Editoriale — mai 11, 2013 at 12:56

Un proiect pentru generaţiile viitoare… Casa de cultură Olteniţa

by

tone2Marţi, 7 mai 2013, am fost în Olteniţa şi ne-am întâlnit cu primarul Petre Ţone, care ne-a primit cu căldură  în biroul său şi ne-a vorbit cu mult entuziasm despre construcţia Casei de Cultură aflată în planul municipiului de mai mult timp. Această clădire care va cuprinde  biblioteca municipală, muzeul de arheologie și sală de spectacole. Proiectul este gata și se intenţionează să se aloce 30 de miliarde din bugetul local de la buget.

Primarul Petre Ţone ne-a spus că în acest moment se lucrează la realizarea studiului de fezabilitate (SF) iar locaţia pentru Casa de Cultură fiind stabilită în parc, lângă Turnul de Apă, unde se află vechea clădire a Bibliotecii Municipale. “Suntem în discuţii cu doi arhitecţi şi demarăm SF-ul. După SF, încercăm un concurs pentru proiect. Pe SEAP se va licita proiectarea. Proiectul costă foarte mult, iar eu am estimat cu specialiştii între 70 şi 90 de miliarde lei vechi. Poate duce până la 2 milioane de euro. Locaţia este în parc. Avem mai mult de 2000 mp, care sunt arhisuficienţi. Asta va fi una din cerinţele mele: să fie între 1000 şi 1200 mp. Ca să puteţi face o comparaţie, Clubul (Clubul Copiilor n.r) are 806 mp. În această Casă de Cultură se va găsi Biblioteca Municipală şi cea mai mare parte din muzeu-partea de expoziţie. În altă locaţie vom avea restaurarea şi conservarea la alte lucruri. Va fi multifuncţională. Va avea şi o sală de conferinţe mai mică cu 50, 60 de locuri.”

Primarul Petre Ţonea speră ca, pentru construcția Casei de Cultură și reabilitarea Turnului de Apă să folosească și bani din afara Primăriei. ”Sper din tot sufletul să reabilităm turnul pe fonduri europene. La ”Cultură” nu sunt bani pe fonduri europene şi atunci trebuie să ne axăm pe două surse: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean. De unde vom putea cât de puţin, minimul să fie 10 miliarde de lei (ROL). Într-adevăr investiţia totală la acest proiect este de patru milioane treizeci şi două de mii de euro de la canalizare, parte electrică, sonorizare, tot ce înseamnă dotări. Până obţinem proiectul tehnic intrăm în toamnă. Cu riscul că se va termina în 10 ani, la anul, că vom accesa sau nu fonduri europene, demarăm construcţia. Până atunci eu sper să obţinem fonduri pe mai multe surse. La Călăraşi a durat 23 de ani Casa de Cultură, dar noi nu o să facem un obiectiv aşa colosal. ” au mai fost câteva din afirmațiile lui Petre Țone.

“O să reabilităm clădirile importante și începem cu turnul, iubesc florile și spațiile verzi am oameni pasionați și ne îngrijim de aspectul orașului, vreau ca orașul să înflorească, în fiecare săptămână discut aceste probleme și în fiecare zi mai facem un pas înainte”, a încheiat petre Țone.

Este lăudabil acest proiect ţinând cont că, 2000mp vor fi alocaţi pentru educație și cultură. “Și dacă scot bani din piatră seacă şi tot o fac”, a declarat Țone. Cu siguranţă va reuşi!… este un om determinat, care crede în ceea ce face şi mai presus de orice, chiar munceşte şi îşi asumă responsabilitatea acţiunilor sale, contribuind la înflorirea oraşului pe care îl conduce. Sunt sigură că atunci când a spus: “Vreau să-mi leg numele de oraș” a ştiut ce spune, deoare prin intermediul acestui minunat proiect Casa de Cultură, numele lui va fi legat pentru totdeauna de oraşul Olteniţa.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page