Politica — iunie 28, 2016 at 20:30

Trend ascendent în relațiile Cubei cu Republica Populară Chineză

by

china-cubaAgenția de presa chineza, XINHUA si cea cubaneza, Granma, relatează pe larg în grupajele lor de știri despre aceasta reuniune la cel mai înalt nivel: Dialogul cu membrii Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez a avut loc în Sala Mare a Adunării Poporului, context în care Șeful Statului chinez l-a felicitat pe oficialul cubanez pentru succesul Congresului al VII-lea al Partidului Comunist Cubanez, care a avut loc în aprilie, la Havana.

Ambele părți au semnalat o dorință de dezvoltare pe termen lung a sprijinului reciproc, a schimbului de experiențe bazate pe realitățile specifice ale ambelor state.

Ca parte a vizitei sale în China, vicepreședintele Consiliului de Stat din Cuba a vizitat Shanghaiul, unde s-a întâlnit cu importante oficialități locale, discutând și perspectivele colaborării economice intre Cuba și zona economica Shanghai.

China este un important partener comercial al insulei caraibiene, probabil tara cu cele mai multe întreprinderi mixte în Cuba. Partea chineza intenționează să investească 500 milioane de dolari în vederea repunerii în funcțiune a combinatului Las Camariocas, o unitate de prelucrare a nichelului neterminată din perioada sovietică. Conform acordului, Cubaníquel, urmează sa dețină 51 la sută, iar partea chineza 49 la sută.

Schimburile comerciale bilaterale au atins cifra de 1,3 miliarde de dolari în 2015, exporturile chineze către Cuba însumând aproximativ un miliard de dolari, în principal fiind vorba despre bunuri de larg consum, frigidere, autobuze, autocamioane de mic tonaj, potrivit Ministerului de Externe al Chinei.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page