Comunicate de presă, Ultimile Știri — mai 10, 2016 at 13:07

Tu votezi, MAI te informează:Recomandări din partea MAI. Contravenții și Infracțiui electorale

by

În contextul organizării alegerilor locale din acest an, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot. Prin intermediul acestei campanii, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului.

votareÎn cadrul campaniei au fost realizate mai multe tipuri de materiale și au fost alese modalități de promovare multiple pentru a atinge categorii de public-țintă cât mai diverse.

Astfel, au fost tipărite 22.000 de afișe, format A2, care au fost distribuite în întreaga țară pentru a fi amplasate în locuri aglomerate, în sediile unor instituții publice cu aflux mare de cetățeni, precum și la intrarea în secțiile de votare.

La nivelul judeţului Călăraşi vor fi distribuite şi amplasate 300 de afişe cu mesajul campaniei de informare a MAI.

Începând cu anul 2016, Autoritatea Electorală Permanentă implementează Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Sistemul a fost dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale și va asigura prelucrarea datelor de identificare ale votanţilor şi compararea acestora cu datele deja înregistrate.

Programul va facilita şi eficientiza votul, va semnala dacă un alegător a votat deja, va semnala daca un alegător nu are drept de vot şi va agrega datele statistice privind prezenţa la urne.

Anul acesta, alegătorii vor primi 3 buletine de vot pentru a vota primarul, consiliul local şi consiliul judeţean faţă de 4 buletine de vot cum au primit la Alegerile Locale 2012, când alegătorii au votat şi preşedintele consiliului judeţean. Acesta nu va mai fi ales prin vot direct ci va fi desemnat din rândul consilierilor judeţeni.

Excepție fac alegătorii din București care vor vota consiliul local, consiliul general al municipiului București, primarul de sector și primarul general.

MAI va avea aproximativ 50.000 de angajați implicați în măsurile de ordine publică ocazionate de alegerile locale din 5 iunie. Coordonarea activităților MAI se va face, la nivel de județe, prin activarea comandamentelor operaționale județene iar la nivel central prin Centrul Național de Coordonare Integrată, care funcționează în regim permanent.

Peste 30.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră vor asigura paza sediului Biroului Electoral Central, Biroului Electoral al Municipiului București, sediilor Birourilor Electorale Județene și ale celor 16.616 secții de votare.

votare MAIDe asemenea, au fost realizate trei spoturi video și trei audio care, în baza deciziei Consiliului Național al Audiovizualului privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2016, vor putea fi inserate de către radiodifuzori la finalul calupurilor de spoturi publicitare electorale.
Spoturile MAI vor fi difuzate și prin intermediul plasmelor care sunt amplasate în locuri publice din marile orașe, în mijloacele de transport în comun sau în stațiile de metrou.
Totodată, pe pagina oficială de Internet a MAI, a fost creată o secțiune dedicată alegerilor care conține principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contravențiile ce pot fi constatate de angajații MAI și infracțiunile prevăzute de Codul Penal, precum și link-uri către deciziile Biroului Electoral Central și ale Autorității Electorale Permanente.

Contravenţii electorale

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice. Printre aceste contravenţii se numără:

  •  Prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei
  •  Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei
  •  Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare – se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei

Download (PDF, 193KB)

Infracţiuni electorale

Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393. Printre aceste infracțiuni, enumerăm:

  •  Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
  •  Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
  •  Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  •  Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

Download (PDF, 103KB)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page