Cultură şi Educaţie — august 25, 2016 at 22:33

TINErii au viziune!

by

Astăzi, 25 august la Hotel Călărași a avut loc consultarea în cadrul proiectelor Lucrătorul de Tineret și TineREȚEA, consultarea tinerilor și dezbaterea Open Space cu tinerii din Călărași.

IMG_2453Directia Județeană pentru Sport și Tineret reprezentată prin domnul director Marius Gabriel Dumitrescu

IMG_2431Ministerul Tineretului şi Sportului  a organizat în Baia Mare, în perioada 10-16 iunie a.c., un curs de formare pentru 150 de lucrători de tineret din ţară, în urma căruia se va forma o reţea de profesionişti în acest domeniu, care vor aduce valoare adăugată în comunităţile lor, prin implementarea de activităţi specifice.

Obiectivele reţelei sunt: creşterea numărului de tineri implicaţi în evenimente de consultare şi formare; creşterea calităţii evenimentelor de tineret cu privire la consultarea publică, participare şi dialog structurat; asigurarea unei reprezentativităţi geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat şi activităţi de participare şi învăţare non-formală.

IMG_2451Membrii reţelei vor organiza evenimente de consultare (de o jumătate de zi, pe teme comune şi folosind metode interactive) şi cursuri de formare de 3 zile (training). Activitatea desfăşurată de lucrătorii de tineret în cadrul reţelei este realizată în regim de voluntariat, în baza unui contract de voluntariat încheiat cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Direcţiile pentru Sport şi Tineret vor sprijini membrii reţelei în organizarea de evenimente, prin suport logistic şi promovarea lor. Vor pune în practică, în perioada iunie-noiembrie 2016, dialogul structurat pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel naţional şi vor răspunde prin formare nevoilor de participare şi implicare a tinerilor din toate judeţele în activităţi de tineret şi voluntariat.

IMG_2462Acest program  face parte din proiectele “Lucrătorul de tineret” și TineREȚEA, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi cofinanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus

La nivelul judetului Calarasi am avut 10 aplicanti, iar in urma selectiei organizate de catre o comisie din cadrul directiei noastre au fost selectati  2 copii deosebiti: Alexandra Tuta si Andrei Banescu.   Acestia au organizat pana acum doua consultari cu participare foarte mare, tinerii din Calarasi raspunzand   promt apelului lor. Ma bucur sa cunosc si sa vad ca tinerii sunt dornici sa se implice si sa resolve problemele care ii privesc direct.

IMG_2459

Alexandra Tuță președinte Consiliului Judetean al Elevilor

”Acest proiect se adresează tinerilor din fiecare județ, ceea ce noi facem astăzi aici se întâmplă la nivel national și o să va spun mai multe despre acest lucru pentru că trebuie să înțelegeți că e foarte important că sunteți aici și părerea voastră într-adevăr contează.

Eu sunt voluntar în cadrul Ministerului și Sportului pe partea de probleme cu tinerii și mai mult decât atât sunt ambasador al dialogului structurat cu tinerii în cadrul Formului Tinerilor din România .

Ceea ce se întâmplă în rețea acum am numit-o noi o Poveste cu super eroi, cam aceasta a fost deziva noastră când am făcut cursuri la Baia Mare un curs de aproximativ de o săptămână în care ni s-au explicat politici de tineret și metode nonformale .

IMG_2443Ideea este că astăzi vom face o consultare pe parte de priorități ale României  anului 2019 când țara noastră va prelua președenția Consiliului Uniunii Europene alături de Finlanda și de Austria .

IMG_2460Vorbim de prioritățile României în sectorul de tineret, vreau să știți că ceea ce voi veți discuta astăzi aici, va fi trimis apoi la nivel national după ce se vor colecta toate rapoartele din fiecare județ din acestă țară și din fiecare localitate toate aceste date vor fi într-un singur raport macro care va fi trimis la Uniunea Europeană, asta înseamnă că vocea voastră chiar contează, ceea ce discutați astăzi aici și ceea ce vom discuta și în septembrie și  în octombrie până când noi vom finaliza în mod oficial acest curs și acest program este important pentru ceea ce vom face pe viitor.”

Victor Bălășa 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page