Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — mai 3, 2013 at 21:03

Ultimele ore dinaintea răstignirii

by

Matei
Isus isi anunta pentru ultima data apostolii ca va fi rastignit. Tot atunci, arhiereii se sfatuiesc cum sa-l prinda. Iuda primeste banii. Isus si apostolii se asaza la Cina cea de Taina. Isus anunta ca unul dintre ei il va vinde. Iuda intreaba: ”Nu cumva sunt eu?” Iar Isus raspunde: ”Tu ai zis”. Apoi Isus imparte painea si vinul. Petru se leapada de trei ori. Isus este in rugaciune, insingurat. Isus e sarutat de Iuda si dus la judecata. Isus marturiseste ca el e Fiul Omului, iar arhiereii il acuza de hula. Iuda se spanzura. Isus e dus la Pilat, iar intre Isus si Baraba, multimea spune sa fie rastignit Isus. Apoi, Isus este batjocorit, cerul se intuneca pe la ceasul al noualea, Isus intreaba de ce a fost parasit de Tatal sau, si moare.

cina cea de tainaMarcu
Isus si ucenicii pregatesc Pastele intr-o odaie. Isus anunta ca va fi vandut de unul dintre ei. Isus este intristat de moarte si cere ca Tatal sa departeze paharul patimilor de la el. Isi gaseste ucenicii dormind si-i mustra, ca nu au privegheat. Iuda il saruta, arhiereii il prind. Unul dintre ucenici taie urechea unui arhiereu. Isus, dus la judecata la marele preot, spune ca el e Fiul Omului si ca va veni la Judecata. Petru il tagaduieste de trei ori. Pilat, ca sa faca pe placul multimii, il da pe Isus in mainile lor sa-l rastigneasca. Este rastignit intre doi raufacatori. Cerul se intuneca si Isus moare.

Luca
Satana intra in Iuda. Isus cere sa se pregateasca Cina intr-o anume odaie. La masa, el imparte painea si vinul. Isus spune ca el ii slujeste pe apostoli si ca le randuieste imparatie. Cocosul nu va canta pana ce Petru nu-l va lepada pe Isus de trei ori. Isus se duce sa se roage, iar un inger il imbarbateaza. Iuda il saruta. Trimis la Irod, Isus nu vorbeste, iar Irod il batjocoreste si-l trimite iar la Pilat. Pilat spune ca nu a gasit nicio vina lui Isus si ca vrea sa-l elibereze, dar multimea cere rastignirea lui. Pe cruce, unul dintre raufacatori il huleste, iar celalalt se mustra pe sine si pe acela. Soarele se intuneca, catapeteasma se rupe iar Isus moare.

Ioan
Isus spala picioarele ucenicilor la Cina. Isus spune ca il va trada cel caruia ii va intinde bucatica de paine. Iuda primeste bucatica de paine si Satana intra in el. Isus le vorbeste ucenicilor despre venirea Duhului Sfant ca mangaiere si ii anunta de prigonirile viitoare. Petru taie urechea unui soldat venit sa-l prinda pe Isus si e mustrat de acesta. Isus e dus de la Ana la Caiafa. In fata lui Pilat, Isus spune ca imparatia lui nu e din lumea aceasta. Pilat nu-i gaseste vina, dar multimea cere sa fie rastignit. Isus primeste pe cap coroana de spini si mantie purpurie. Pilat insista ca ar avea putere sa-l elibereze dar Isus nu se apara. Isus e batjocorit, soldatii trag la sorti hainele Lui, un burete de otet este dus catre gura lui, si in fine, moare.

Sursa:praf.info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page