Cultură şi Educaţie — octombrie 4, 2015 at 19:21

Un român din SUA revoluționează jocurile 3D

by

Un joc inventat de un gălăţean stabilit în America a devenit materie opţională într-o şcoală din Bucureşti şi în mai multe grădiniţe private din ţară. Se numeşte X-COLONY şi deja a fost prezentat la târguri internaţionale, unde a fost apreciat şi considerat unic pe piaţă. Succesul a fost uimitor, iar jocul, ca un puzzle 3D, a stârnit şi interesul americanilor.

 

joc

Din bucăţi de carton şi bandă adezivă transparentă, copii dau naştere unor figuri 3D. Totul este posibil datorită jocului X-COLONY, inventat de un gălăţean stabilit în America, fost cadru universitar.

„Acum trei ani de zile am avut şansa şi am cumpărat câteva cărţi de origami. Şi am fost puţin nemulţumit de faptul că origami mă restricţionează să nu folosesc lipituri şi tăieturi. Şi mi-am propus să privesc lucrurile din perspectiva unui copil, dacă vreau să mă joc, de ce-mi impui restricţii?”, povestește Sorin Alexe, inventator.

Jocul lui Sorin Alexe a avut succes şi a devenit o materie opţională la o şcoală de stat din Bucureşti, dar este folosit experimental de mai multe grădiniţe private din ţară.

Leonard Alexandrovici, coordonator grădiniţă spune că „este un joc revoluţionar în care încercăm să îi familiarizăm pe copii cu concepte de altfel foarte abstracte şi foarte grele, care se predau în şcoală – geometrie, trigonometrie.”

Cei mici sunt fascinaţi de ceea ce iese din mâinile lor: „Îmi place fiindcă este o formă creativă şi te surprinde mereu plăcut”. „Mi s-a părut greu, am spus – nu o să reuşesc niciodată, dar acuma mi se pare foarte simplu”, povestesc elevii.

Violeta Rădăcină, educatoare, spune că „de-a lungul sesiunilor au reuşit să vadă lucrurile tridimensional. La început, peştii erau plani. În timp, au învăţat să creeze tridimensional.”

Psihologii spun şi ei că jocul facilitează dezvoltarea copiilor. „Pe lângă faptul că descoperă proprietăţi matematice prin intermediul construcţiilor pe care ei le realizează, se observă în mod categoric, o dezvoltare a inteligenţei spaţiale”, spune Andreea Stan, psiholog.

sursa digi24

 

Preţul unui astfel de joc variază între 55 şi 95 de lei, în funcţie de câte piese are.

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page