Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — august 29, 2014 at 19:31

Tradiții și superstiții pe 29 August, la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

by

Tăierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este prăznuită pe 29 august. În popor, această zi este marcată de mai multe obiceiuri şi tradiţii. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

taierea-capului-ioanSfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserică Ortodoxă a rânduit că ziua de 29 august să fie zi de post aspru.

Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiţia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Prima şi a doua aflare a capului este sărbătorita pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul este prăznuită pe 25 mai.

În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul, există credinţa în popor că nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupea cu mâna. În popor se vorbea şi de începerea unui post, numit “de la cruce pana la cruce”, un post care ţinea până pe 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave.

Tot în popor era întâlnită şi interdicţia de a tăia şi mânca fructe şi legume cu forma rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Aceste obiceiuri nu au legatură cu Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, deci, nu trebuie respectate.

Potrivit tradiției, există o serie de obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie de cei mai credincioși creștini. Astfel, în această zi este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că formă lor amintește de cea a capului. În satul tradițional, în această zi nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mână. În popor se vorbește și de un post care ține “de la cruce până la cruce”, un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave. Postitorii mâncau în această zi numai o turtă de grâu sau de mălai.

Pentru că amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan, nu se mănâncă struguri și nu se bea vin (fiind asociate cu sângele). De asemenea nu se mănâncă usturoi, ceapă, mere, pere (în general fructe și legume rotunde, care seamănă cu un cap). Nici varză nu se mănâncă, pentru că se zice că pe varză i-a fost tăiat capul sfântului (de altfel, sărbătoarea se mai numește și a€œIoan tăie capul pe varza”).

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page