Evenimente, Ultimile Știri — mai 14, 2016 at 00:41

Vâlcelele şi comuna Calfa din Basarabia, înfrăţite pe drumul integrării europene

by

Vineri, 13 mai 2016, la inițiativa liderilor mișcării civice ”Acțiunea 2012”, George Simion și Nelu Bălașa, a avut loc o vizită preliminară, a unei delegații din comuna Calfa, raion Anenii Noi, Republica Moldova, în comuna Vâlcelele, județul Călărași, România. Vizita a avut drept scop cunoașterea și informarea reciprocă, documentarea și explorarea căilor și modalităților de înfrățire între aceste două comunităţi, întreaga acțiune fiind desfășurată sub patronajul deputatului Vasile Iliuță.

infratire vilcelele029La sosirea în comuna Vâlcelele, fraţii români din Basarabia  au fost întâmpinați de: primarul localității – Gabriel Oroianu și de viceprimarul – Ionel Tatu, Cătălin Constantin – manager proiecte europene, Marin Cristian – activist local de tineret, Neagu Elisabeta – șefa cabinetului parlamentar, Porumbăceanu Mihaela directoarea școlii , prof. Marin Elisabeta, prof. Aurelia Drumea, fermierii – Costel Moldoveanu, Mitică Ivan, Moraru Petre, Constantin Elena, Iancu Alexandru, Mihuț Ion.

Delegația basarabeană a fost condusă de primarul comunei Calfa – Ludmila Ceaglic, care a fost însoțită de: Manoli Larisa – contabil șef, Neteda Olesea – director Centru de Plasament Temporar al Bătrânilor din Calfa, Costețchi Valentina- directorul Gimnaziului ”Visegrad” Calfa , Neteda Vadim- activist local pentru tineret, consilier local – Alexei Butnaru și Natalia Grigoraș – directorul grădiniței ”Peștișorul de aur”, Dumitru Dumitrescu și Ion Panainte  de la ”Acțiunea 2012”.

infratire vilcelele020O bucurie autentică, frățească, a însoțit întâlnirea celor două delegații în fața primăriei Vâlcelele. Frații basarabeni au fost întâmpinați cu pâine și sare de copiii frumoși îmbracați în costume populare ai Ansamblului Folcloric ”Giurca”.  Momentul a fost marcat de mulțumiri, discursuri de bun venit. S-a subliniat de către ambele părți faptul că înfrăţirea, unirea face puterea, și că împreună cele două comune pot lega parteneriate benefice pentru comunităţile lor, pot face schimb de experiență, să discute despre aspecte care ţin de accesarea fondurilor europene.

infratire vilcelele059Oaspeţii din Republica Moldova au vizitat şcoala, grădiniţa, Biserca Sfântul Dimitrie și le-au fost prezentate proiectele cu fonduri europene realizate în comuna Vâlcelele atât în domeniul public al comunei, cât și în cel privat, astfel că s-au prezentat ca și model de reușită fermele Costel Moldoveanu, Constantin Elena și Iancu Alexandru.

Discuțiile dintre reprezentanții celor două localități au vizat consolidarea cooperării comunităților prin schimburi de experiență și de bune practici și inițierea colaborării în vederea dezvoltării de proiecte în domeniile economic si cultural, prin accesarea liniilor de finanțare europeană.

infratire vilcelele084De asemenea au fost discutate posibilități de colaborare, idei de proiecte și s-au evocat intențiile de colaborare în perspectiva integrării europene, precum și oportunitățile privind realizarea în comun de proiecte cu fonduri europene.

[wzslider autoplay=”true”]

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page