Editoriale — octombrie 6, 2018 at 19:25

Uneori, îți trebuie un curaj crud pentru a înfrunta tot adevărul

by

Sigmund Freud ne avertizează: întâlnim numai acele persoane care deja există în subconștientul nostru.
Afirmația e tenebroasă. Uluitoare. Îndrăzneață. Copleșitoare, dacă reflectăm complex asupra complexității ei. Și consecințelor, înrâurile pe care le creează.

Păi să gândim cu capul nostru: asta înseamnă că și dragostea, oamenii pe care-i iubim sunt tot din subconștientul nostru, îi așteptăm și-i vânăm. Îi atragem.
Noi chemăm dragostea asupra noastră.
Dar, ce oroare, și oamenii întunecați, torționarii, asasinii, violatorii, și ei ne locuiesc tot subconștientul nostru. De acolo vin ca din jungă. Din cea mai întunecată pădure a spiritului nostru.

Și Freud se presupunea că știa ceva despre subconștientul nostru.
Singuri ne pregătim tortura. Singuri ne pregătim crimele. Și oamenii care ne vor face rău tot de acolo vin, din subconștient, ca și cum ar face parte dintr-o predestinare.
Greutatea afirmației pare copleșitoare.
Dar e adevărată?

Înclinăm să credem că da, chiar dacă este, oarecum, vagă, adică nu destul de deslușită. Nu este destul de clară/și elocventă prin consecințele pe care le provoacă și pe care nu cred că le putem nici măcar aproxima.
Cu alte cuvinte, rădăcinile acestei afirmații sunt atât de adânci încât nici măcar nu avem puterea de a le bănui.

Poate că e mai bine așa.
Altfel ne-ar înfricoșa și mai mult, până în măduva oaselor.
Căci, mergând pe firul afirmației, am dezgropa cele mai zguduitoare temeri ale noastre. Am scoate la iveală lucruri care ne tulbură nespus.
Frici atavice, ancestrale, care ne locuiesc încă de la începutul ființei noastre.
Am vedea tot adevărul din izvorul ființei noastre – și, cel puțin unii dintre noi, poate că nu suntem pregătiți să o facem / și , ceea ce este mai rău, poate nu vom fi pregătiți niciodată să o facem.

Nu avem curaj îndestul pentru a sta în fața acestei afirmații. Iar, uneori, îți trebuie un curaj crud pentru a înfrunta tot adevărul. Adevărul gol-goluț.

 

Mihail Glățanu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page