Sănătate — octombrie 22, 2014 at 16:16

Transplantul revoluționar datorită căruia un bărbat paralizat poate să meargă din nou

by

Un bărbat paralizat de la piept în jos din anul 2010 poate să meargă din nou, datorită unui tratament revoluționar.

Medicii din Polonia, ajutați de oameni de știință din Londra, au reușit un transplant în premieră: au prelevat celule din cavitatea nazală a pacientului și le-au introdus în coloana vertebrală.

Potrivit BBC News, Darek Fidyka, fost pompier, a paralizat în anul 2010 după ce a fost înjunghiat în spate de mai multe ori. După operație, a urmat o perioadă de recuperare de un an, iar acum bărbatul se poate deplasa cu ajutorul unui cadru.

Concluziile medicilor au fost publicate în revista Cell Transplantation.

“Când nu îți simți jumătate de corp, ești neajutorat, iar când lucrurile încep să se schimbe, te simți de parcă ai renăscut”, a spus bărbatul în vârstă de 40 de ani.

CELULETratamentul la care a fost supus pacientul implică folosirea de celule specializate, care contribuie la simțul olfactiv și care au permis regenerarea fibrelor nervoase afectate după ce au fost transplantate în zona secționată a măduvei.

Profesorul Geoff Raisman, șeful Institutului de Neurologie din Londra, a declarat că reușita medicală în acest caz este mai impresionantă decât “primii pași pe Lună”.

Sursa Yahoo News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page