Mâncare şi Băutură — octombrie 11, 2014 at 13:07

Varză ardelenească „a la Cluj”

by

Dacă luăm în calcul zecile de beneficii cunoscute ale consumului de varză sau a utilizării acestei legume banale în diverse afecțiuni, putem spune fără tăgadă că varza este cel mai bun prieten al omului. Familia verzei e destul de numeroasă, cele mai cunoscute verișoare ale ei sunt conopida și broccoli, și ele, la rândul lor, cu diverse proprietăți curative. Bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi, varza are următoarele atuuri:

Varza are un conținut ridicat de:

– fibre (tranzit intestinal echilibrat)
– glutamină, care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale și ajută la vindecarea diverselor ulcerații ale stomacului
– acid folic, bun pentru femeile însărcinate
– vitamina C
– betacaroten, binecunoscutul protector al ochilor
– frunzele pot fi folosite ca „pansament” pentru diverse dureri musculare și articulare
– varza roşie e cunoscută ppentru conținutul ridicat de antioxidanţi şi vitamina K
– acid lactic

Și este un excelent aliment! Iar acum iată o rețetă de varză cu mămăliguță numai bună de pus pe masă.

varzaIngrediente:

– 2 verze murate (sau dulci, acrite cu sare de lămâie sau lăsate 1 oră în frigider în suc de lămâie și sare, după ce se taie fideluță)
– 150 gr orez
– Jumătate de kilogram de carne tocată de porc
– Un cârnat gros afumat (merge și din magazin)
– șuncă afumată macră (nu slănină) – opțional
– 2-3 căței de usturoi
– 2 cepe medii
– O cană de smântână/iaurt/lapte bătut
– Cimbru, mărar, piper și un picuț de tarhon (dă o aromă…) plus un praf-două de boia dulce (sau picant, după gust, dar are mai degrabă rol de colorant alimentar aici)

Cum se prepară:

Se scurge varza – dacă a fost murată fideluță, folosiți un tifon sau în pumn; dacă varza a fost murată întreagă, se taie foarte subțire după ce o stoarceți în pumni.
Se  încinge într-un tuci o ceașcă de untură – 5 linguri pline, și se adaugă varza împreună cu jumătate de linguriță de piper măcinat, mărar, jumătate de linguriță de cimbru, care se călesc preț de un sfert de oră, mai amestecând din când în când. După călire se adaugă cîteva frunzulițe de tarhon foarte fin tocate.
În 2 litri de apă clocotită azvârlim orezul, care se lasă vreo 5 minute la fiert, apoi opriți focul și lăsăm să se odihnească și să se umfleîn apa în care a fiert. Într-o tigaie călim ceapa tocată (sau dată pe răzătoarea mare) până sticlește, peste ea veniți cu carnea tocată carese ține la foc mediu, amestecând des, până devine maronie (carnea, nu ceapaJ). Se drege culoarea cu boia, se pune usturoiul bine strivit, se amesetcă sârguincios.
Dacă nu aveți blender sau mașină de tocat carne, amestecați cu mâna umplutura din cârnat și o bucată cât jumătate de palmă de șuncă macră   afumată (jambon, bacon, Kaiser). Peste amestecul respectiv se pune orezul scurs de apă și carnea călită.

La final, într-un tuci punem 2-3 linguri de untură sau ulei, peste care așezăm straturile, astfel:

Un strat de varză, o treime din varza călită, jumătate din cantitatea de amestec de carne, smântână. Un alt strat de varză (a doua treime), restul de amestec de carne, smântână. Apoi se așează ultimul strat de varză peste care se toarnă o cană de apă caldă (200 ml) și ceva bulion, ardei iute tocat, cum doriți, aspectul depinde de gustul fiecăruia.

Dăm la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius pentru 1 oră, 1 oră și un sfert, și e gata. Este o rețetă care pare dificilă, însă merită încercată.

Poftă mare!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page