Familie, Lifestyle — aprilie 10, 2014 at 11:56

Tipuri diverse de miere şi proprietăţile lor specifice

by

Albinele care fac miere culeg nectarul plantelor. Ele evapora umezeala si adauga enzime care schimba compozitia nectarului, de unde si gustul unic al mierii. Cand continutul de apa al mierii este de aproximativ 17%, albinele o stocheaza in celulele stupului. Apoi izoleaza aceste celule cu ceara. Cand albinele au acces la zone mari cu un anumit tip de floare, ele produc miere cu o anumita aroma si culoare (specifice plantei respective).

mierePoate nu stiai, dar provenienta mierii ii confera acesteia si anumite proprietati particulare:

Mierea extraflorala – provine din nectarul secretat de alte parti ale unor plante (cum ar fi porumbul, secara) sau arbori (mar, nuc, prun, tei, plop, stejar, artar, frasin, measteacan etc.), unde se afla glande nectarifere asemanatoare celor din interiorul florilor. Este o miere mai grea, cu o culoare mai inchisa. Are, pe langa fructoza si glucoza, mai multe zaharuri inferioare ca dextrina, melezitoza si saruri minerale decar mierea florala;

Mierea de conifere (molid si brad) – este o miere rara, randamentul de culegere fiind foarte mic. Are proprietati antiinfectioase, expectorante, antitusive si, cand este consumata cu fagure, bonhodilatatoare;

Mierea de floarea soarelui – are proprietati tonice la nivel psihic si general, stimuleaza imunitatea fiind si afrodisiaca;

Mierea de salcam – este foarte bogata in fructoza si are proprietati calmante pentru stomac, stimuland cativitatea cardiaca;

Mierea de tei – efect somnifer, calmant, afrodisiac;

Mierea de menta – antitusiva, bpnhodilatatoare, calmanta gastric, analgezica, antispastica, combate balonarea;

Mierea poliflora – daca este recoltata la campie, are o actiune antiseptica si sedativa mai puternica, daca provine din regiunile muntoase inalte, este buna pentru aparatul respirator si nu mai este sedativa, ci tonifianta. Specialistii spun ca, pentru omul sanatos, aceasta miere, cea poliflora adica, este cea mai buna, caci are de toate.

Nu incalzi mierea la peste 40 de grade, caci, in acest fel, se distrug multe dintre enzimele care ii dau valoare, care o ajuta sa nu se altereze, sa fie un bun digestiv. De aceea nu este bine sa consumi miere care a fost tinuta in soare. Nu este toxica, dar are proprietati mult diminuate.

Mierea devine nociva daca este incalzita la peste 100 de grade. Deci, in niciun caz, nu o pune in prajituri pe care sa le bagi in cuptor.
Sursa:blog.naturissimo.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page