Dezvoltare durabilă, Economie — martie 31, 2016 at 08:30

Termenul-limită pentru Declarația 394 a fost amânat pentru luna iulie

by

Saptamana trecuta ANAF anunta ca Declaratia 394 se afla alaturi de proiecte noi pentru actualizarea declaratiilor si ca “deoarece completarea noilor versiuni de formulare implica interventii in sistemele informatice folosite de catre contribuabili facem publice pregatirile specificatiilor tehnice necesare dezvoltatorilor de aplicatii informatice”.

declaratia-600De asemenea, tot prin intermediul paginii ANAF, am aflat ca se lucreaza simultan la modificarea fluxurilor informationale si la adaptarea sistemelor informatice existente.

Noile versiuni de formulare vor putea fi completate in format electronic si se prezinta sub forma unui fisier PDF cu fisier XML atasat si se preconizeaza ca “depunerea declaratiei semnata prin mijloace electronice de transmitere la distanta, sa se poata face prin portalul e-Romania si portalul e-guvernare”.

Informatii noi sustin ca termenul-limita pentru depunerea formularului de TVA D394 se va amana pentru luna iulie, in loc de aprilie, conform Profit.ro.

Termenul stabilit la acest moment pentru Declaratia 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul Romaniei este de 1 aprilie. Conform sursei de mai sus, ANAF ar urma sa publice saptamana viitoare un proiect prin care sa se amane termenul pentru luna iulie.

Totodata, noul proiect pare sa tina cont de masurile cerute de contribuabili prin intermediul platformei lansate de Comisia de taiat hartii.

Iata cum arata una dintre propunerile inscrise pe platforma:

Propunere/reclamatie: Declaratia 394

(368 evaluari, media: 4,54 din maxim posibil 5)

“Incepand cu 1 martie 2016, Declaratia 394 care trebuie depusa de firmele platitoare de TVA va contine campul CNP pentru clientii persoane fizice. Aceasta noua cerinta va ridica probleme majore pentru companii, deoarece multe persoane fizice refuza sa il furnizeze pentru intocmirea facturii. Avand in vedere ca acest tip de clienti nu deduc TVA-ul, nu pot face evaziune fiscala, legitimarea lor cu codul numeric personal pare o necesitate absurda.

Unul dintre domeniile care vor fi afectate sever de aceasta procedura este comertul online unde toate datele clientului sunt inregistrate online, in pagina de comanda. O mare majoritate a persoanelor fizice refuza sa introduca astfel de date personale pe internet.

Un alt aspect contradictoriu al obligativitatii CNP-ului este faptul ca fata de CUI-ul persoanelor juridice nu poate fi verificat, iar in cazul in care este dat de catre client un CNP gresit (voit sau din greseala), declaratia nu va putea fi depusa.

Inca incert, se pare ca toate societatile comerciale vor fi nevoite sa depuna aceasta declaratie rectificata pentru lunile ianuarie si februarie, ori este aproape imposibil sa colectezi aceste date retroactiv.”

Proiectul amintit de Profit.ro pare sa elimine unele informatii, precum si obligatia de depunere retroactiva pentru lunile ianuarie si februarie (conform OPANAF 3769/2015 trebuie depusa Declaratia 394 de cei care au perioada de raportare lunara pentru TVA, in noul format, si pentru lunile ianuarie si februarie).

Sursa: contabilul.manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page