Politica, Politică regională — mai 26, 2016 at 15:10

Tot mai mulţi îl văd pe Vasile Iliuţă, Preşedinte al Consiliului Judeţean

by

Judeţul Cãlãraşi are nevoie în acest moment de oameni vizionari, curajoşi şi intreprinzãtori, de soluţii verificate.

uiNelu Bălaşa: Vasile Iliuţă eşti  cel mai tânăr, cel mai dinamic, cel mai prezent şi cel mai vizibil lider al PNL-ului, cu toate acestea eşti pe locul 3 pe lista de consilieri. De ce ?

Vasile Iliuţă:  Aşa este, a fost o decizie iniţială, când nu  s-a dorit să  fac parte din echipa de conducere a CJ. La momentul când  s-a “aruncat buchetul miresei”  şi eu mi-am dorit  să-l prind, Radu Filipescu a avut altă opţiune. Decizia s-a luat atunci când, încă, în noul PNL, mai domnea logica confruntării dintre cele două partide care au fuzionat.

Nelu Bălaşa: Şi totuşi ai strâns din dinţi, ai luptat şi ai muncit pentru PNL şi ai rămas loial PNL-ului..

Vasile Iliuţă: Da, pentru că mereu am plecat din spate, am fost în competiţie cu mine, cu  viaţa şi cu ceilalţi. Aşa  am ajuns învingător. În plus democraţia nu este o formă uşoară de guvernământ, fiindcă nu este niciodată încheiată, este un organism viu, schimbător, cu o continuă deplasare şi ajustare a balanţei dintre libertatea individuală şi ordinea de drept dintr-un partid. La noi în partid este competiție, se caută în permanenţă formulele cele mai potrivite, suntem un partid viu în care competiţia este o valoare fundamentală. Am crezut cu tărie în acest adevăr. Această realitate a făcut ca între timp, opţiunea  să se schimbe şi astăzi, iată, mă poziţionează foarte aproape de preluarea conducerii CJ.

Nelu Bălaşa: Şi îţi convine această situaţie de “roată de rezervă” ?

Vasile Iliuţă: Nu cred că este o situaţie de “roată de rezervă” . Roată de rezervă am fost la început, acum nu cred că partidul poate să conteste meritele mele politice. Eu voi face tot ceea ce trebuie să facă un militant al partidului şi de ce să nu spunem un lider al partidului, sunt prim-vicepreşedinte al partidului şi încerc să-mi menţin poziţia prin muncă, prin organizare şi prin ceea ce sunt eu priceput să fac. Am deschidere şi credibilitate în faţa oamenilor  cărora mă adresez, mă duc şi le dau acea speranţă şi şansă că  în echipa cu mine, pot să aibă un viitor, un viitor care să le dea siguranţă..

Nelu Bălaşa: Cum simţi? Te bucuri de încredere în rândul membrilor vechiului PNL, să zicem ?

Vasile Iliuţă: Mai e de muncă, cred că parţial, da. Jumătate dintre foştii mei colegi primari, sunt astăzi cu mine, în cealaltă jumătate sunt câteva supărări din cauza faptului că am fost unul dintre cei mai hotărâţi oameni politici ai Partidului Democrat Liberal şi m-am luptat cu PNL-ul actual, colegii care sunt pe funcţii astăzi. Aşa a fost firesc, eram adversari, au fost campanii electorale, unele foarte grele. Pentru a răzbi acolo unde toate uşile erau închise, a trebuit să mă zbat  şi am făcut şi câteva greşeli, pe care le-am recunoscut faţă de colegii liberali. Dar,  indiferent cât sunt eu de supărat pe Radu Filipescu, sau Radu Filipescu pe mine, nu suntem supăraţi pe PNL. PNL-ul este un partid istoric care are 141 de ani de existenţă şi indiferent de noi, el trebuie să meargă mai departe, noi suntem trecători, vremelnici conducători ai acestui partid.

Nelu Bălaşa:Vrei  să fii Preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi?

Vasile Iliuţă: Da, vreau! Sunt îndreptăţit să intru în această competiţie. 4 mandate de primar, unul de parlamentar şi de ce nu, preşedinte al grupului de producători, consorţiu de extensie şi dezvoltare rurală, succesele obţinute, mă recomandă.

Nelu Bălaşa: PNL Călăraşi este într-o situaţie delicată aş putea spune, în sensul că Răducu Filipescu, preşedintele de drept şi de fapt al PNL-ului, a declarat că face un pas în spate. Aşa cum se întâmplă în orice organizaţie, în orice societate când moare regele, poporul trebuie să strige: Trăiască regele! Va fi o luptă pentru putere.

Vasile Iliuţă: Nu aş interpreta-o aşa, aş spune altfel: Radu Filipescu a constatat că e nevoie de o altă generaţie în politică şi a făcut un pas înapoi. Cu toate astea, suntem o formaţiune politică cu 41 de primari pe funcţii şi avem candidaţi în toate localităţile. Sunt mândru că fac parte din această echipa mare, sunt mândru că pot să aduc valoarea mea politică într-o echipa aşa de importantă. Asta nu înseamnă că sunt numai câştiguri, sunt şi responsabilităţi extraordinar de mari, toată lumea are aşteptări, aşteptări care până astăzi nu au fost făcute pe performanţă, au fost făcute pe nişte priorităţi, pe care, pentru că fac parte din echipă, trebuie să le accept, să le duc mai departe şi să construim mai departe pentru binele organizaţiei.

Nelu Bălaşa: Sunt meritele lui Răducu Filipescu în această construcţie?

Vasile Iliuţă: Corect, recunosc şi trebuie să spun şi de ce. În această mare echipă formată din 41 de primari,  zestrea PDL-ului cu care am venit în PNL, a fost de 12 primari, iar Radu Filipescu, a venit cu 28 de primari, cu Daniel Dragulin, al 41-lea primar, echipa este foarte puternică şi toţi membrii PNL recunoaştem valoarea pe care Radu Filipescu, timp de 12 ani , a creat-o pentru Călăraşi.

Nelu Bălaşa: Şi totuşi va trebui , la un moment dat, să dea ştafeta. O predă acum, odată cu plecarea din funcţia de preşedinte al CJ, sau… ?

Vasile Iliuţă: Nu, lucrurile sunt clare. Faptul că Radu Filipescu a lăsat competiţia în interiorul partidului, liberă, pentru cine îşi doreşte să devină preşedinte de Consiliului Judeţean, e benefică partidului. Sigur, pentru unii acest lucru  ar putea să fie văzut că o  închidere de orizonturi, aşa  simţeam şi eu şi eram destul de supărat că nu am primit o funcţie importantă, prin care să-mi dovedesc abilităţile, valoarea politică şi viziunea mea de nouă generaţie, să aduc partidului câştigul pe care îl aştepta.

El va rămâne preşedintele partidului în continuare şi noi ne bucurăm de acest lucru. Mulţi nu ştiu, dar Radu Filipescu este cel mai puternic om politic din PNL. El deschide toate uşile şi are un important cuvânt de spus, fiind vicepreşedinte la nivel naţional, şi unul dintre oamenii de care se ţine cont în partid. Şi eu am fost important în cadrul PDL, dar trebuie ca fiecare să ne poziţionăm acolo unde ne este locul.

Nelu Bălaşa: Bine, acum tu eşti şi mai tânăr, mai ai timp să îmbătrâneşti.

Vasile Iliuţă: Nu, dar faptul că el face un pas înapoi, înseamnă recunoaştere. Este un merit al lui că recunoaște faptul că oamenii de o anumită generaţie trebuie să facă un pas înapoi, și că trebuie să vină în față o nouă generaţie. Dacă era un om care ţinea de funcţie, nu ceda şi puteam să câştigăm alegerile cu 45%  și să intrăm în opoziţie la Călăraşi.

Nelu Bălaşa: Dar, există totuşi o penurie de lideri în cadrul PNL-ului.

Vasile Iliuţă: Dacă am face o evaluare, am avea multe de vorbit, dar cred că lângă un lider mare prea puţini pot supravieţui. Eu sunt unul dintre supravieţuitori.

Nelu Bălaşa: Vorbind de lideri, de cei recunoscuţi, nu de cei autointitulaţi…

Vasile Iliuţă: De cei care îşi fac bine treaba şi sunt recunoscuţi pentru meritele pe care le au, pentru ceea ce au făcut pentru partid și pentru competiţiile câştigate, care i-au pus pe poziţia de lideri autentici, nu lideri numiţi.

Nelu Bălaşa: Din ce ştiu eu, foarte multă lume şi de la stânga şi de la dreapta, te consideră un viitor preşedinte al PNL-ului şi  Preşedinte al Consiliului Judeţean. Ai şi dovedit că eşti loial partidului şi obiectivelor pe termen lung şi pe termen scurt. Prietenii şi duşmanii tăi au acreditat idea că tu ai fi combinator şi că ai putea să ai deschidere către toate partidele, să faci o majoritate şi peste interesele partidului. Ce zici de asta ?

Vasile Iliuţă: Trebuie să le spun un lucru: experienţă pe care am avut-o, din dorinţa de reuşită, a fost aceea că e greu să te lupţi într-un partid şi să împarţi organizaţia în mai multe părţi, să faci mai multe grupuri. Consider că direcţia e una singură: de a face clar orice alianţa, în locul PSD-ului, aşa cum spune şi Radu Filipescu. Orice alianţă vom face, o vom face împreună, o gândim împreună şi bineînţeles că vom purta negocieri pe care le vom discuta şi certifica în cadrul partidului, vom susţine în echipa, nu prin orgolii şi nu prin dezbinare.

Nelu Bălaşa: Ce părere ai de conducerea PSD-ului ?

Vasile Iliuţă: Îmi pare rău să spun că echipa PSD-ului, cea care promitea la început, s-a dovedit a fi o “gaşcă” de prieteni care au pus mâna pe partid şi din păcate s-au poziţionat în aşa fel încât, cine nu a fost cu ei, a fost împotriva lor, sau au fost excluşi. Aşteptările ca PSD-ul să facă o reformare, au fost aşa de mari, încât cei care au pus mâna pe puterea politică a partidului, au izolat şi au ţinut închis partidul, nelăsând să vină la ei acele valori care îmbrăţişau doctrina PSD-istă.

Nelu Bălaşa: Ce prognostic electoral pentru PSD?

Vasile Iliuţă: Cred că PSD-ul va lua sub 30 %, deşi au şi organizaţii şi primari de excepţie. Şi  vreau să spun că, dacă mâine ca viitor preşedinte al CJ, voi avea un primar din alt partid politic cu probleme, îl voi ajuta, pentru că acesta este rolul fundamental al CJ, să reflecteze asupra tuturor problemelor primarilor şi primăriilor din judeţ, să rezolve problemele, indiferent de culoarea politică a primarului. Nu mă voi limita  numai la PNL.

Nelu Bălaşa: Indiferent de natură politică?

Vasile Iliuţă: Indiferent de natură politică! Prioritatea mea, ca viitor preşedinte al CJ, va fi gestionarea corectă a judeţului, funcţionarea sa corectă, în aşa fel încât acesta să fie viabil pe viitor.

Nelu Bălaşa: Va diferi viziunea despre dezvoltarea judeţului, de ce s-a făcut până acum în judeţul Călăraşi?

Vasile Iliuţă: Da. În primul rând toată lumea spune că va crea locuri de muncă, dar nimeni nu dă o soluţie, cum le creezi ? Trebuie să aducem investitori în Călăraşi, trebuie să cumpărăm toată platform siderurgică a Călărașiului, să aducem antreprenori pe care să-i stimulăm cu scutirea de taxe şi impozite locale, să creăm condiţii. Vom crea  infrastructură şi atunci vor veni şi investitorii. Hai să nu-i mai păcălim pe călărăşeni, în ceea ce priveşte locurile de muncă. Acestea vor fi create de antreprenori şi nu de politicieni!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page