De prin lume adunate — septembrie 28, 2013 at 16:40

Un om a luminat un sat

by

ursici51 de oameni trăiau în 14 gospodării fără curent electric. În Gara de Nord, Iulian Angheluță vindea tricouri și sacoșe de pânză cu mesajul “Lumina pentru Ursici”. Din banii strânși, urma să cumpere panouri solare pentru cei 51 de săteni.

Pe Iulian Angheluță l-am cunoscut anul acesta pe Peronul 14 al Gării de Nord, în iunie, la Train Delivery. La “standul” lui erau căsuțe din carton negru luminate de candele improvizate din becuri. Le spunea tuturor că oamenii din Ursici, un sat de munte din comuna Boșorod, județul Hunedoara, au nevoie de lumină.

Lui Iulian i-a rămas gândul la oamenii din Ursici după ce a ajuns în satul lor, într-o iarnă, in 2008. S-a tot gândit cum ar putea să-i ajute pe oameni, dincolo de mâncarea și hainele pe care le ducea din când în când.

Anul trecut, s-a hotărât să-i ajute pe cei din Ursici și să le aducă lumină în sat. A început să se gândească la o campanie de strângere de fonduri, cu ajutorul ONG-ul pe care l-a înființat alături de doi prieteni, Free Miorița. Au făcut logo-ul, s-au gândit la mesaj și Iulian a plătit din banii lui realizarea primelor materiale promoționale (tricouri, sacoșe de pânză, creioane și stickere).

Lumina-pentru-Ursici

 

Iulian a început să scrie emailuri la companii și să ceară sponsorizări. Toată lumea spunea că bugetele pentru responsabilitate socială s-au terminat. A participat la evenimente în oras și a spus tututor că oamenii din Ursici au nevoie de ajutor. Vestea a ajuns și la urechile bloggerului Manafu care și-a donat spaţiul publicitar de pe blog pentru cauza proiectului. În scurt timp, banca Unicredit a donat banii pentru toate cele 14 panouri solare. Câte 500 de euro pentru fiecare panou solar.

“Dacă îți pui ceva în cap, reușești fără nicio problemă și reusești dincolo de instituții sau autorități” spune Iulian. Nici când le-a spus sătenilor că vine să instaleze panourile solare, aceștia nu l-au crezut. Proiectul de iluminare a satului Ursici e vechi de 30 de ani și multe personalități, politicieni și jurnaliști le-au promis oamenilor că le vor aduce lumină-n sat.  În final, cel care a reuşit a fost Iulian, un tânăr de 38 de ani care lucrează într-o agenție de publicitate.

ursici1

Mădălina Oprişan, AlTreileaSector.ro

 

Tags

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page