People-Passion-Performance — iulie 8, 2017 at 13:29

Un avocat poate să critice în presă actul de justiție și pe judecătorii implicați

by

george-washington-libertatea-de-exprimare

 

CEDO, lovitură care cutremură justiția din România: schimbare RADICALĂ

 

Curtea Europeanp a Drepturilor Omului vine cu o decizie care va schimba radical modul în care se raportează inculpații la actul de justiție, dar și avocații acestora. În acest moment, mulți avocați și inculpați refuză să comenteze cauzele aflate pe rol, însă în urma deciziei CEDO ei pot face acest lucru în mass media.

Un avocat poate să critice în presă actul de justiție și pe judecătorii implicați, atâta timp cât se bazează pe probe concrete și o face în limitele deontologiei profesionale. Acest aspect a fost subliniat acum ceva vreme de judecătorii CEDO în cauza Morice contra Franței, când avocatului i s-a recunoscut dreptul de a formula critici corecte la adresa judecătorilor, cu atât mai mult dacă e vorba de apărarea justă a unui client.

“Avocații au, cu atât mai mult, dreptul de a se exprima public cu privire la modul de funcționare al justiției, atâta timp cât critica lor se încadrează în anumite limite (…). Acestea din urmă se regăsesc în normele de conduită impuse în general membrilor unui barou, așa cum reies și din cele zece principii enumerate de Consiliul Barourilor Europene pentru avocații europeni, în special «demnitatea», «onoarea», «integritatea» și «respectul pentru… buna administrare a justiției». Astfel reguli contribuie la protejarea puterii judecătorești de atacuri gratuite și nefondate, care ar putea fi bazate exclusiv pe dorința sau pe o strategie de a se asigura că dezbaterea din instanță este urmărită de mass-media sau de o reglare de conturi cu judecătorul din dosarul respectiv”, a concluzionat CEDO.

Practic, libertatea de exprimare a unui avocat îi dă posibilitatea să ia parte chiar și la dezbaterile publice cu privire la înfăptuirea justiției, atâta timp cât o face în limitele impuse de profesia lui și nu pentru a denigra un judecător. Cu alte cuvinte, atâta timp cât critica reflectă o situație obiectivă, avocatul nu poate fi cenzurat într-o societate democratică, cu atât mai mult cu cât, spun judecătorii, avocatul este (asemenea unui jurnalist) unul dintre “câinii de pază ai democrației”, informează Avocat.net.

Hotărârile CEDO prin care se constată existenţa unor violări ale Convenţiei au caracter obligatoriu pentru statele membre vizate, care trebuie să le pună în aplicare.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page