Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — mai 24, 2013 at 18:40

Tradițiile și obiceiurile la români – Scaloianul

by

Conform tradiției populare, ieri 23 mai 2013, în cea de-a treia joi după Paști, la români este Scaloianu; mai întâlnim în zilele noastre și denumirea de Caloian. La Școala Gimnazială ”Geroge Vîlsan” din comuna Independența, ieri, ca în fiecare an, elevii claselor a IV-a și a II-a sub coordonarea prof. Radu Irina, prof. Bălașă Ioana și prof. Ghiță Vasilica au desfășurat o activitate în care s-a practicat ritualul Scaloianului.

Acest obicei se practică din vechime, ajungând ca în zilele noastre să fie foarte rar întâlnit, de regulă doar prin unele localități. Desfășurarea ritualului este încadrată în două momente prezente în cadrul mai multor obiceiuri:+

 

I-constituirea cetei, aici, gruparea celor care urmează să execute ceremonialul și II-masa finală cu caracter festiv, care încheie ceremonialul.

Grupul angajat în executarea Scaloianului este deschis, singura condiție necesară fiind puritatea. Ritualul constă în confecționarea unei statui în miniatură din argilă sau lut galben. După confecționare, obiectul ritual este împodobit, așezat în siciriu și i se pun lumânări după care urmează ceremonialul înmormântării asemănându-se cu înmormântarea umană. Ultima secvență constă în dezgroparea peste trei zile a Scaloianului, aducerea în sat și aruncarea în fântâni, lacuri, bălți, astfel încât la final să se sărbătorească printr-o masă festivă.

Textele de Scaloian, nu foarte numeroase, dar destul de diverse, asta datorită caracterului oral, pot fi grupate fi în două categorii, în raport cu momentul interpretării lor . Primul text a fost asimilat de majoritatea cercetătorilor ca un bocet iar al doilea ca o invocație către Scaloian care este rugat să meargă ”în cer la Dumnezeu” sau să acționeze el însuși pentru a desfereca ploile dătătoare de belșug. Curios sau nu, ieri, de Scaloian în județul nostru a plouat cu găleata. Din diversitatea textelor menționăm o variantă:
”Caloiene, Iene
Du-te-n cer și cere,
Să deschidă porțile
Să sloboade ploile,
Să curgă ca gârlele,
Zilele și nopțile
Ca să crească grânele”

Elevii școlii din Independența au confecționat la școală păpușa din lut și au mers la marginea comunei să-l îngroape, respectând cu sfințenie obiceiul.

Încă o dovadă ca tradiția populară se mai păstrează și le mulțumim elevilor cât și cadrelor didactice pentru frumoasa activitate. Proiectul a fost coordonat de :  Prof. Ghiţă Vasilica – Şcoala Gimnazială ,,Constantin Brâncoveanu ” – Călăraşi, Prof. Radu Irina – Şcoala Gimnazială ,,George Vâlsan” – Independenţa , Prof. Bălaşa Ioana – Şcoala Gimnazială ,,George Vâlsan” – Independenţa

Prof. Aurelian Mihai

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page