Mâncare şi Băutură — martie 1, 2014 at 10:50

Un vin suav: Inama Soave 2011

by

soaveEste produs de Inama si de fapt este un Soave Classico, adica obtinut din struguri din regiunea “originala” desemnata pentru productia de Soave, cu vii plantate pe dealuri vulcanice la est de Verona. Regiune care, “clasic” la italieni, a crescut apoi cu niste parcele fertile de pe aiurea, din campie numai bune de facut supraproductie, devenind Soave DOC.

Giuseppe Inama, fondatorul domeniului, a început sa cumpere încă din anul 1950 mici loturi de viţă de vie, iar astăzi compania deține mai mult de 25 de hectare în inima regiunii Soave Classico. Ideea sa a fost sa producă numai vinuri de top, fiecare dintre ele reflectând unicitatea “terroirului”. Acum, la a treia generație  proiectul familiei este ca vinurile Inama sa reflecte propria viziune, în afara stilurilor și tendințelor de moment.

Aspect (Culoare): Tanar, clar, galben deschis, semitransparent cu aluzii verzui

Nas: Fresh, delicat, intensitate scazuta spre medie, cu aluzii initiale de ceva mere verzi asociate cu tente minerale. Pe masura ce vinul se deschide senzatiile olfactive vireaza spre aspecte gingase, florale, diafane, de flora de camp.  Tot tabloul este completat de tuse de unt si alune prajite, in genul Champagne plus  subtile note drojdioase. O impresie de unt pe paine proaspat prajita. Un nas complex, fermecator mai ales prin subtilitate decat prin intensitatea aromelor.

Gust: Atac proaspat, lejer, corp mediu insotit de o aciditate vioaie si aspecte citric-minerale plus o tusa dulceaga. O constructie fina, pura, invocand senzatiile din nas si care, desi nu iese in evidenta cu foarte multe arome, nu lasa nici un moment impresia de banal sau diluat. Mai degraba de rafinat, cu o mineralitate eleganta, retinuta si omniprezenta. Curge lejer, ca o Champagne fara bule si lasa in urma un postgust proaspat, usor tonic, crocant  si mineral care cerseste urmatorul pahar.

In concluzie  este gingas si suav. Ai impresia ca e o panza fina de borangic, care sta in orice moment sa se rupa, sa se dezintegreze si nu stii practic in ce se tine.

Cert este ca “se tine” si vinul este foarte bun, deosebit, un vin alb italian care in general se inscrie la categoria proaspat, simplu, neutru, floral. Asa cum aminteam mai sus, aduce a un vin linistit de Champagne fara aciditatea taioasa. 

Daca va intalniti cu el incercati-l ca merita. Dar neaparat la inceputul mesei/degustarii, atlfel nu o sa intelegeti mare lucru din „lucrare”. Costa in jur de 50-60 de lei.

inama

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page