Dezvoltare durabilă, Economie — februarie 10, 2014 at 07:30

Topul salariilor din România: maxime în bănci şi rafinării, minime în industria alimentară, hoteluri şi restaurante

by

Angajaţii care lucrează în bănci, rafinării, industria tutunului, informatică şi aviaţie câştigă cel mai mult, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). La polul opus, cu cele mai mici salarii, se află angajaţii din domeniile cultură-spectacole, prelucrarea lemnului, producţia de mobilă, industria alimentară şi din hoteluri-restaurante.

images

Potrivit INS, în bănci se câştigă, în medie, echivalentul a aproximativ 1.000 de euro (peste 4.500 de lei), în timp ce în turism media salarială abia dacă depăşeşte echivalentul a 200 de euro (940 de lei). Acest decalaj dintre cele mai mici şi cele mai mari venituri creşte de la an la an, pentru că salariile mari cresc mai accelerat decât cele mici.

Cine se califică pentru rata lui Ponta

Analizând topul salariilor pe domenii de activitate (v. tabelul de mai jos), putem observa şi unde lucrează angajaţii care doresc să beneficieze de facilităţile privind rata lunară anunţate recent de Cabinetul Ponta. Astfel, s-ar putea califica doar angajaţii de pe locurile 16-28, respectiv cei din salubritate, comerţ, transporturi, sănătate, învăţământ, confecţii, construcţii, agricultură, cultură-spectacole, prelucrarea lemnului, producţia de mobilă, industria alimentară şi din hoteluri-restaurante. În schimb, angajaţii din domeniile cu salariul peste media naţională (care în decembrie a ajuns la 1.760 de lei net lunar) nu pot beneficia de facilităţile financiare.

castiguri

sursa:adevarul

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page