Comunicate de presă, Ultimile Știri — mai 21, 2015 at 08:23

Transformarea Europei in Economie Circulara se discuta la Bucuresti –

by

Pe 28 mai va avea loc la Bucuresti cea de-a treia conferinta anuala a Societatii Europene a Reciclarii unde tema principala a discutiilor va fi reprezentata de tranzitia Europei catre o economie circulara.

Conform datelor procesate de Comisia Europeana, modelul cresterii economice de tipul ”ia-produ-consuma-arunca” a generat ideea ca resursele naturale sunt din abundenta, disponibile si pot fi aruncate. Insa unul  dintre  obiectivele  Directivei  2008/98/CE  este  acela  de  tranzitie  catre  “o  societate  a  reciclarii”,  urmarind evitarea generarii de deseuri si utilizarea lor ca resursa.

vella-audiereCu acest scop, Societatea Europeana a Reciclarii, organizeaza, pentru a treia oara, la Bucuresti conferinta internationala cu tema ”Resurse Naturale si Managementul Deseurilor”. In cadrul acestei conferinte se doreste punerea in discutie a conceptului de economie circulara – ceea ce presupune reutilizarea,  repararea,  renovarea  si  reciclarea materialelor si a produselor existente.

 „Protejarea mediului inconjurator si a resurselor naturale este esentiala pentru calitatea vietii, atat a generatiilor prezente, cat si a generatiilor viitoare. Ultimele statistici la nivel global arata ca, in ritmul actual, pana in anul 2050 vom avea nevoie de 2 planete pentru a ne satisface nevoile. In acest context, si in conditia in care Romania recicleaza doar 3% din deseuri, consideram oportun organizarea Conferintei Internationale <<Societatea Europeana a Reciclarii – Resurse Naturale si Managementul Deseurilor>>. A 3-a editie a Conferintei este o intrunire in cadrul careia aducem in acelasi loc actorii implicati in sistemul de management al deseurilor (SMID), atat autoritati de reglementare si control, companii, dar si reprezentanti ai societstii civile si mediului academic, in vederea gasirii celor mai potrivite solutii la problemele critice existente”, a declarat Mihaela Papazu, Director Executiv Asociatia Planeta Verde.

In cadrul evenimentului vor fi prezenti invitati din zona politica europeana si nationala din domenii conexe protectiei mediului. Printre cei mai importanti invitati se vor numara: Karmenu Vella – Comisar European – Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Comisia Europeana (confirmed speech), Reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor Romania, Piotr  Barczak  –  Responsabil proiecte de mediu,  European Environmental Bureau, FEVE, Federatia Europeana a Recipientelor de Sticla, GEIR, Grupul European al Industriei de Regenerare a uleiului si AEA,  Asociatia  Europeana  a Aluminiului, Asociatii  de preluare responsabilitate deseuri din Romania, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si mulți altii.

Temele principale de discutie din cadrul conferintei vor face referire la: stimularea reciclarii si prevenirea pierderii de materiale valoroase; crearea de locuri de munca si crestere economica; demonstrarea modului in care noile modele de afaceri, eco-design si simbioza industriala pot duce catre “zero deseuri” (zero waste); reducerea emisiilor cu efect de sera si a impactului asupra mediului.

Evenimentul este organizat de Asociatia Planeta Verde si sustinut de Intersemat, Global Innovation Solution, Asociatia Recolamp, CIROM si EuroConstruct Trading ‘98.

###

Despre Asociatia Planeta Verde

Asociatia Planeta Verde promoveaza, prin proiectele sale, principii de dezvoltare durabila pentru politicile sociale, economice si de mediu din Romania. Membrii asociatiei militeaza pentru responsabilitatea indviduala fata de mediu a fiecarui cetatean in parte si promoveaza ecologia ca stil de viata. Prin activitatea sa APV pune accentul pe informarea la scara larga a romanilor in legatura cu avantajele colectarii selective a deseurilor si a convietuirii intr-un mediu curat.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page