Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — mai 17, 2013 at 13:33

Traian Băsescu: “ Hrana o poate asigura doar agricultura”

by

basescuPreşedintele Traian Băsescu  joi, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2013 cu tema “Viziunea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România faţă de PAC 2014 – 2020” a declarat că prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura ţine de lipsa strategiei pe termen lung.

“Vreau să vă precizez de la bun început că nu am venit pentru un discurs politic, ci am venit poate să ridic probleme şi să sugerez soluţii. Prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura românească este legată de lipsa unei strategii pe termen lung. “

Președintele statului a mai explicat că agricultura reprezintă motorul oricărei națiuni, fără de care ea nu ar putea funcționa corespunzător. Acesta a subliniat importanţa producției din agricultura care trebuie să asigure , în primul rând nevoile populației ţării şi mai apoi nevoile pieţei externe.

Nici un judecător şi nici un procuror n-ar putea trăi fără să mănânce. Dezbaterea publică este falsă uneori, nimeni nu poate trăi fără să mănânce și fără să bea apă. Agricultura are rolul de a trăi zi cu zi. Dacă trăim putem să facem și o justiție bună. Condiția este sa mâncăm, ca să fim buni. Hrana o poate asigura doar agricultura”.

Tot la această conferință natională a agricultorilor, președintele a mai afirmat că ar fi oportun înființarea unei agenţii speciale a statului, care să aibă prioritate la cumpărarea pământului. El a arătat că a venit timpul,  să se pună accentul în mod deosebit pe agricultură, întrucât acest domeniu nu se poate delocaliza.

“Am văzut foarte multe incidente, nu numai în România, în multe alte ţări din UE, în care mari uzine auto, mari producători de anvelope, într-o zi anunţă că închid şi pleacă unde e forţa de muncă e mai ieftină. Agricultura şi turismul au avantajul că nu pot fi delocalizate. Nimeni nu poate închide şi să plece lăsând pământul în România pentru simplul motiv că nu-l poate lua. Nimeni nu poate lua frumuseţile ţării” a mai afirmat Traian Băsescu.

„După cum ştiţi, în 2011 am desemnat o comisie pe lângă Preşedinţie care să elaboreze această strategie, urmând ca ea să fie pusă în dezbatere publică, cu speranţa semnării unui pact pentru agricultură, un pact semnat de toate partidele politice, de instituţiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii”…  Pe 24 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decizia privind reluarea activităţii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România. “Comisia urmează să finalizeze raportul privind politicile publice de dezvoltare a agriculturii până la data de 30 iunie 2013, când, potrivit deciziei, îşi va înceta activitatea. Comisia îşi păstrează componenţa iniţială, iar preşedinţia ei va fi asigurată în continuare de Valeriu Steriu”, se preciza la acea dată. Deasemenea preşedintele şi-a exprimat convingerea că cei care lucrează la respectiva strategie sunt cei mai buni profesionişti pe care România îi are. 

“Sper ca 30 iunie, cel mai târziu, să fie momentul în care domnul Steriu să ne poată prezenta public această strategie pe termen lung. În interiorul acestei strategii trebuie să găsim soluţii care trebuie să vizeze capacitatea noastră de a obţine producţii agricole sigure, fie că ne referim la producţii atât de dependente de vreme, de ploi, fie că ne referim la zootehnie sau alte ramuri”, a spus Traian Băsescu

A mai menţionat că încadrarea agriculturii într-o strategie pe termen lung este fundamentală şi ar permite nu numai o viziune naţională, ci şi credibilizarea în interiorul UE în ceea ce priveşte capacitatea României de a lua decizii pe termen lung, cu obiective precise.

Traian Băsescu și-a exprimat în final speranța că statul român va fi mult mai atent la aspectele legate de   terenurile agricole.

“As vrea să văd că România nu-și vinde pământul, dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem țara”, a mai punctat președintele.

surse: mediafax,agerpress

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page