Evenimente, Ultimile Știri — august 4, 2014 at 20:45

Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, ediţia a Xll-a: Românii de la frontiera Uniunii Europene şi Nato

by

Între 11 și 16 august va avea loc ediția a Xll-a a a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, la Complexul Sportiv şi de Tineret Izvorul Mureşului, judeţul Harghita, iar tema din acest an va fi: „Românii de la frontiera Uniunii Europene şi Nato”. După primele unsprezece ediţii ale Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, aceasta a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională.

Universitatea de vara izvorul muresuluiLa lucrări vor participa parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului, miniștri, cursanţi din Țară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia precum şi conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate (Germania, Italia, Iași, Cluj, București), tineri studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

Vor fi prezenți jurnaliști de la principalele instituții mass-media din Țară dar și din Republica Moldova, Ucraina, Italia, Serbia.

Subiectele ce se vor dezbate anul acesta la ediția a Xll-a a a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului sunt :

 1. Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor. Dar al clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului?
 2. Drepturile minoritarilor din România vs. Drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani;
 3. Comunitățile românești din vecinătate și din Balcani între afirmare identitară și deznaționalizare; De ce România nu face mai mult?
 4. Situația școlilor și a bisericilor românești din spațiul din jurul granițelor, ca factor de păstrare a identității etnice;
 5. Politica partidelor parlamentare față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România;
 6. Românii din afara granițelor în preocupările instituțiilor de stat și ale asociațiilor nonguvernamentale;
 7. Sprijinul statului român pentru păstrarea identității etnice a românilor din jurul frontierelor și din Balcani;
 8. Implicațiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita și Mureș;
 9. Autonomia teritorială pe criterii etnice a așa-zisului Ținut Secuiesc – formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare;
 10. Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. De ce statul român nu reacționează?
 11. Românii romano-catolici din Moldova în fața presiunilor de maghiarizare
 12. Strategii de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice și a partidelor politice;

Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșul este organizată de Centrul Cultural Toplița, Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni și Centrul European de Studii Covasna-Harghita.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page