Un rău mic… cât Basarabia!

by

Nicolae Bălcescu scria: “ISTORIA este cea dintîi carte a unei naţiuni. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul. O naţiune fără istorie este un popor încă barbar şi vai de acel popor care şi-a pierdut istoria,religia revenirilor”.

basarabia

Cine suntem noi? Cine ne-au fost strămoşii? Care ne sunt rădăcinile? Ce evenimente s-au întîmplat pe aceste locuri cu secole în urmă? Ne cunoaştem oare istoria cu adevărat? Nu voi reda aici o înşiruire de date istorice…voi încerca doar să definesc ce ar trebui să însemne faptul că suntem Români şi ce ar trebui să însemne pentru noi toţi, Neamul Românesc… pentru că a recunoaşte de unde vii, cine eşti şi încotro mergi, este o mare virtute.

Neamul românesc, chiar dacă are rădăcini printre cele mai vechi popoare ale Europei, astăzi, este printre puţinele de pe acest continent care continuă sa fie dezmembrat pe pămîntul său strămoşesc.

Gândiți-vă!…  În societatea de astăzi uităm de credință, uităm de patrie, uităm de părinți și… ce preferăm?… Preferăm niște dorințe materiale, urmate de realizări materiale, niște materializări ieftine care niciodată nu au adus la o fericire adevărată.

Suntem doar nişte mincinoşi leneşi… Ne prefacem că nu ştim, ceea ce ştim… Nu vrem să ştim cu adevărat ceea putem… de cele mai multe ori nu ştim ce vrem… suntem mereu doar nişte indecişi care ezităm, şovăim şi  batem pasul pe loc… Noi, cei care trăim în secolul XXI nu avem curaj să ne alegem singuri soarta, îi lăsăm pe alţii… Suntem tot ce vor alţii să fim şi uităm esenţialul… că suntem Români!

De ce majoritatea dintre noi fac uitată istoria şi ne este ruşine cu ea?… De ce românii tind să uite că sunt români?  De ce Republica Moldova şi România sunt ţări diferite?… doar pentru că acum sunt separate de o graniţă trasată de alţii?…  De ce nu putem accepta şi recunoaşte că trăsăturile care definesc România, definesc în egală măsura şi Republica Moldova?…  păcat, puţini sunt în stare şi doresc să recunoască acest lucru…  şi puţini au curajul să rostească tare şi ferm că… ,,Basarabia e România”!

Costum_popular

Motivaţiile care ar demonstra că ,,Basarabia e România” şi că Noi suntem toţi Români sunt nenumărate… avem o mulţime de lucruri comune…  Folclorul – în ambele ţări sunt interpretate aceleaşi cântece populare şi nimeni nu spune dacă originea este moldovenească sau românească… Cultura – în şcolile ambelor ţări se studiază aceeaşi scriitori: Ion Creangă, George Călinescu, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Coşbuc, etc… Drapelul ambelor stateTricolorul…  Tradiţii –  sorcova, colindele, pluguşorul etc… IstoriaStrămoşiiMâncărurilePortul naţional şi nu în ultimul rând – Limba… şi mai mult, accentuez acest aspect – Limba Română.

Da… geografic suntem moldoveni, ardeleni, olteni, banaţeni, etc, dar… Suntem cu toţii români! Pentru că o spune istoria, o spun documentele, o spun oamenii… Faptul că România şi Republica Moldova sunt două state, nu înseamnă că există români şi moldoveni…  nu este limbă română şi moldovenească…  istoria nu trebuie studiată separat… Ele au format un stat integru, şi-au „renăscut” odată cu unirea din 1918, dar o parte din el a fost furat şi a suferit un intens proces de deznaţionalizare şi rusificare forţată… Aşadar, înainte de a trage concluzii pripite, trebuie să cunoaştem istoria… şi să nu ne ruşinăm de istorie…

74352_634070779962408_2004276471_n

Ruşinoasă hotărârea Consiliului de Coroană, ce s-a supus de fapt ultimatumului sovietic privind cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. În Hotărâre se arată că „România este gata să discute amical şi de comun acord toate propunerile sovietice”…. Din 26 de participanţi, numai 6 s-au pronunţat pentru rezistenţa militară, printre care şi Nicolae Iorga…. Într-adevar ruşinoasă… poate ar mai fi de spus că, în situaţia în care se incheiase pactul sovieto-german, Romania era izolată şi alianţele tradiţionale nu mai funcţionau… Romania, poate că la momentul acela a ales răul cel mai mic şi a cedat Basarabia.
Alternativa apărării Basarabiei ar fi dus inevitabil la deschiderea unui front de lupta la est cu URSS şi la vest cu Ungaria. Cum România nu s-ar fi putut baza pe nici un sprijin în această situaţie şi e lesne de presupus care ar fi fost urmările.

doliu_pentru_basarabia-28-iunie-1940-

Un rău mic, cât Basarabia!… iar după ciopârţire, după deportări, foamete, exterminari în masă a populaţiei baştinaşe, n-a fost alegerea răului cel mai mic… ci alegerea unei mari ruşini şi a laşităţii…
Să cedezi din nou ruşilor Basarabia, care după atâta chin şi umilinţe din 1812, a găsit totuşi forţă  şi curaj să aleagă în 1918 din nou Ţara Mamă… care a tradat-o pentru a doua oară, în 1940…
Trădarea propriului său popor şi jertfirea unui teritoriu istoric nu poat fi considerate drept “rău mic”… Cea mai mare greşeală a României a fost probabil faptul că a lăsat Basarabia pradă sovieticilor…Trebuia să se jertfească pentru ea… măcar o picătură de sânge trebuia să dea pentru ea… pentru că în ciuda rusificării, basarabenii şi-au păstrat intacte limba, datinile şi obiceiurile…

Oare putem să nu-l credem pe Eminescu, „omul deplin al culturii româneşti”, care era obsedat de valorile naţionale, de geneza poporului român?… Ripostând argumentat la deformările de tot felul, privind istoria noastră naţională, îndeosebi teza continuităţii, Mihai Eminescu scria… ,,Românii nu sunt nicăieri colonişti, oamenii nimănui, ci pretutindenea unde locuiesc sunt autohtoni, populaţie nemaipomenit de veche decât toţi conlocuitorii lor.” Conştiinţa sa patriotică, naţională despre originile nobile şi vechimea neamului român reiese şi din aceste cuvinte: „Am fost, suntem şi vom fi veşnic români, pentru că avem înrădăcinată în noi conştiinţa unităţii de origine, limbă, de simţire şi gîndire…”.

Problema Basarabiei cedată Rusiei l-a durut mult şi a fost un fir roşu în opera sa politică. „A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti”– scria Eminescu.

De aceeea, îmi persistă în cap o întrebare… Oare aşa ar fi arătat harta actuală a Romaniei şi a Republicii Moldova dacă atunci se opuneau cu armele?

Oare aşa ar fi arătat harta actuală a Romaniei şi a Republicii Moldova dacă atunci se opuneau cu armele?

Oare aşa ar fi arătat harta actuală a Romaniei şi a Republicii Moldova dacă atunci se opuneau cu armele?

Evenimentele din Republica Moldova aparţin spaţiului românesc, sufletul basarabeanului este şi sufletul românului… Astăzi, apar un nou soi de „moldoveni”, cei care tind sa fie români, cei care încearcă să-şi găsească un loc, un adăpost… cei care au curajul sa deschidă cărţile de istorie şi să ridice adevărul la suprafaţă… care au curajul să scoată la iveală interesele ascunse ale sovieticilor de altă dată…

Totuşi, suntem în continuare dispersaţi… De ce?…  E foarte simplu… suportăm, încă, consecinţele a ceea ce a fost şi a trecut… Suntem români cu toţii în obiceiuri, limbă şi port… identitatea de etnie ne-a rămas intactă, nepătată… Poporul  român este numai unul , el e unit şi solitar… şi cîte sabii nu au încercat să-l plece… nu cred că vor reuşi, aşa cum nu au reuşit niciodată…

moldoveni

Și, prin timp… tu, eu, tineri sau bătrâni… noi, alcătuim un fundament pentru un licăr de speranță al acestui copil abandonat, numit Moldova… Avem puterea de a dărui speranță, entuziasm și împreună suntem mai puternici pentru că România nu e un singur om… şi numai dacă luptăm împreună pentru drepturile care nu ne aparțin  doar prin lege, dar ne aparțin prin conștiință… vom reuşi!… Viitorul începe în trecut, iar noi, continuând să ne negăm istoria, vom pieri și noi unul câte unul… Istoria nu poate fi falsificată…

Indiferent  că ne aflăm pe malul drept sau stîng al Prutului, suntem Români…  şi aşa vom fi mereu, căci în venele noastre curge sânge de român. Ţine de neamul tău românesc şi nu te înstrăina! … Fii mândru că eşti Român!

România și Basarabia sunt două inimi dar care au același suflet… Un suflet brăzdat de răni și de răutatea altor popoare care au încercat să ne ia tot ce am avut mai scump… istoria și neamul… Sîntem toţi Români şi „Basarabia este România!”…. niciodată nu-mi va fi ruşine să confirm şi să vorbesc despre acest lucru, în profida faptului că nu este pe placul unor oameni care încă mai conservă reminescenţe comuniste sau a unora care pur şi simplu le este frică şi ruşine să susţină integritatea naţională a acestui popor.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page