mai mult, consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare şi a stilului de viaţă, cheia reglării greutăţii corporale.

7. Constipaţia – cel mai simplu tratament este consumul de varză roşie murată, măcar 200 g pe zi. În varza murată se găsesc aşa-numitele „bacterii prietenoase”, care combat constipaţia, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde şi efectul ei de „mătură” a colonului, din care extrage prin absorbţie toate reziduurile şi apoi ajută la eliminarea lor promptă.

 

8. Surmenaj fizic şi intelectual – consumul de varză roşie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine şi în minerale, conţinând substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roşie are efect adaptogen şi anti-oboseală. Se ţin cure de 3 săptămâni, timp în care se consumă la prânz şi la masa de seară câte 125 g de salată de varză roşie. Acest tratament este foarte bun adjuvant şi contra depresiei psihice.

9. Menopauză – studiile făcute arată că un consum săptămânal de varză roşie crudă (200 g pe zi, vreme de măcar 4 săptămâni) îmbunătăţeşte secreţia hormonului estrogen şi, important, reglează răspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este instalarea mai târzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de început ale acesteia (bufeuri, transpiraţie, nervozitate etc.), prevenirea şi combaterea unor afecţiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian şi uterin.

10. Alzheimer – antocianii, adică pigmenţii roşii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea şi în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Se administrează salată proaspătă, câte 300 g pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Încă nu se ştiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varză roşie de a restabili funcţiile cerebrale alterate de Alzheimer, însă efectul de prevenire şi de încetinire sau chiar de blocare a evoluţiei bolii cu ajutorul verzei roşii este cert.

11. Alergia – este prevenită de o cură cu salată de varză roşie crudă (ori chiar murată) pe timpul iernii. Se consumă 200-300 g zilnic, pe o perioadă de timp de 3 luni, urmată de alte 3 săptămâni de pauză, după care se poate relua. Bogăţia de vitamina C şi de antioxidanţi din această legumă ajută la reglarea reacţiei sistemului imunitar, la interacţiunea cu factorii externi.

Tratamente externe

1. Eczeme infecţioase, eczeme alergice – frunzele de varză roşie proaspăt zdrobite cu ciocanul pentru şniţele se pun pe zona afectată, apoi se aplică deasupra un nailon, care se fixează cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasă să acţioneze vreme de 4 ore pe zi, după care zona tratată se lasă să se zvânte la aer, măcar 45 de minute. Aplicaţia se face până la vindecare. Compuşii pe bază de sulf din frunzele de varză roşie au o puternică acţiune antiseptică asupra bacteriilor şi a ciupercilor parazite, în timp ce pigmenţii au efect antiinflamator.

2. Cancer de piele – este un tratament simplu, dar care dă rezultate cu adevărat extraordinare: se pune zilnic şi se ţine vreme de 4-6 ore, pe zona afectată, o cataplasmă din frunze de varză roşie. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular şi spi­nocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care dă rezultate acolo unde cele mai savante şi invazive metode de tratament dau greş

3. Arsuri de gravitate mică şi medie – se fac spălături şi se pun comprese vreme de 15 minute, câte 2-3 pe zi, cu suc proaspăt de varză roşie. Are efect anti-infecţios şi anti-inflamator, ajută la o vindecare mai rapidă şi estetică, previne formarea cicatricelor cheloide.

4. Răni care se vindecă greu – se pun zilnic comprese cu suc de varză roşie, care se ţin vreme de o oră, după care se lasă zona tratată să se usuce la aer încă o oră. Studiile arată că prin mecanisme încă prea puţin cunoscute (se presupune că varza conţine substanţe stimulatoare ale creşterii anumitor ţesuturi), procesul de vindecare a rănilor este mult accelerat, scade riscul de infecţie, semnele care rămân după vindecare sunt mult mai puţin vizibile.

Precauţii şi contraindicaţii

Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse ale tratamentului cu varză, fie ea albă sau roşie, sunt foarte rare şi reduse ca intensitate şi se referă cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, uşoare colici abdominale, în cazuri foarte rare, diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil la varză li se recomandă consumul de condimente, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page