Evenimente, Ultimile Știri — februarie 11, 2014 at 10:19

Termen-limită pentru oficialul de la Educaţie acuzat de plagiat

by

Astăzi expiră perioada de graţie acordată de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, secretarului de stat Ştefania Duminică, pentru a lămuri acuzaţiile care i-au fost aduse public, referitoare la un posibil plagiat în lucrarea de disertaţie din 2012. Cei doi vor avea o discuţie, care s-ar putea încheia cu o demisie „de onoare“ a secretarului de stat de la Educaţie.

stefania duminica

Ştefania Duminică este secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar în Ministerul Educaţiei din mai 2013
foto: Mediafax

„Doamna secretar de stat Ştefania Duminică mi-a cerut să-i acord câteva zile pentru a încerca să clarifice situaţia, urmând ca, săptămâna viitoare, marţi, să ne revedem. O aştept marţi la minister pentru a clarifica problema aceasta, la nivelul discuţiei dintre un secretar de stat şi ministru. Pe de altă parte, sunt însă proceduri legale care au fost declanşate. Prin urmare, această lucrare va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă. Asta este tot ceea ce ştiu în acest moment. Mai departe putem să speculăm”, a declarat vineri, la Braşov, ministrul Remus Pricopie, potrivit presei locale.

Ministrul Educaţiei Naţionale a mai spus că „subiectul este unul extrem de serios şi de sensibil“ şi, pentru a se găsi adevărul, „trebuie să se acţioneze procedural“.

Raport în câteva săptămâni

Însă discuţia de azi nu se va baza pe un verdict al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB), reprezentanţii acesteia susţinând clar că este mult prea devreme şi trebuie urmată o întreagă procedură de verificare, ce ar putea dura câteva săptămâni.

„Imediat cum procedura este finalizată şi avem un răspuns final, îl vom face public”, au mai spus sursele citate. De altfel, anunţul oficial privind autosesizarea acestei comisii a fost făcut abia vineri, iar „rezultatele analizei vor fi făcute publice în cel mai scurt timp“, susţin reprezentanţii UB.

Vineri, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a anunţat oficial că „s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media”, ceea ce „Adevărul” a dezvăluit de acum două zile.

„Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare ((Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Codul de Etică al Universităţii din Bucureşti şi Carta Universităţii din Bucureşti). Rezultatele analizei vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat de presă oficial al UB.

Acuzaţii de plagiat în lucrarea de la master

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Valentina Ştefania Duminică, este suspectată că ar fi plagiat în 2012 o lucrare de masterat din 2008 a unui absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, intitulată „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar”, potrivit documentelor prezentate marţi seara de jurnaliştii B1 TV.

Aceasta riscă însă dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale, în cazul în care se dovedeşte că a copiat o întreagă lucrare în dizertaţia sa. Ea a depus în dosarul de la Facultate de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti (UB), unde a absolvit un master în Management educaţional, o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea nu este plagiată, au precizat pentru „Adevărul” reprezentanţii UB. În plus, aceştia au declarat joi că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat.

Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.

Ministrul Pricopie: lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică, acuzată de plagiat, analizată de o comisie de specialitate; are timp până marţi să clarifice situaţia

Lucrarea secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, suspectată că ar fi un plagiat, va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a se vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Braşov, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, potrivit presei locale. Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a anunţat public anchetarea demnitarului.

UB: lucrarea de disertaţie a secretarului de stat de la Educaţie, acuzat de plagiat, nu a fost verificată cu softul antiplagiat

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti (UB), care verifică acuzaţiile de plagiat la master aduse secretarului de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, au declarat pentru „Adevărul” că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.
Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar la Educaţie, acuzată că ar fi copiat o întreagă lucrare pentru master, potrivit B1 TV, a depus la dosarul de susţinere a dizertaţiei declaraţia obligatorie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea este originală, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti (UB), care vor analiza cazul. Oficialii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă nicio decizie.

Curtea Supremă va analiza pe 3 martie plângerea împotriva neînceperii urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ponta

Magistraţii Curţii Supreme vor analiza pe 3 martie contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Premierul este acuzat că ar fi plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.

Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în noiembrie, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2011. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă, însă ar putea fi un precedent în cazurile de plagiat aflate pe rolul instanţelor.

Iniţiativă academică în premieră: bază de date la Ministerul Educaţiei cu operele publicate, pentru prevenirea plagiatului

O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.
sursa:adevarul

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page